Pages

Wednesday, March 29, 2023

Mencuba MATAR PULAO untuk iftar kedua 2023


Second day of Ramadan 2023.
Chef ciju and mymommi still ada kat rumah i. 
again, chef ciju said, NASI BERAT.
u know what nasi berat is.
Well, nasi2 yg berperasa. 
nasi yg bukan NASI PUTIH dgn segala lauk2 berat. 
no no nooo..
Nasi minyak, nasi kerabu, nasi dagang, nasi biryani, nasi pulao.
cenggituuu. 

so disebabkan permintaan yang begitu maka i pun masaklah nasi berat. 
I made MATAR PULAO and LAMB KARAHI.
hambikk. 
memang berat lah kan dgn karahi tu. 
lamb lagi. 


so tersedialah yang sebegini. 


pepagi I dah masuk dapur. 
i cooked LAMB KARAHI first. 
ikut recipe yang dibagi oleh my Pakistani mom's fren. 
tapi i adjust2 sikit to our tastebud. 
tekak orang melayu ni suka lah sikit2 manis. 
then orang melayu ni suka letak wak ji kan. 
but i tukar dgn cukup rasa je. 
depa tak letak gula, i boh 3 sudu coconut sugar. 
maka jadi lah sebegini. 


then i made this. 
MATAR PULAO. 
recipe yang i dpt dr org yang sama. 
MATAR is kacang peas tu. 
i used the canned one. 
buat separuh tin je. 
masaknya sama je mcm masak LAMB PULAO or any pulao lah. 
mmg easy. 
then depa ni selalunya masak terus kat periuk. 
masak lah sampai tanak. 
but i didnt want to take a risk lah. 
selesai tumis menumis i lebur je dalam rice cooker. 
then boleh buat benda lain lah kan. 
yang penting tak hangit. 


chec ciju made RAITA. 
buh dgn coconut sugar. 
tu yang kala dia jadi cam tu. 
no white sugar. 
sehabis mungkin mengurangkan penggunaan WHITE SUGAR. 


i buat gak MINI MURTABAK. 
actually inti daging tu i dah prepare before puasa lagi. 
frozenkan. 
then guna kulit popia je. 
menjadi gak lah. 
cuma kemasinan sikit kot. 


kalau chef ciju tak sah iftar dia without any dessert. 
hari ni just tambah KUIH SAGO tu. 
yang lain semlm punya. 
still ok. 
then hari ni baru i menyahkan dr my fridge. 
session pembuangan. 
kesian makanan. 


tambahan TELUR DADAR tu adalah lauk for mymommi. 

ALHAMDULILAH..
terlalu cepat masa berlalu. 
ni adalah yang tersedia setakat ini. 
mudah2an boleh berkumpul lagi nnt. 
kita masak NASI BERAT lain pulak ye. 
INSYALLAH. 

12 comments:

  1. unik nama menunya...mini murtabak tu tringt masa PKP dlu husband buat stock frozen

    ReplyDelete
    Replies
    1. food org Johor. tp jenis lauk yg lama2 dulu for biryani. Bagus kan murtabak ala2 gitu. penyelamat kalau buat frozen.

      Delete
  2. aduh sedapnya kak... suka tengok kalau akak masak-masak gini

    ReplyDelete
  3. Singgah rumah kak yan hari ni x sah kalau tak terliur...sedap betul lamb karahi tu...apa kata share recipe in bahasa kak..senang nak cari bahan...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lamb karahi akak ada share kat IG SA. nnt akak akan tag u ye.

      Delete
  4. Mata ni nampak set pinggan mangkuk dulu lah kak... lawooooo

    ReplyDelete
  5. sweetnya pinggan, bunga & rama2....matar pulao tak nampak heavy sgt, lamb karahi sedapnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pinggan gara2 PKP tu. hehehee. mengeram je tgk. mmg best matar pulao tu. simple n very light. tak rasa rempah. takat bawang, bawang putih halia.

      Delete