Pages

Friday, February 17, 2023

Bila GOL GAPPA/PANI PURI tak menjadi.



orait. 
bila mode memasak tiba menjelma. 
waktu PKP memang bersemangat memasak. 
segala neka masakan. 
siap uploaded sana sini. 
tapi once PKP habis, minat memasak pun terus terapung di laut mati. 
heheheehe

so tah cam ne tetiba nafsu nak memasak turn on lah pulak. 
hahahaa..
terus teringin nak mencuba buat GOL GAPPA punya casing tu. 
i panggil casing. 
alaaaa. bola dia tu lah.
roti keras dia tu. 


Ada TEPUNG SEMOLINA yang dah i beli hampir luput waktu dah. 
tu yang salah satu sebab kenapa nak buat tu. 


2 cups of semolina flour
2 tbspoon oil
1 ts salt
1/4 cup water
semua kasi campur. 


restkan 


kemudian terapkan. 



tp bila nak goreng semua nye leper je. 
ada gak kembang. 
tapi bukan seperti yang ada dlm youtube tu. 
cam ne boleh jadi gitu ek. 


maka terjadi lah seperti ni. 

so i baca2 lagi. 
i usha2 lagi youtube. 
Tepung setelah diuli kena biarkan lama sikit. 
ada yang suruh sampai 2 3 jam. 
then lepas tu diterap atau dicanai then sekali lagi biarkan untuk 1 jam. 
kemudian baru digoreng. 

ok lah i akan buat lagi sampai menjadi. 
dah beli pun tepung nya. 
so insyallah. 
tapi patah semangat i akan cuba lagi nnt. 
tungguuuu. 



 

4 comments:

  1. puri ni belum pernah buat tapi naan dgn capathi ok dah pernah buat huhuhuu.. :D

    ReplyDelete
  2. Rajinnya kak.. tu tak habis lagi lah ya.. balang tak penuh. Nanti sharelah juga bahan2 sampingan makan pani puri tu.
    Haritu ada terbaca yang casing tu ada dijual tinggal goreng je..

    ReplyDelete