Pages

Thursday, May 26, 2022

Kunafe My Style My Version





Hari ni i nak share this kinda dessert which i served to the guests during eid. 
macam2 dessert yang boleh kita serve lah kan. 
tapi kali ni i berminat nak bagi tamu i merasa my kunafe. 
kenapa KUNAFE ek?
sebab yang utama i dah beli KUNAFE DOUGH ni dah lama sangat. 
letak dalam peti beku tu tak berbuat2. 
daripada tersimpan kat situ lagi lama dan tak fresh nanti nya. 
better i buat. 
yang kedua dessert2 lain dah dah common sangat kan. 
so kita try something new lah kan. 

I terlupa nak snapped kunafe dough yang masih beku tu lah. 
yang ada ni i dah lerai2kan. 
dah nampak macam mee hoon. 
warna putih sebijik warna mee hoon yang sudah kita rendam tu. 
u all boleh google tgk cam ne rupa yang masih padat tu. 


ni yang sudah i lerai2kan. 
kena siat2 sikit. 
then i melt kan 1 buka butter atau u all boleh letakkan 4 sudu besar ghee plus butter. 
sejukkan dulu kejap melted butter tu.
lepas tu curahkan kat dough. 
tapi jangan curah habis semua ye. 
sikit2. 
supaya dapat melted butter ni coat the dough. 
lepas dah coat tu the dough akan berwarna kekuningan. 


benda2 lain yang kena prepare. 
ada acuan pie tu. 
ada minyak jagung utk sapu pada acuan. 
i guna minyak jagung instead of butter. 
ada MOZZARELLA CHEESE yang sudah i parut. 
actually dia ada special cheese utk kunafe ni. 
tapi nak cari macam susah lah pulak. 
tu yang i guna je mozzarella.
yang penting menjadi.


then once the acuan sudah disapu minyak letakkan sikit dough dalam acuan. 
agak2 setengah lah. 
rata2kan. 


then i tekankan dgn botol cam atas ni. 
bagi padat. 
kemudian bakar dgn api bawah. 
agak2 dalam 5 mins je. 
yang penting kat tepi nya tu kelihatan agak perang. 
jangan sampai habis ye. 


kemudian i layerkan dengan cheese. 
actually nak letak banyak mana cheese terpulang pada u all. 
tapi agak2 je lah kan. 


nampak tak tepi2 dough tu warna dia cam ne kan. 
then ada cheese. 


then cover cheese dan dough lagi. 
rata2kan tapi tak perlu dipadatkan macam memula tadi. 


bakar lagi sampai jadi macam ni. 
kurang lebih another 5 hingga 7 minutes lah. 
once dah angkat dari oven tu kita siramkan air gula yang kita patut buat awal2 lagi. 

nak buat air gula tu sama cam kita nak buat air gula biasa. 
then bagi pekat sikit dan perahkan sikit air lemon dalam 2 or 3 sudu besar. 
biar pekatkan kejap lagi then sejukkan. 
so masa panas2 tu lah tuangkan air gula atas kunafe yang sudah dikeluarkan dari oven. 

lepas dicurahkan air gula biar kejap then kita keluarkan kunafe dari acuan. 
jangan kita keluarkan satu2 sebab kan masih panas dan agak lembut sebab cheese kan mencair. 
telangkup kan atas big tray. 


bila dah teelangkup rupa akan jadi cam ni lah. 
telangkup gitu. 


bila nak serve kita taburkan dengan kacang pistachio yang dah kita kisar. 
jangan terlalu halus. 
then taburkan jugak dengan dried rose buds ni. 
so cantik  kan jadinya. 

kalau nak buat banyak2 boleh. 
tapi jangan letakkan kacang dgn rose buds tu dulu. 
simpan tempat beku pun ok. 
bila nak makan keluarkan dari peti beku tu biarkan kejap di luar. 
then masukkan dalam microwave. 
agak2 lah berapa lama nak dipanaskan. 
once dah dipanaskan kunafe akan jadi lembut semula dan cheese akan mencari semula. 
then taburkan segala hiasan yang dah i bagi tau tadi. 
dah siapppp. 




saksikan di sini. 


SELAMAT MENCUBA. 




 

6 comments:

  1. Sedapnya....beli dekat mana ya kunafe tu

    ReplyDelete
  2. Taqobbalallahu minna wa minkum. Selamat Hari Raya Kak Yan. Maaf Zahir Batin.

    Sedapnya nanti nak beraya rumah Kak Yan lah wink2 hehe

    ReplyDelete
  3. wah buat sendiri...tk pernh rasa lg..biasa kt restoran arab ada jual

    ReplyDelete
  4. ada dough rupanya utk kunafe. Tengok orang buat tak baca caption, memang ingat bihun.

    ReplyDelete
  5. mudah nampak cara nak buat tu. pernah rasa kawan ofiz buat. memang sedap . esp kalau buh cheese. hehe

    ReplyDelete