Pages

Monday, November 1, 2021

PAKISTANI CHICKEN CURRY my style my version




Dah lunch. 
masak apa?
i nak share apa i pernah masak utk lunch last time.
simple n yet sedap. 


tadaaaa..


bila dibuka. 
mengundang rasa lapar. 


ini lah sebuah kebahagiaan buat i. 
Nasi dengan PAKISTANI CHICKEN CURRY. 


kena lah goreng papadom. 
baru mari. 


memang sedap. 
percaya lah. 
curry style pakistan ni tak strong cara kita masak biasa tu. 


i made this RAITA. 
yang simple tapi semua suka. 
i adjusted to our taste bud lah.
senang kata ikut taste bud kami sekeluarga. 
kena manis sikit dan kurangkan kemasaman yogurt. 


insyallah sedap. 


bahan2 untuk my PAKISTANI CHICKEN CURRY. 


dah siap dimasak dan tinggal nak dihidangkan je. 


jom tengok cara2 memasaknya. 


ni nak garnish sikit lah yg kat dalam periuk tu. 
bagi bau coriander tu semerbak. 



Bahan:
1 ekor ayam - potong ikut suka lah. I potong 12
3 biji bawang besar - hiris nipis2
2 biji tomato - dice
1 TBS garlic paste
1 tbs halia paste
4 biji pelaga
1 cinnamon stick
1 tbs cumin powder
1 tbs corriander powder
1 tbs garam masala
1 ts serbuk kunyit
2 tbs chili powder
3 TBS Greek yogurt
Garam
Chicken stock
2 btg cili hijau (potong panjang2 hiasan)
Daun ketumbar (hiris for hiasan)

Cara:
1. Minyak panaskan dan masukkan bawang besar lalu gorengkan hingga kekuningan.
2. Masukkan buah pelaga dan kayu manis n tumis lg.
3. Masukkan tomato dan sikit air lalu biarkan hingga tomato masak lumat.
4. Masukkan semua rempah serbuk dan kacau hingga keluar minyak.
5. Masukkan ayam dan kacau rata.
6. Masukkan sikit air supaya tak hangus.
7. Kmdn masukkan yogurt dan biarkan hingga minyak keluar.
8. Then masukkan semua garam dan chicken stock.
9. Sblm tutup api masukkan daun ketumbar dan cili hijau.
Dah siappp

semoga impian nak ke Pakistan akan termakbul. 
i nak rasa sendiri cam ne agak2nya Chicken Curry depa tu. 
tapi bila?
tak pe. 
Kalau dah pasang angan2 tu kira hampir2 boleh jadi lah tu. 
moga ALLAH makbulkan. 



18 comments:

  1. makan dengan roti pakistan sedap jugak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap kalau bercicah2 kan. cuma kalau nak buat nnt biar kan sikit pekat. so sedap sikit bila dicicah.

      Delete
  2. lapar plak tgk...sedap tu...mcm kt restoran gtu

    ReplyDelete
  3. wahh kari ayam pakistan hebatt ni ., tgk gmbr tu pun dh sedap makk., ;p

    ReplyDelete
  4. tengok pun dah tahu sedap kak oi... teerliur

    ReplyDelete
  5. Ya rabbi....masuk sini jer terus lapar...lama x jenguk Kak Yan...SA busy skit lately

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun sama SA. bukan lah busy mana. tp makin malas je nak BW. nak update N3 pun makin malas. adoiyaii.

      Delete
  6. Replies
    1. alhamdulilahh.. sedap sebab curry dia tu tak lah pekat sesangat.

      Delete
  7. mangkuk besi tu sebijik macam kat kedai punya.. ingatkan makan kedai ��

    ReplyDelete
  8. Sedapnya. Semoga tercapai impian nak ke Pakistan. Taruk yogurt ye.. Menarik resepi ni

    ReplyDelete