Pages

Saturday, November 27, 2021

Kari Udang dgn Bijik Cempedak.




Pernah makan biji cempedak rebus?
generation i ni rasa2nya biasa sangat lah kan. 
esp yang dulu duduk kat kampung2. 
snack kiranya tu. 


ada orang sedekah buah cempedak waktu musim dia lah. 
lepas makan terasa nak simpan bijik nya. 
ingat nak buat GETUK kot. 
tapi tak menjadi. 
then tetiba teringin nak masak lemak campur udang. 


bijik cempedak ni perlu direbus sampai empuk. 
bila dan empuk kena lah dibuang kulit ari nya. 


i buatkan KARI UDANG CEMPEDAK. 


sedap gak you. 
bijik cempedak perlu direbus lama dan empuk sedap bila dikunyah. 


kena dengan kuah udang tu manis sangat. 



ALHAMDULILAH. 
menjadi satu lauk yang baru buat kami semua. 


tambah satu lagi menu. 
SAYUR TAUGE GORENG. 


then kena ada sambal raja bersiong ni. 
baru keluar taring bila makan nya. 

ALHAMDULILAH. 
rezeki bersama. 

 

4 comments:

  1. Pernah makan biji cempedak rebus masa kecil-kecil dulu. Tapi tak pernah lagi jumpa kari dengan biji cempedak.

    ReplyDelete
  2. Pernah rasa biji cempedak tu masa makan cempedak goreng.

    ReplyDelete
  3. First time tengok biji cempedak masak kari.

    ReplyDelete
  4. Something new to me ni sis Yan. Thanks for sharing cooking ideas ya :)

    ReplyDelete