Pages

Monday, September 6, 2021

Fruit Cake/Kek Buah my style my version.


Hari ni i nak share cake yang i buat ikut dari recipe my antique recipe book. 
since loing back tak membaking lah kan. 
so i teringin nak buat one of the cake dr recipe book tu lah. 
kita buat fruit cake hari ni. 
i memang suka fruit cake. 
tak kiralah. 
yang kukus atau yg bakar. 
semua suka. 

in fact kalau tak silap i pernah buat jualan cake ni. 
ramai lak yang minat. 
suka i. 


tapi a bit dry yang i buat ni. 
maybe i tak pandai adjust time bakar tu. 
terlama maybe. 


gigih i mengaup balik the batter. 


ready to bake. 


menjadi dah. 
tapi takut tak masak i extra time kan. 


sekali jadi ghoper gini. 
so abaikan lah ye kegosongan fruit cake i ni. 
org dah lama tak baking2 ni. 
tak tau nak agak dah masak ke idok cake tu. 
even dah bagi tau berapa lama kena bakar. 
but alhamdulilah. 
tak hangus lah kan. 


alhamdulilah..
cantik je buah2 tu. 
idok ler dia tenggelam. 


boleh kita serve buat teatime. 





Bahan:
A.
1 box of fruitmix @silverbird./ 375gm mixed fruit.
1 biji limau SUNKIST

- Potong kulit ari limau SUNKIST.
- Campurkan dgn dried mix fruit.
- Perapkan air limau td dan campur dlm mixed fruit.
- Perapkan semalaman dlm fridge.

B.
120 gm gula pasir
1 cup air.

- masakkan gula hingga agak perang.
- masukkan air dan biarkan mengelegak dan biarkan agak pekat.
- sejukkan sebelum diguna.

C.
6 biji telur
1 buku unsalted butter (250gm)
120 gm castor sugar
280 gm tepung gandum
2 TS baking powder
2 TS vanilla essence

Cara
1. Campurkan tepung dgn baking powder then ayakkan bersama.
2. Asingkan telur kuning dan telur putih
3. Beat butter (at room temperature) dgn gula hingga agak putih sikit then masukkan telur satu persatu.
4. Masukkan vanilla essence.
5. Alihkan batter ke mangkuk lain dan masukkan tepung, air gula, n buah2 kering selang seli. I buat 3 kali.
6. Meanwhile beat telur putih hingga kembang.
7. Once batter kuning telur siap langsung masukkan putih telur
8. Kaup balik je then masukkan dlm loyang.
9. Loyang sapukan butter dan taburkan tepung.
10. Bakar dgn api atas bawah 180°C selama 45mins.
11. Check cake dgn lidi.
Dah siapppp.


selamat mencubaaa..

 

20 comments:

  1. Saya memang suka kek buah.
    Ya nampak buah-buahnya.

    ReplyDelete
  2. Cantik kejadiannya, saya suka fruit cake, resepi dikongsi di sini, terima kasih sis. Buahnya serata.. Sedap tu.

    ReplyDelete
  3. looks so good. lama sgt ray x makan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah.. mmg best esp those yg mmg minat fruit cake.

      Delete
  4. assalamualaikum
    sedapp.kek buah, sis pun suka
    tp yg versi kaler light camni tak penah try buat lg.
    blh save resepi ni he he tunggu mood rajin dtg

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm.. nnt cuba ye.. cuma u kena adjust time masak dia tu. i pun nak kena ulang buat lagi nnt. mmg best.

      Delete
  5. Cake dia mesti rasa rangup rangup sedikit kan? Kalau Nadia, nadia memang kurang prefer fruit cake ni. Kalau fruit cake, only banana or carrot je. Sebab Nadia tak suka buah buah ni sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ranggup nadia. just maybe a bit dry sebab i tak boleh nak agak dia dah masak ke belum.
      banana cake pun best.

      Delete
  6. suka kek buah yg rasa campuran sedap buahnya sbb pernh mkn yg ada rasa mcm rempah..tk brp bole nk mkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg ada yg letak spice. cinnamon kot. biasa nya itu lah.
      yg ni tak. penuh rasa buah je.

      Delete
  7. Kita suka tgk sbb warna warni tp kita x suka makan fruit kek hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak semua org suka kan.. sure ada favorite cake sendiri.

      Delete
  8. sukanya tengok akak buat jadi. Cida nak buat tak confident, last sekali kek buah tunjuk2 saja. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ni senang je Cida. u boleh buat punya. cuba nanti ye..

      Delete