Pages

Monday, August 30, 2021

Keli Penyet My style my version

 

I teringin nak makan ikan keli dah lama sangat dah.
nak masak sendiri.
bukan yang beli.
kalau yang beli kerap sangat dah.
teringin nak masak Iwak Lele Kencur.
nak beli kat pasar hubby tak bagi.

skeptical sgt dia. then kebetulan tgk kat ig kawan dia masak keli.
bertanya kat mana dia beli, ooo kakaknya jual.
terus lah i order 2 kg lagi tu.


menunggu time yang sesuai utk masak, maka i masak lah hari ni. 
hari minggu. 
I masak LELE PENYET. 
tampak tak banyak nak kena masak. 
takat goreng ikan dan buat sambal. 
ehhh.. bila dah mula memasak terasa lama sungguh nak siap. 
walhal nasi Abang Irfan dah masakkan dah. 


almost 3 jam setengah baru settled semua nya i buat.
jenuh la weii. 



i prepared some time utk goreng ikannya. 

Bahan:
6 ekor keli
4 biji bawang putih - tumbuk halus - A
2 TBS serbuk coriander. - A
2 TBS serbuk kunyit - A
1 TBS garlic powder - A
1 TS garam
4 TBS tpg bestari - B
I cup tpg gandum - B
1 TS baking powder - B
Air agak2 lah. Tak terlalu pekat atau cair.
Cara
1. Gaul semua rata semua bahan A lalu gaul pd ikan n perapkan.
2. Gaulkan bahan B dan jadikan batter.
3. Salut ikan yg telah diperap td pd batter dan gorengkan.
4. Lebihan batter dicairkan sikit lalu digoreng untuk kremesan pd ikan nnt.


Lebihan batter i salut sikit dekat Tauhu dan Tempe.


i salut sikit2 je.
then sediakan sambal nya.


berminyak2 sambal i.
tapi kalau tak berminyak tak best lah kan.
i guna minyak jagung buat sambal ni.
so excess minyak i simpan dlm peti then bila nak menggoreng sayur ke or any sambal lain i guna balik minyak ni.


Sambal Penyet
1 buku bawang merah, 6 biji bawang putih, 1 biji tomato, 10 biji cili api, 4 biji cili merah, 4 biji cili hijau - goreng semua then blend bersama minyak jagung. Then campurkan 1/2 cawan air dan goreng semua. Then serasakan garam dan gula.


Sedap sayur kobis yang digoreng cam ni.
ni recipe dari anak2 bandung abang Luqman dan abang irfan.
bila buat cam gini suka lah depa berdua.


cuma satu lah.
agak berminyak.
so once dah siap digoreng i perah minyak dari sayur ni dgn tissue.
dan satu lagi kena berhati2.
meletup2 lah weiii.
dah lah bahaya letup2 tu.
dapur pun soo messy.
tapi sedap punya pasal kita masak je lah.


Kobis goreng
kobis dileraikan sekeping2, basuh dan gorengkan. Hati2 sebab semua suka letup2.
Penambah sedap hidangan ada Zucchini

Dah siapppp.


pinggan mangkuk ni i beli kat Bali.
dah berkurun dah belinya.
almost 12 tahun kot.

ALHAMDULILAH..
merasa dah nak makan keli masak sendiri.
nnt i nak masak gak IWAK LELE KENCUR.
tungguuu.




14 comments:

  1. Macam sedap kubis goreng tu. Tak pernah cuba lagi kubis dimasak macam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lah Jannah. akak rasa mmg best. cuma berminyak sikit. u kena perah sikit kat kitchen tissue.

      Delete
  2. wah iwak lele kencur...sedapnya. saya suka ikan tuka bakar masak kencur....wah bikin ngences di pagi hari. hehehehe

    ReplyDelete
  3. cantik pinggan mangkuknya. klasik. dah la lauk pun sedap. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. gara2 kerap ke Bali sis. itu lah yang dihangkut bawak balik. hehehe tp dah lama pun. almost 10 years dah.

      Delete
  4. semua ada daun pisang, mesti wangi dan membangkitkan selera semuanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye syaz. sebab banyak daun org bagi. seronok lah pulak.

      Delete
  5. Menariknya hidangan!
    Menyelerakan sungguh semua lauk-pauknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah..

      p.s: kenapa ek yr comment masuk ke spam.

      Delete
  6. sedapnyaaa...SA x susah nak cari ikan keli sbb abah mmg bela ikan keli...sedap..manis dan x bau...nanti nak buat laaa...

    ReplyDelete