Pages

Monday, September 21, 2020

Frozen food SAMOSA di Desa Pandan




Entry lalu i ada bagi tau yang we all makan di Restoren Kampung Pandan. 
cerita di S I N I
sebenarnya bukan lah datang dari Shah Alam semata2 nak makan di sini. 
semuanya gara2 Hubby yang mengidam SAMOSA DESA PANDAN tu. 
biasanya kalau dulu2 kami beli di Seksyen 20 esp bulan puasa. 
kebetulan bulan puasa lepas kan kita MCO. 
so tak merasa lah nak makan Samosa Desa Pandan. 

puas lah dia mengoogle browse sana sini akhirnya mendapat address kilang for the samosa. 
maka dengan itu kami ke sana. 
ke kilangnya terus. 


dah lama tak masuk KL kami umpama Rusa Masuk Bandar. 
hehehee.
toleh kiri toleh kanan. 
bangunan baru2 semua. 


kami hari biasa sure jem pekat kat sini. 
ni kami pegi hari cuti. 
September 16 kami jalan2 KL. 


Jalan makin lebar2 gitu. 


so lepas ambik Samosa kami terus pegi makan. 
then lepas makan kami singgah rumah Nekcik. 
nak ambik currypuffs lah pulak. 


ini SAMOSA DESA PANDAN. 
u all boleh tengok di FACEBOOK
di INSTAGRAM ada. 
kalau teringin nak berniaga pun boleh beli dari diarang ni. 


dalam satu pack ni ada 10 keping. 
sepack ni dalam RM6
ayam atau daging sama je harga ni. 
kalau banyak dalam 50 keping = RM25

Samosa Ikan pun depa ni ada. 
tapi i tak beli lah. 
kalau nak delivery pun boleh mana2 yang tinggal sekitar Desa Pandan RM5. 
minimun quantity dalam 3 packs yang 10 biji tu. 
kalau shah alam lagi mahal lah deliverynya kan. 


yang ni pulak adalah currypuffs kesukaan kami sefamily. 
hubby suka yang ni. 
ini beli dekat Setapak Jaya. 
bekas Chef Tun Rahah ni. 
inti dalam penuh daging. 
ingat nak beli. 
tup2 Nekcik sedekah kat kami lah pulak. 
terima kasih je lah.
moga bertambah2 rezeki nanti. 


balik rumah tiba waktu teatime tu i goreng lah. 
tapi nampak yang dalam daun pisang tu. 
itu LEMPER SABAK BERNAM. 
Chef Koya bagi 2 packs frozen punya lah. 
then tinggal kukus je. 


so our teatime on Hari Malaysia. 


cantik je kelim currypuffs ni.
bukan acuan ye. 



ALHAMDULILAH.. 
sesekali kita ngopi sambil makan frozen food. 
syukur. 

weekend rasa2nya nak ke Sekinchan lah. 
nak cari ikan fresh murah. 
katanya Ikan Cencaru sekilo RM1.50 je. 
emmmm..
ada chance kita kembang kepak. 

Saturday, September 19, 2020

Ayam Kicap Berempah my style my version



Dah masak makan tengahari ke?
tak de idea nak masak apa ke?
jom kita masak kicap. 
i believe ramai suka masak kicap kan. 
i nak share idea hari ni kita masak Ayam Kicap Berempah. 


i buat sikit terasa pedas nya. 


i guna Ayam Organic Dr Zainol. 


Taburkan bawang kunun2 nak mencantikkan hidangan kita ni lah. 



Bahan2:

* Seekor ayam tak termasuk 2 peha n 2 kaki digoreng lemau2 je. 
Garing2 nnt ayam agak keras. Tp seblm tu gaulkan garam kunyit dulu ye.

1 1/2 buku bawang besar - kisar
6 biji bawang putih - kisar
1 inci halia - kisar
1 inci lengkuas - kisar
1/2 inci kunyit - kisar
1 btg serai - titik saja.
3 sudu besar cili blend
3 sudu besar tempah kari.
Kicap manis n kicap masin ikut suka memasing.
Sikit kayu manis n pelaga - nak letak boleh tak letak pun ok.
Sebuku bawang - dipotong membulat nipis
2 biji tomato 🍅 - potong 6


Cara:

1. Tumis bahan2 kisar dan serai yg telah dititik hingga naik bau.
2. Masukkan cili blend dan tumis lagi hingga naik minyak.
3. Masukkan rempah kari dan kacau lg hingga naik minyak jugak.
4. Masukkan sikit air dan biarkan didih kemudian masukkan kicap. (Nak banyak mana kuah pun ikut suka).
5. Bila dah mendidih masukkan ayam dan biarkan seketika.
6. Masukkan 🍅.
7. Masukkan gula n garam jika perlu.
8. Taburkan bawang sebagai hiasan dan biarkan seketika dan tutupkan api.

Dah siapppp..


time to eat. 


ada Sayur Lobak Putih dan Sawi Masak Lemak. 

kena ada pelengkap. 
kalau ikut2kan buatkan kicap tu pekat2 sikit. 
so sayur lemak tu berkuah kira dah mantap lah tu. 
tapi anak2 pun suka berkuah2 gitu. 
tu yang buat kuah kicap tu lebih. 


dan ini adalah Sambal Setan new version dari i.
dulu2 punya agak lain sikit.
kali ni lain. 
nanti i share the recipe ye. 

ok.. selamat mencuba..

 

Thursday, September 17, 2020

ke Restoren Kampung Pandan setelah 20 tahun berlalu...


Semalam kami ke Kuala Lumpur. 
Hubby dok memgajak ke Desa Pandan. 
dia mengidam nak makan Samosa yang sedap sungguh di deria rasa dia lah. 
so diajaknya lah i ke sana. 
Abang Luqman pun dok mengikut. 
lepas kami membeli samosa tu terus pegi mencari makan. 
kami ke Restoran Kampung Pandan. 


lama sungguh lah kami tak ke sini. 
masa duduk di Pandan Perdana dulu pernah sekali i ke sini. 


i pun tak ingat lah cam ne rupanya 20 thn dulu tu. 
2 dekad gitu. 


agak luas dalam ni.
tapi kalau dah ramai tu agaknya sesak jugak lah. 
tapi bila dah ada wabak ni kena limit lah kan. 


meja penuh je dengan family. 
ramai gak lah. 


i memandang ke luar. 
kalau dulu depan tu penuh hutan lagi. 
now dah ada condo meninggi. 
berubah sungguh lah. 


besar area condo ni. 


masa untuk memilih makanan. 
of coz all the curry2 lah kan. 


seafood pun ada. 
but still with all the curry. 
dah kita masuk resto kari kepala ikan kan. 




berbagai pilhan ayam. 
ada ayam rendang, ayam kicap, ayam madu, ayam bawang. 


pilih lah mana berkenan. 


i nak rasa semua. 
nasi ambik nasi biryani n nasi putih. 
tapi tak terhabis. 
pass kat Abang Luqman. 


i took Ayam Bawang. 
tapi besar sangat lah ayam dia. 
ayam sekor belah 4 tau. 
really big. 


teringin nak makan Telur Sotong. 
ambik lah seportion. 
pun abang luqman yang licinkan. 


ni hubby punya.
Biryani Kambing untuk hubby. 


dan ini lah ulamnya. 
tak termakan kalau i. 
tak sanggup. 

then terus kami menuju ke destinasi seterusnya sebelum balik ke Shah Alam. 
syukur..






 

Wednesday, September 9, 2020

Sembang dengan big boss Sahara Tent Restaurant.



Almost 6 months i tak dine in any resto.
al maklum MCO kan. 
then kalau nak masuk pun serem2 gitu. 
but since last 3 weeks kot i dah mula makan di some resto waktu orang tak ramai. 
tapi meja siap kena lap sungguh2.
habis segala tissue i gunakan. 

dan i teringin sangat nak makan kat Sahara Tent. 
my favorite place. 
suka kambing dia. 
suka roti dia. 
so masuk lah i ke sini last Wednesday lepas  my meeting somewhere in Seksyen 9.


ordered air ni. 
Favorite gak kalau masuk sini. 
kalau kat rumah tak lah pulak minum carbonated drink ni. 
ini sesekali tak pe lah kan. 
I mintak Barbican apple flavor. 
cuaca luar panas lit2. 
so i mintak extra ice. 



Riyash..
my choice as always. 


happy kita wak perut dah kenyang. 


masa memula sampai sorang staff di Sahara Tent yang memang i dah kenal lama since i rasa 6 years ago, Muhammad bagi tau Big Boss depa ada di resto. 
beriya2 dia suruh i sapa Boss dia. 
then i pun menyapa lah. 
masa i tengah tunggu food Mr Ala' pun datang ke meja i langsung sembang. 
then langsung panjang cerita kami. 
Dari hal dia memula bukak resto dia di Malaysia. 
sampai lah la ni. 
dia dah ada 3 resto di Malaysia. 
and his resto adalah the first arab resto in Malaysia.

During MCO he decided nak buat sikit renovation pada resto2 dia. 
interior dibaiki lah. 
memang i noticed that. 
he told me that since ada changes the customers lagi bertambah.
ALHAMDULILAH lah kan. 


ini resto di shah alam.
tpt lepak i lah. 
tempat i baca buku.
tempat lepaskan penat lepas buat groceries.


memang cantik lah. 
berseri sikit dah. 




mudah2an semakin ramai yang makan di sini. 
lama gak kami bersembang. 
mostly pasal business lah. 
then sempat lagi dia promote menu di resto nya. 
i pun memang ada favorite menu yang i selalu makan di sini. 
Antaranya yang atas tadi lah. Riyass. 

kalau dulu memang i suka Sahara Chicken dia. 
but then such a long time depa stop the menu. 
then Mr Ala' suruh i tapau the Sahara Chicken. 
i pun agreed lah. 


Laaaa..
bila nak bayar baru tahu yang ni rupa2nya FOC. 
syukur sangat lah kan.
bila tiba rumah Hubby makan. 
memang best katanya. 
so i ingat nanti2 i nak makan ini pulak lah. 
Mr Ala' ajak berkunjung ke resto nya di Ampang. 
nanti boleh lah lunch date dengan sister2 kat sini. 
semoga business Mr Ala' semakin bertambah maju. 
dah diberkahi Ilahi. 
YA RABBB..

Monday, September 7, 2020

My first HOMEMADE TOMYAM PASTE





m sure most of you suka makan Tomyam kan. 
rata2 kedai2 makan waktu malam hidangkan tomyam. 
i pulak bukan lah jenis suka sangat2 tomyam ni. 
tapi since dah duduk je kat rumah masa MCO hari tu macam2 fikir nak masak. 
kunun2 nak variety lah kan. 
tu yang macam teringin nak makan tomyam. 
tapi paste tomyam tak ada lah pulak. 
then i pun usha sana sini lah cari info cam ne nak buat paste tomyam ni. 
and here we go. 



Ingredients.

15 tangkai cili kering *
4 red chilies *
2 buku bawang besar *
10 biji garlic *
2 inches ghalangga *
1 inch ginger *
3 tbs fish sauce
segengam dried prawn *
4 stalks lemongrass *
3 tbs asam jawa paste
6 kaffir leaves *
2 buku gula melaka.
3 cilantro roots
chicken stock.



Cara :
1. Blend semua bahan yang bertanda *
2. Panaskan minyak dan masukkan bahan blend tadi.
3. Kacau sampai naik minyak.
4. Kemudian masukkan gula melaka.
5. masukkan lemon juice and fish sauce.
6. bubuh chicken stock dan garam.



memang tahan paste dia ni. 
i dah buat before Ramadan ritu. 
boleh lah masak untuk 3 4 kali tomyam. 


lepas disejukkan i masukkan dalam bekas kaca dan terus masukkan dalam fridge. 
nak senduk paste ni guna sudu kering.
insyallah tahan. 

You all boleh lah mencuba.
insyallah menjadi lah.

Friday, September 4, 2020

Undangan kahwin di Teluk Panglima Garang diawalkan




Dapat undangan dari my ex classmate STTJ 84/85, sis Anis di Teluk Panglima Garang. 
Majlis berlangsung hari Sabtu, August 29, 2020. 
i planned nak pegi dengan 2 heroes. 
Sorang tukang drive dan sorang lagi tukang teman ibu. 
tapi tup2  Sis Ell, another ex classmate ajak ke rumah Sis Anis lebih awal. 
kami mendahului yang lain2. 
Rupa2nya Sis Ell dah plan dengan Sis Shini untuk datang lebih awal sebab depa semua dah ada plan on the wedding day. 
tu yang dicepatkan. 
bila Sis Ell dah usha2 dengan mak perantin then mak perantin pun bagi greenlight so kami pun pakat datang lah. 
i pulak terus whatapps our ketua kelas, brother Rocky untuk join sama. 
he agreed. 
so kami ke Teluk Panglima Garang berempat.


Sis Ell picked me up kat rumah. 
then picked up Sis Shini pulak dan terus menuju ke destinasinya. 
cewahhh..
dalam pukul 11.20am kot kami sampai. 

tiba je dah nampak khemah biru putih terpasang sudah. 
dah get ready nak buat majlis dah. 
tiba je terus kami dijamu air sirap dan kuih2 kering. 
orang jawa ni memang sentiasa penuh makanan atas meja kalau ada majlis. 


tak lama terus kami diajak pindah ke meja lain pulak. 
makan tengahari. 
awal kami lunch hari ni. 
mak perantin masak untuk kami ni. 
special gitu. 


ada Tumisan Jawa ni. 


Kari Daging ada. 


Sedap Sayur Kobis Goreng ni. 


ada Ikan Tenggiri Goreng dan Telur Masin. 


brother rocky ambik gambar kami. 
nak share dlm whatapps group class kami lah.


bersama bakal mak pak pengantin dan jugak bakal pengantin perempuan, Sarah. 


Seronok share the moment bila lepas sorang sorang terima menantu. 
Sis El pun dah terima menantu. 
Me, Brother Rocky dan Sis Shini masih belum tiba waktu nya. 


dah adat berkunjung majlis kahwin lah kan gamaknya. 
bila nak balik ada pulak bontrot untuk kami. 
Ada special bontrot, Nasi Ambeng. 
dan Door Gift, Sejadah Mini. 

Dalam pukul 1pm kami mintak diri. 
kalau ikut2kan nak lama lagi tu bersembang. 
tapi ye lah adat bertandang ye. 
seronok gak jumpa sebelum majlis. 
sebab boleh lah sembang sakan. 
kalau waktu majlis betul tu sure tak de chance langsung. 
semua busy. 


kami tiba shah alam dalam pukul 1.45pm cam tu. 
Sis Shini rupa2nya bawakkan ole2 buat me and Sis Ell. 
Dapat lah merasa PULASAN dari kebun nya. 
sedap sangat. 
manis. 

ALHAMDULILAH..
tiba rumah dalam pukul 2.10pm cam tu. 
syukur bila ada kawan yang sudi tumpangkan kita. 
carpool kami ke Teluk Panglima Garang. 
Sampai lah hajat nak jumpa pengantin dan mak pak nya. 
even belum majlis tapi sekurang2nya dapat menghadirkan diri bila dapat jemputan. 
semoga majlis berjalan lancar.
dijauhkan segala kesulitan. 
dan doa buat pengantin semoga bahagia ke hujung nyawa. 
YA RABB..