m sure most of you suka makan Tomyam kan.
rata2 kedai2 makan waktu malam hidangkan tomyam.
i pulak bukan lah jenis suka sangat2 tomyam ni.
tapi since dah duduk je kat rumah masa MCO hari tu macam2 fikir nak masak.
kunun2 nak variety lah kan.
tu yang macam teringin nak makan tomyam.
tapi paste tomyam tak ada lah pulak.
then i pun usha sana sini lah cari info cam ne nak buat paste tomyam ni.
and here we go.
Ingredients.
15 tangkai cili kering *
4 red chilies *
2 buku bawang besar *
10 biji garlic *
2 inches ghalangga *
1 inch ginger *
3 tbs fish sauce
segengam dried prawn *
4 stalks lemongrass *
3 tbs asam jawa paste
6 kaffir leaves *
2 buku gula melaka.
3 cilantro roots
chicken stock.
Cara :
1. Blend semua bahan yang bertanda *
2. Panaskan minyak dan masukkan bahan blend tadi.
3. Kacau sampai naik minyak.
4. Kemudian masukkan gula melaka.
5. masukkan lemon juice and fish sauce.
6. bubuh chicken stock dan garam.
memang tahan paste dia ni.
i dah buat before Ramadan ritu.
boleh lah masak untuk 3 4 kali tomyam.
lepas disejukkan i masukkan dalam bekas kaca dan terus masukkan dalam fridge.
nak senduk paste ni guna sudu kering.
insyallah tahan.
You all boleh lah mencuba.
insyallah menjadi lah.
Sedapnya tomyam, kena beli la balik kerja nanti ni..dah terliur hehe
ReplyDeletehehehe.. terliur ye..
DeleteSelalunya saya beli je pes tomyam. Tak pernah cuba lagi buat pes tomyam sendiri.
ReplyDeletepaling mudah ye..
Deletethank you for the recipe..boleh buat ni sbb ada plan nak buat stimbot dengan family. safe sikit dr kene beli pes kan
ReplyDeleteno problem sis.. dah mencuba ke?
Deletewahhh menariknya tu kak... boleh di cuba ni, pes tomyam buatan sendiri
ReplyDeletennt cuba ye Dana.
DeleteMenariknya kak...home made tomyam paste.
ReplyDeleteSaya pun tak pernah buat.
nnt ujie buat ye.. muai ni.
DeleteWah best mesti puas hati dengan home made Tom yum sendiri ikut kesukaan rasa kita.
ReplyDeletebetul tu.. terjamin bersih dah halal.
Delete