Pages

Wednesday, August 19, 2020

Tetamu pertama eid ul adha kami di musim covid19.





wabah covid masih gitu - gitu gak kan. 
dari bulan sebelum puasa.
sampaikan puasa. 
terus ke eid ul fitri nya. 
and eid ul adha nya. 
tetap dalam lingkungan virus yang membimbangkan. 
sehinggakan nak terima guests ke rumah pun kita rasa takut2.
i lagilah risau sebab high risk people ada di rumah. 
so memang kena berjaga2. 

tapi bila eid ul adha baru ni rasa takut atau bimbang tu agak berkurang lah berbanding eid ul fitri.
mungkin jugak cases di negara kita ni agak mengurang.
a bit confident sikit bila ada tamu yang nak berkunjung. 
maka dengan itu request dari my SIL untuk bertamu kami terima. 
family adik hubby nak datang. 


since besok nya ni abduls pepagi ada hal yang perlu disettlekan. 
maka i prepared the table sesiap malam hari tu.  
nak datang tu bukan lah ramai mana. 
tapi i ni memang cam ni. 
sakan i prepare. 
heheheheee..

dah planned nak serve dishes apa to the guests. 
that's why i dah boleh plan how to set the table. 
i planned nak serve Nasi Ayam. 
tapi kira short cut nasi ayam. 
Nasi Ayam tipu2. 


atas sekali preparation.
yang ini pulak the real one. 
ini yang termampu i sediakan. 
apa tu?


ok.. 
i bought Ayamas Ayam Percik dan Ayamas Black Pepper. 
tapi nasi i buat sendiri. 
sebabnya kalau beli nasi ayam dari Ayamas banyak tu nak kena beli.
portion nasi depa ni sikit sangat sekarang ni. 
nak bertambah sure tak puas. 
malah banyak sangat nak kena beli.
so i made the nasi. 


how to make the nasi?
ikut  R E C I P E   i  di sini. 
* Sorry i have to edit here. 
nak cari recipe boleh ke NASI AYAM MY STYLE MY VERSION. 
(tak sure kenapa link tak boleh masuk ke sini). 
m sure MENJADI 99.9%.
malah lebih sedap sebab tak guna MSG. 
trust me. 

since nak buat Nasi for nasi ayam ni lah kan kena lah buat soup ayam nya kan. 
broth for the nasi. 
i guna kaki2 ayam je. 
buat banyak lah sebab nak guna for the nasi dan soup utk makan dgn nasi. 


so i just bought the ayam. 
ada 2 flavors yang memang jadi our favorite. 
Ayamas dah tak bagi any salad or even 1 slice of cucumber pun. 
plus no soup gak. 


yang dibagi hanya Sambal Pedas tu je lah. 
so i beli sebuku Lettuce and Zucchini. 
puas sikit makan. 
then jimatlah sikit masa nak menggoreng ayam kan. 


i servedkan gak Berasak dan Ketupat Loi. 
masih ada banyak yang i beku kan ni. 
then i just steamkan balik. 
back to normal lah. 
masih sedap lagi. 


then pepagi i dah buatkan Rendang Ayam Hijau. 
favorite Abang Irfan. 


malam sebelumnya tu i buatkan Serunding Kelapa Berempah ni. 
puas hati bila dapat masakkan sikit. 
R E C I P E     ada kat sini ye. 


i served kan all the cookies ni. 
koret2 kata orang jawa. 
tapi air tu i buat. 
i buat Air Nanas Cube. 


then i made this Tub Tim Krob. 
since benda ni i dah sedia buat dan banyak lebihannya dan yang penting masih ok untuk dimakan maka i sediakan for them. 
just i added Jelly je. 
instead of guna Santan KARA kali ni i guna Susu Cair je.
pun sedap. 


cuma kalau guna susu cair ni semuanya terasa manis lah. 
berbanding guna santan agak kemasin - masin sikit.


anyways semua suka. 
makan bertambah2 semuanya. 

Even i bought extra nasi dari ayamas seemed my SIL kata sedap lagi nasi i. 
amboiiii..
kembang semangkuk Mak Bedah. 
tapi memang betul lah.
tak percaya u all kena buat sendiri. 
tapi dengan SYARAT guna BERAS WANGI. 
kalau BRASMATI tak mungkin menjadi cam Ayamas.
so my idea pun boleh guna tu kan. 
kalau malas nak goreng2 ayam lah. 
guna je Ayamas. 
jimat masa sangat. 

14 comments:

  1. Replies
    1. Sib baik pandai ngelat masak nasi ayam tu ye.. hehehe

      Delete
  2. sedapnya semua! set pinggan sudu pun semua cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka2 je Syaz. seronok bila family dtg dan makan sama2. masak lah sikit mana yg mampu.
      cutlery tu semua yang dah lama2 dah..

      Delete
  3. Bila la nak dapat makan2 lagi kat rumah akak ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah Darling. moh ler kita set2 time. insyallah nanti yee..

      Delete
  4. menu yang sedap dan menyelerakan ...alhamdulilah

    ReplyDelete
  5. suka serunding kelapa tu. dari sehari ke 2 hari ke berbln dah..nak buat ..tak terbuat2 juge..harap masa terdekat ni jd kenyataan laa...

    ReplyDelete
  6. sedapnye menu....berasak u rietta xpernah cuba lagi....nampak kt blog akk sedapnye....suka tgk warna air tu....warna warni....kt cni kes dah makin naik pula...rutin harian pun dh berubah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menu org Bugis Johor. Mmg makanan Raya kan.

      U take care ye.

      Delete