Pages

Friday, August 14, 2020

Jom buat Kuih Serabai aka Surabi my style.



U all biasa dengar Serabai?
Kuih traditional sangat pada i. 
Masa kecik2 dulu arwah atok selalu bikinkan Serabai ni. 
then after some times rasanya tak pernah makan2 lagi. 
but then bila my company travel ke Bandung dan kami mencuba Surabi (panggilan mereka) i terus syok sangat memakannya. 
di sana pelbagai perisa ada. 
tapi i tetap suka yang rasa lama2 gitu. 
makan dengan air gula melaka. 
sedappp.
tapi di Malaysia memang dah tak pernah dapat makan di mana2. 
jarang jumpa. 
malah tak pernah jumpa ada dijual di mana2. 
then now dah agak lama tak memakannya. 

then bila kita ni active di IG makan ramai lah yg share2 recipe. 
bila tengok org membuatnya teringin sangat nak buat. 
tapiiiii.. idok ler nak membuatnya. 
M tu terlebih sudah. 
entah cam ne satu hari ni penyakit M hilang. 
terus timbul RAJIN. 
maka i mencuba lah 
i refer to THIS IG.
sis EDAFATA.
ada lagi sorang yang share gak tapi i tak ingat lah siapa. 

Alhamdulilah..
besar pahala diarang ni. 
Share ilmu ALLAH.
bukan ilmu kita ye..
so tak boleh lokek2 share recipe untuk org lain. 
Pahala mengalir sampai kiamat lah gamaknya. 



Recipe dishare di sini. 


i guna yeast ni. 
macam2 jenis ada di pasaran kan. 


tepung beras ni i guna. 


dah i gunakan Santan brand KARA. 
ni je so far yang i gunakan. 
teringin nak guna santan ADABI. 
tapi tiap kali buat grocery tangan asyik nak terambik yang ni je. 
lagipun kengkadang ada kedai2 yang tak de santan Adabi. 
tu yang jadi masalahnya. 


ok dah siap semua cara di atas tu which u refer to the recipe,
batter yang dah siap kena biarkan dulu macam i buat kat atas ni. 
dalam sejam ok dah tu. 


cam atas ye buat dia kalau u all tak de acuan serabai/surabi.
guna kuali biasa je. 


so jadi lah macam atas ni. 
kalau nak lebih kecik boleh guna acuannya sendiri. 
jadi agak longkom kualinya kan. 
ini agak lebar sebenarnya. 
sebab kuali paling kecik yang ni je yang i ada. 
ukuran batter dalam sesenduk je. 


kuah ni boleh je buat sendiri. 
mcm buat Kaya. 


yang i buat cam atas ni. 
2 caw santan pekat Kara. 
blend dengan 1 biji telur. 


then masukkan dalam periuk bersama beberapa helai daun pandan. 
pandan ni i guna yang frozen one. 
sebab setiap kali beli pandan sure banyak berlebih. 
so i bersihkan then frozen kan. 
boleh guna utk wangikan masakan. 
buat sirap ke buat bubur ke ok je guna yang frozen ni. 


then masukkan 2 sudu besar gula perang atau gula putih. 
then masukkan gula melaka. 
kemanisan ikut kesesuaian selera you all lah. 


then adunan santan tadi tu jerangkan atas api. 
then masukkan 1 sudu teh Tepung Jagung.
larutkan dulu dalam air biasa then campurkan dalam bancuhan santan tadi. 
then u all kacau lah sampai melikat. 
jangan over cooked ye. 
nanti jadi taik minyak lah pulak kan. 
mana tau. 
so pandai2 lah yeee..
kalau rasa nak mencuba, silakan ye. 
INSYALLAH menjadi lah nanti. 
kalau tak nak makan dengan yang manis2 boleh je makan dengan kari ke apa ke buat cicah. 
sedap je. 
boleh lah buat for TEATIME kan..
SELAMAT MENCUBA yeee..

 

8 comments:

  1. Teringat seorang kawan, dari Melaka. Kami menyewa rumah di Pantai Dalam sewaktu ikut kursus diploma pendidikan. Rjin sungguh dia buat serabai ni. Saya tukang makan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan.. kita ni pun tukang makan je. baru ni je nak mencuba. u cikgu ke?

      Delete
  2. nda pernah.. ni first dengar n nampak
    dari bahannya saja macam sedap^^

    ReplyDelete
  3. Cheq tak pernah buat lagi kuih serabai ni, bolehlah nak try resipi ni nanti 😄👍🏻

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti boleh buatlah kan.. sedap ni. lagi2 dpt kuah derian. lg best.

      Delete
  4. sedapnya serabai...cni kitorg panggil serabai...pertama kali rietta dgr surabi....xpernah buat sndiri....thanks share recipe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org Malaysia mmg panggil SERABAI. Org Indonesia panggil SURABI.

      Delete