Pages

Friday, June 5, 2020

Second time with Nasi Lemak Pandan




Buat apa tu?
i baru lepas berkarya di dapur.
Karya cetak rompak. 
i buat Nasi Lemak Pandan. 
and this was the second time. 
kita selalu dah makan dan masak nasi lemak biasa kan.
rata2 mak2 kakak2 di Malaysia ni pandai lah buat nasi lemak ni. 
and last Ramadan i made Nasi Lemak Pandan. 
i didnt follow any recipe lah. 
i just tgk gambar2 di IG or FB. 
so no one can claim that recipe belongs to anyone. 
just maybe i boleh cakap Nasi Lemak Pandan ni ada yang cetus this idea. 
so besar pahala orang yang share the first recipe kat mana2 di social media ni. 
so i pun teringin lah nak mencuba. 
at first buat dulu color hijau tu tak menyerlah sangat. 



i gunakan beras wangi. 
suka sebab ia jadi lembut sikit berbanding brasmathi. 


biarkan dia beraksi. 


color hijau pandan tu lebih menyerlah sikit lah dari yang memula dulu. 


ini yang first time i guna daun pandan . 
warna agak blur sikit. 
but still ok je. 


Our table with Nasi Lemak Pandan. 


zucchini tu memang banyak. 
semua suka buat ulam. 



sedapnya telur rebus ye..


i kurang suka guna timun. 
suka zucchini lagi. 
kurang berair. 


ada Rendang Kerang lebihan dibeli waktu raya lalu. 
ada 2 bekas besar lagi. 
jadi kita regukan lah. 


Sambal Tumis Ikan Bilis agak kebanjiran minyak gitu. 
agak pedas gak. 
baru terangkat ye. 

ALHAMDULILAH..
seronok semua makan. 
even dah agak lewat petang. 

So how i made my NASI LEMAK PANDAN ni?

ok i masak dalam quantity sikit je. 

I guna beras wangi. 
i masak 6 cawan beras. 
and i need 6 cawan air termasuk air pandan dan santan. 
pandan dalam 3 helai i blend kan dengan santan kotak tu. 
i dilutekan lah santan dalam 1 cawan dan 5 cawan lagi agak cair. 
letakkan bawang besar hiris dalam 1/2 buku je. 
 bawang putih hiris dalam 3 bijik je. 
halia dalam seinci. 
nak wangkikan i letakkan sikit kayu manis dan 4 biji pelaga. 
then masaklah macam masak nasi biasa guna rice cooker. 
selamat mencuba. 


Syukur sangat masih diberi peluang untuk makan sedap2. 
moga ALLAH sentiasa pelihara kesihatan me untuk lebih kerap memasak. 
hehehehe..

6 comments: