Pages

Wednesday, June 10, 2020

Buah Kabung @ Buah Enau @ Kolang Kaling




arenga pinnata.
apa tu?
BUAH KABUNG atau KOLANG KALING.
Buah Kabung @ buah Kantau @ buah Kanto @Buah Enau biasanya orang Malaysia panggil. 
Kolang kaling usually being called by Indonesian. 
In fact orang Jawa panggil Kolang Kaling. 
biasa tengok buah ni?
biasanya ada dijual di pasar2 basah. 
kalau nak puasa atau raya buah ni banyak dijual. 
dan biasanya masih belum dimasak. 
means masih raw lah. 
balik kena bersih kan kejap. 
then masak air gula dan masak bersama. 


ini yang i dah masakkan bersama2 dengan air gula. 
yang putih i tak letakkan apa2 warna. 
satu lagi i letakkan dengan warna merah.
masakkanlah dengan air gula dan pandan. 
harum baunya.


begini rupa nya yang belum dikenakan warna. 


dimasakkan lah. 

sedap dimakan bersama ABC, Es Teler. 
atau makan gitu je. 
i baru tau kalau orang Jawa belah2 Tanjung Karang, Sabak Bernam dan sedaerahnya lah buah ni mmg biasa dihidangkan di meja bersama2 kuih2 raya. 
sama macam HALWA lah gamaknya. 

this year i baru tau lepas i dok posted di IG. 
in fact kat SHOPEE pun ada jual you. 
1 kg = RM15.
hebat buah "BERACUN" ni. 

nak tau KEISTIMEWAAN buah kabung ni boleh baca pada link i share ye. 
kalau betul boleh buat ubat sakit lutut memang i consume habis2an ni. 
hehehee..
apa2 pun i nak share how i deal with this buah kabung. 
esp for our iftar. 


ini i makan gabung kan 2 colors. 
then i masukkan santan pekat yang dah bubuh garam sikit. 


Buah Kabung Bunga Telang. 



ini rupa setelah i masukkan santan dan ice. 
sedap lah weiiii. 


ini i makan sama2 BUBUR JAGUNG.
pun sedap lah. 


ini i letakkan BUAH KABUNG di dasar then RED RUBY then SANTAN. 
perghhh. 


i ada NANAS KIUB yang i buat sendiri then letakkan BIJI SELASIH then hiaskan dengan BUAH KABUNG. 


ada merah ada kuning ada hitam. 
menarik tak?


Ini pulak AIR KELAPA MUDA SELASIH then i top up dengan BUAH KABUNG. 


sebenarnya nak letak banyak mana pun ok je. 


paling i suka ES TELER. 
memula dulu tau lah BUAH KABUNG ni memang seeloknya makan bersama2 ES TELER.
but this year i mereka2 lah  air2 ni. 
seronok. 


warna warni kan dalam dessert kita. 
lagi tambah tertarik nak minum. 
i sud make PANDAN one. 
warna hijau pulak. 
eemmm.. 
kena carik ni kan.. 
tunggu yeee..



4 comments:

  1. family kat kampung pun panggil kolang kaling, mak atuk nyai memang suka buah nih.... dan kalau dana jumpa memang belikan untuk diaorang...
    cantik bila dah di warnakan kak...
    ya pernah terbaca yang buah kolang kaling ni bagus untuk orang yang ada masalah lutut

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah2an mmg menjadi ubatnya Dana. akak sakit lutut teruk ni. menangis kengkadang.

      Delete
  2. Ooo boleh jadi macam2 dessert rupanya.. selama ni buah kabung saya buat masak ngan air gula dan daun pandan, letak dalam air buah laici ke nenas ke macam tu... Lagi sedap bila sejuk2 letak ais tu kan... Eh alamak terliur dah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti u buat ye. alaaa... ikut suka kita lahkan.. buat dessert makan gitu dah biasa kan.

      Delete