Pages

Friday, April 10, 2020

Kita buat SAMOSA yuk.





Sorry lah ye.. 
my N3 now dah macam i ni tukang masak. 
asyik recipe je. 
dah tu nak buat cam ne kan. 
dah asyik mengadap dapur je.
terinspire pulak nak share recipe kat sini. 
leago banyak dari selalu. 
lagi lah seronok bila i nak share something yang new to me. 

Hari ni i nak share cam ne nak buat samosa. 
but not using the ready one wrapper tau. 
nak buat sendiri the wrappers nya tu. 

Samosa ni antara food orang Pakistan kan. 
kira tengah cari mood lah ni. 
even tak dapat nak travel at this moment so pasang angan2 je dulu. 
semoga terjadi jugak nanti ye..


Ini lah hasil pertama kali i membuat SAMOSA. 
kira cumel gak lah kan. 
auwwww..


bahan2 yang diperlukan. 
I gunakan 2 CUPS of FLOUR


masukkan 1 TEASPOON of SALT. 
now m using HIMALAYAN SALT
nowadays ramai yang dah guna garam jenis ni kan. 
or we call it  PINK SALT.


then 1 TEASPOON of CUMIN.
sebenarnya ada benda lain yang digunakan. 
tapi bila i usha2 kat dapoq tu mendalah ni je yang ada. 
rather than dia tak berbedak tu i buh je yang ni. 


sepatutnya dihancurkan sedikit. 
tapi bubuh je gini. 
genyeh2 sikit kat tapak tangan. 


then i masukkan minyak dalam 4 TEASPOON
supposedly guna ghee. 
tapi takut tak biasa dengan bau tu maka i cuba guna minyak dulu. 
gaul2 kan cuba kepal cam atas tu. 
itu dah kira ok lah tu. 
tak perlu letak minyak lagi. 


then i masukkan sikit2 air. 
at first i sediakan dalam 3/4 CUPS of WATER. 
then masukkan sikit2. 
jgn terus masukkan kesemua air. 

cuba uli2 dan selang seli dengan air. 
dah mula agak senang menguli then i noticed i tak pakaipun kesemua air tadi. 
berbaki dalam 3 atau 4 sudu lagi. 


gini lah rupanya. 
LET IT BE for 30 MINUTES
cover dengan tuala ye. 
kalau tak nanti dia kering. 


then i bagi2 kan dough tu  kecik2. 
anggaran satu dough kecik tu dalam 40gm. 


then roll it. 
agak2 je ni. 
boleh lah dianggarkan dalam sejengkal orang sederhana tangannya. 
buat banyak2 dulu. 


selangkan dengan tepung ye supaya tak melekat. 
then BELAH DI TENGAH. 


then bentukkan begini. 
and put the stuffs inside. 


kapit kan bahagian bawahnya
seal elok2 jangan sampai tebukak waktu menggoreng ye. 


begini ye. 


digoreng sudah. 
💓💓
ALHAMDULILAH. 
semua suka. 
ada bersisa lagi dalam peti ice tu yang belum dibuat wrapper nya. 
nanti kita sambung ye...

so hari ni i dah sahut cabaran PM kita cuba recipe baru. 
and i made it. 
nanti i nak buat wrapper dia dengan menggunakan GHEE pulak ye. 
sure rasanya agak berbeza. 
then i will share with u guys cara2 nak buat the stuffs. 
tunggu yeee

16 comments:

  1. Replies
    1. sedap wak.. tapi taste cam mamak2 sikit kot. sebab berempah gitu.

      Delete
  2. Okay lah tu untuk orang yang first time buat samosa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bersungguh2 you. alhamdulilahh.. bolehlah.. hehehee

      Delete
  3. Wah...kagum saya, rajinnya akak buat sendiri wrap tu. Cantik pulak tu. Mesti sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok pulak bila dah tau nak buat. Ok lah..not bad. Hehehe

      Delete
  4. Assalamualaikum...Ini cara yang mudah...kalau guna kulit popia jenuh nak lipat2

    ReplyDelete
  5. Wahh YAN... nampak menarik sangat. Mesti rasa berempah kan..

    ReplyDelete
  6. Rempah ratus itu yg buat sedqp dqn beraroma

    ReplyDelete
  7. pestime tengok samosa letak jintan kak yan ...

    ReplyDelete
  8. sedap ni kalau dimakan petang petang hari....

    ReplyDelete
  9. I dah terbayang samosa yg pakai kulit popia tu Yan... tengok kejadiannya lain pulak...Oh ini Pakistan punya style yeh....Inti dia mcm karipap ke Yan?

    ReplyDelete
  10. Comel sangat rupa samosa ni. ingatkan samosa guna kulit popiah ready made tu. Menarik untuk dicuba ni di bulan puasa.

    ReplyDelete