Pages

Thursday, March 5, 2020

Pecal Pasar Seksyen 6, Shah Alam.



Siapa suka makan pecal?
siapa suka pecal ada rasa2 cekur?
kalau orang Jawa pecal ada rasa cekur tu baru pecal kan..
nowadays banyak je pecal dijual di mana2 pasar malam. 
tapi kebanyakannya tiada the taste of the cekur tu lah. 

cekur pilihan kami sekeluarga adalah PECAL di Pasar Moden Seksyen 6.
pasar yang i panggil Pasar Mak Datin.
Pasar mahal.
dan pasar ni ada pasar malam nya.
Hari Selasa petang dan Jumaat petang. 
i nak bagi tau exactly the location tu tak dapat lah. 
tapi the stall is the only pecal stall kat situ. 
no worries ok. 
Hakona Matata. 
sure jumpa punya. 
kecuali dia tak bukak on that day.


usually i buat dinner.
makan satu ni je pun i dah kenyang. 
tak mampu nak makan yang lain. 

tak hingat lah pulak sebungkus ni berapa. 
paling2 murah RM2.50.
paling2 mahal i rasa RM3.50. 
sebab nya apa tau. 
i beli lebih dari satu then campur dengan kuah kacang ready made kat situ. 



jom tengok apa yang i makan for my dinner. 
ada Air Kopi Ratu. 
Air Masak. 
Kuih satu plus kurma.
Then ada sikit Putu Mayam. 
itu pun setengah je i dapat makan. 
kalau i dah makan Pecal tu habis sebungkus. 


ok.. 
tengok apa yang ada dalam pecal ni. 


Ada DAUN UBI.
sikit DAU KANGKUNG.
ada TIMUN.
ada 3 ketul TEMPE GORENG. 
ada TAUGEH buatan sendiri tu tau. 
ada 2 keping TAUHU nipis2 je. 
dan ada 3 ketul NASI IMPIT.
d


nampak tempting kan. 


curah lah kuah dia. 
pekat. 
memang marbeles. 
Kekenyangan lah perut yang lapar. 
ALHAMDULILAH..

22 comments:

  1. Uishhh so traditional pecal ni bungkus dengan daun pisang lagi. Ya i know this pasar. But kalau nak cari gerai pecal ni nnt, i kena slowly mengendam hehehehe

    ReplyDelete
  2. Salam kak yan, 1st time saya komen kat sini.
    nampak sedap sangat ni. kalau kak yan ke kuala selangor. lajaklah ke pekan tanjong karang. kat sana pecal ada kuah lodeh. memang sedap. cubalah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. thanks dear for dropping by. sama tak dengan yang ada di Pasar Malam Ijok tu.

      Delete
  3. Alahaii kak, semua tu menu favorite kita juga ;)

    ReplyDelete
  4. pertama kali saya makan pecal ni sebab duduk kat parit raja johor. hehe. masa tu baru lah tau pasal masakan jawa. sebab dok kat sik kedah mana pernah jumpa. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 masakan orang Jawa.. meriah atas meja kalau depa kenduri.

      Delete
  5. sekarang banyak orang jual pecal takde rasa kencur tu kak, tak ori... susah nk dapat yang sedap belah sini...
    kalau ada pun yang versi indonesai dah lain rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak best kalau pecal tak rasa kencur Dana. macam pelik je kan.

      Delete
  6. waduhhh waduh kak.. enak pecel.. klu pecel buat sendiri. sy suka lebihkan pucuk ubi. pastu siram kuah pecel banyak2 .sedappppp

    ReplyDelete
  7. Saya berdarah jawa..saya suka pecal. Ada pucuk ubi mmg sedaplaaaa

    ReplyDelete
  8. oh my.. ni favourite arwah ibu ni.
    Dah lama tak makan. Now I know where to find it. Thanks for this post.

    ReplyDelete