Pages

Thursday, November 21, 2019

Poori Roti


Recipe


POORI ROTI


rasanya ramai tau pasal porri roti ni kan. 
but then i m very sure ramai gak yang tak tau. 
anyway tau ke tak tau not a serious matter nowadays.

now kalau nak tau apa2 pun hatta nak buat sambal belacan we can just goggle. 
bukak je Youtube. 
nah, ada semua di situ. 

and today i just wanna share how to make the Poori Roti. 
Banyak kali dah Chef Ciju made Porri Roti.
She said, making this roti is so easy like 1 2 3.



Bahan2nya:

2 cawan tepung gandum. (one day i nak change to Gluten Free Flour).
3 tbsp minyak masak/butter/ghee (options)
2 tsp gula pasir
1 tsp yeast serbuk je pun. 
1/2 tsp garam

How to make it:

1. combine all the ingredients. 
2. uli tepung dengan meletakkan warm water sikit2 ke dalam tepung dan terus menguli. 
3. gaul rata hingga tak melekat. 
4. biarkan seketika (20/25 mins) dan kemudian ambil sedikit dough dan dicanai membulat. 
5. taburkan tepung supaya senang supaya tidak melekat. 
6. meanwhile panaskan minyak langsung masukkan dough yang telah dicanai bulat ke dalam minyak.
7. goreng hingga kuning dan angkat lalu toskan. 
8. and ready to eat. 



apabila digoreng. 


taraaaaaa...
Poori Roti dah siap. 
siap dimasak. 
maka siap untuk dimakan. 


this is my plate of Poori Roti dengan benda2 yang boleh dipadankan. 
apa yang menarik dipadankan dengan Porri Roti ni ek?
like what we had before Porri Roti with Lamb Karahi and Aloo Masala.
i saja je tambah dengan Salad. 


this is my Aloo Masala.


and this is Lamb Karahi. 
Memang best. 
we all semua suka. 

nanti cuba ye.
petang ni dah boleh lah buat untuk teatime kan.
All the best. 


20 comments:

  1. Sis.. Poori also u can match kan dengan Keema. Beef Keema or Lamb keema also nice.
    but salute u.. gigih masak poori dgn masala masala u tu sis.. telan ailio dibuatnya hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaza, yg poori my sis buat. tapi alo masala n kheema tu i masak lah. sedappp.

      Delete
  2. cantik betul rupa kejadian poori akak tu... nanti cuba lah membuatnya

    ReplyDelete
  3. Macam nak test je weekend ni. cicah sambal sardin.. wuuuu

    ReplyDelete
  4. Geram nenguk lamb karabi tu. Eh lamb karahi ek

    ReplyDelete
  5. Ibu rajin buat ni. Terus rasa nak balik kampung makan poori. Hehe.

    ReplyDelete
  6. Berapa keping dapat 2 cawan tepung tu.. menarik maybe boleh buat kasi budak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam 10/11 kpg cam tu lah.. mmg best untuk budak2. lembut.

      Delete
  7. Sedapnya roti puri. Lama tak buat sampai lupa dah resepinya. Mungkin boleh cuba resepi akak ni pulak.

    ReplyDelete
  8. Wahh! menarik! thank you sebab sudi share resipi kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang simple2 boleh lah yang. lagipun ni akak tak buat. yang akak buat lauk dia tu.
      tapi boleh je kita cuba kan..

      Delete