Pages

Thursday, July 4, 2019

Cerita Ambeng Engkong untuk tamu.



June 16, 2019
Sunday



Guests pertama berkunjung to my rumah. 
Family Hubby dari Kuala Selangor. 
Dah set2 dah hari Sabtu tup2 tak menjadi so kena lah on Sunday. 
I tak masak apa2 sangat since Hubby nak jamu the family with the exotic Javanese food. 
Authentic one lah. 

Hubby ordered Ambeng Engkong dari Ijok. 
Biasa kita dengar Ambeng kan. 
so popular lah ambeng ni. 
even biasa kita dapat dari any pasar malam nowadays. 
so yang ini lain sangat. 

I just made dessert and drinks. 
And Chef Ciju masakkan Sambal Goreng Nekminah. 
Then i bought some pulut palas dari Pasar Mak Datin seksyen 6. 
I bought dalam 80 bijik. 
tinggal kukuskan balik je. 


and this was my big table looks like. 


habis segala mangkuk besar2 i gunakan sebab lauk2nya banyak. 


since ramai yang akan datang i buat ala2 buffet gitu. 
since tak ada helper just anak2 so kita pakai lah pinggan2 yang cam ni. 
memang pinggan for buffet pun.
banyak i ada so tak perlu nak membasuh tak habis2 kan. 

ehh.. jom tengok cam ne rupa Ambeng Engkong ni ye. 



macam ni lah i served kan.
i have quite a big plate which i boleh buat ala2 talam kecik lah gamaknya. 



Ayam nya tu dia memang sekor2 atas pinggan ni.
nanti boleh dikoyak2kan style makan kenduri ambeng.
dalam big plate ni kira dah complete untuk serve for 4 people.
tapi kalau makan kenduri 4 bahagian tu memang untuk dibahagi kepada 4 orang kenduri.
so yang atas ni makan untuk semua orang. 



but at the same time i hidangkan jugak lauk2 sampingan dia di meja. 
Hubby ordered dalam 4 ambeng. 
so ada 4 ekor ayam seperti atas ni. 
I pun hidangkanlah sekor2 cam ni. 
biar ada feel gitu. 
kalau nak proper maybe boleh kita potong2kan. 
tapi ayam ni memang lembut dah. 
so tak perlu dipotong2 just ditarik2 je nanti. 


Selain ayam ni ada Tumisan Suun. 


ada Kerabu Pucuk Paku..


Ikan kering. 



Telur rebus ni a must ye for ambeng Engkong ni. 


Instead of lauk2 yang kering tu dimasakkan jugak Ayam Kari for us. 
Kiranya ni dalam sekor ayam gak. 
ada yang berkuah lah. 
kalau tak yang lain2 tu agak kering. 


selain tu Hubby ada gak ordered this kuih. 
Punten namanya. 
Orang Jawa sure tau sangatlah. 
kalau tak tau jangan mengaku jawa ye. 
I baru je tau pasal this kuih. 
Ini cam nasi lemak lah gitu. 
agak lembik badannya. 
dan dimakan dengan Sambal Hijau tu. 
memang best. 


then i sediakan Sambal Goreng Nekminah. 
dimasak oleh Chef Ciju. 


I belikan Ketupat Palas. 
Kat pasar mak datin ni tau. 
50 bijik gitu dalam RM60.
then i tambah lagai another 30 bijik. 
tak je i tak cukup nanti. 
tapi ternyata setakat 25 bijik je yang dikukus.


I made Fruit Cocktail Pudding. 


then drinks. 
Yang pink tu i buat Dragon Fruit and Jelly Drink. 
then ada gak Sirap Selasih. 
Sirap tu i masak sendiri sebab Hubby tak suka yang beli punya. 
ikutkan je lah kan. 
ALHAMDULILAH mereka semua berselera. 
dalam kurang lebih 30 orang gak lah my tetamu ni. 


family kami with family adik perempuan Hubby. 
ada 2 anaknya tak datang. 


ini sebahagian family Hubby with us. 
ini pun ada sebahagian yang tak datang lagi. 


bahagian guest room i served kan biscuits and cakes. 
then depa makan dessert kat sini. 
sebab my big table dah penuh dengan yang belum makan lagi. 
kat sini depa sembang2 lah kan. 


ini dah separuh dijamulah ni. 


suka Baby Akhtar sebab ada yang suka melayan dia. 



then time for them to go. 
busy memasing ni. 
ke sana sini nak bersalaman dan maaf maafan. 



penuh depan rumah i.
tapi sib baik jiran2 ok.
kalau tak mau bergaduhnya.
sebab depa ni main letak je kat sini.
hehehe..
gitu lah kan kalau rumah kat pekan ni..
kalau rumah kampung memang best nak park kat mana pun.
anyway i was so happy.
satu group dah datang beraya ke rumah i.
ALHAMDULILAH..
dapat menjamu depa even i tak masak beriya2.
syukur gak sebab dapat makan satu menu baru.
Boleh buat lagi ni tahun depan.
semoga panjang umur dan murah rezeki.
nanto boleh invite bukan hanya saudara yang berdarah jawa.
yang bugis melayu semua i boleh jemput.
INSYALLAH..

14 comments:

  1. Wah ... tergolek ayamnya sekor-sekor. Dapat dibayangkan macam mana lembutnya isi ayam itu.

    Adik ipar kakcik orang Jawa Sabak Bernam. Dia pandai buat punten tu, memang sedap. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye kakcik..mmg golek2 dia. Hehee.. puas lah makan. Yg punten tu pun x pernah tgk dan x pernah makan. Ingat nnt nak pegi kedai dia ni.

      Delete
  2. Wah meriahnya. Selalu makan Nasi Ambeng je. Tak sama kan dengan Ambeng Engkong?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ambeng engkong tu sbb ayam engkong yg sekor tu... itu bezanya, sbb ayam nya mmg di masak sekor gitu...
      hehehe jwbkan bg pihak kak yan :)

      Delete
    2. Syaza dah dpt jawapan kan. Hehehe.. ambeng yg selalu kita makan tu nng beza benar dgn yg ni.

      Delete
    3. Tq dana. Dana lg mahir kot. Dah wong jowo ye.

      Delete
  3. bestnya restaurant tu kak... siap ada ayam engkong lg
    yelah biasa ns ambeng mkn ngn ayam kicap or ayam msk merah, tp ayam engkong jarang sgt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak dana. Yg engkong ni akak tempah. Yg punten tu mmg ada kat situ.

      Delete
  4. Salam perkenalan kak..restoran mana ada punten tuh?boleh la share nak order ambeng engkong ni kat mana..mana tau teringin nak order..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenalgak dear. Alamak akak actually tak ada info. But hubby ckp kat area sekolah kebangsaan Ijok. Nnt kalau akak ke sana, akak akan blog kan. Tunggu ye.

      Delete
  5. mengancam engkongnya.
    Nasib baik tak pakai kambing.

    ReplyDelete
  6. say yes.. org jawa kalu beraya mmg macm ni.. memang rami, seronok (sy pun jawa).. ambeng engkong tu xpernah dengr. biasa nasi ambeng biasa.. punten alwayss favorite.. nti sy tnjuk punten sy pulak hahaha..

    seronok tgok k.yan masak2.. entry ni yg sy tunguuuuuuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. memang gitu ye. baru meriah ye.. I pun baru pertama kali makan. nnt ingat nak ulang makan punten. hari tu tak puas.

      thanks dear sebab suka baca my blog. muahh.

      Delete