Pages

Thursday, May 16, 2019

Nasi Lemak buat iftar hari kedua




May 7, 2019
Tuesday.
Rumah ku. 




puasa ke tu?
rumah i tak ramai ahli yang berpuasa. 
pada tarikh ni lah. 
but still i bersemangat nak prepare the food. 

so on the second day i prepared Nasi Lemak. 
Sebenarnya this food adalah food for breakfast for those yang tak diizinkan berpuasa.
so i cooked a bit extra then top up with other food for IFTAR.
kira ok sangat lah kan.


kurma ajwa ni i rasa pemberian orang kot. 
i sendiri tak ingat. 
letakkan je atas meja for iftar kami. 
alhamdulilah dimakan. 


and ini the main menu nya. 
Nasi Lemak biasa. 
no ayam goreng,
no paru goreng. 
yang simple2 je. 


kita gambarkan dia je lebih2. 
hehehehhee.


bila tiba for iftar i tambahkan dengan telur mata je. 


kalau for breakfast i gunakan beras biasa je. 
itu permintaan hubby. 


and for Iftar i cooked it with brasmati. 
so yang lain suka makan. 



tayang lagi. 
semua gara2 ambik gambar guna phone    R E D M I   lah ni. 


i guna timun jepun yang kecik2 tu. 
sedap rangup diratah. 


gelap my Sambal Tumis. 
dapat petua kalau menumis benda2 yang cam ni kena buat 3 kali kering bahan tumis tu. 
baru kita campur2 kan dengan perabah yang lain. 


beras biasa kesukaan Hubby.


dengan Telur Rebus sebijik sorang. 


and for Iftar Chef Ciju tambahkan dengan Sambal Sardine. 


Hubby beli Ayam Masak Kicap.




Hubby beli ni gak. 



Kerabu Daging.



And Pulut Rendang. 
dibeli gak. 


Abang Arif datang bertandang dan bawak balik Murtabak Johor dari Pontian.
sedapppp.
berkeping2 i makan. 



last but not least. 
Our dessert. 
Pulut Inti. 
Kesukaan me and Chef Ciju. 
Kami makan simple2 je. 
yang penting ada benda untuk dimakan. 
berazam tak nak membazir seperti yang sudah2. 
So far ok lah. 
ALHAMDULILAH..


14 comments:

  1. Nampak seda semuanya.
    Selamat berbuka puasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. selesai dah tu.. selamat bersahur WP... :-)

      Delete
  2. Kalau masak semua habis dimakan happy rasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Anis. macam berbaloi peluh ketiak memasak kan. hehehehe

      Delete
  3. Selamat berpuasa kak.

    Terus dapat idea masak menu berbuka petang ni bila tengok menu akak.
    ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa dan selamat berbuka.

      alhamdulilahh. dapat idea ye.. all the best.

      Delete
  4. sedap ns lemak ni kak, bila2 mkn nasi lemak tetap sesuai bg dana... mcm aiyan kdg dia takmo lauk lain... mkn jelah ns ngn sambal tu pun dia blh bertambah...
    sedapnya murtabak pontian tu kak, kt sini murtabak banyak bwg ngn tlr je, rindu nk beli murtabak johor yg ada banyak daging

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul dana.. tu yg paling simple lah. tak perlu lauk2 dah. telur rebus pun dah best sangat kan.

      yessss.. murtabak Johor yang best. banyak daging.. akak kurang suka murtabak area KL Shah Alam ni.

      Delete
  5. kak yan share resipi sambal tu sy mmg suka sambal yg itam2 mcm ni br berselera nk mkn nasi lemak

    ReplyDelete
    Replies
    1. benda basic sana je anies. tapi akak masakkan dia 3 kali kering. then letakkan gula jangan kacau. then bila gula dah larut, baru gaul2 kan. i tak pakai air asam pun.

      Delete
  6. Replies
    1. thanks brother. saje suka2. plus benda ni kan memory.. :-)

      Delete
  7. Sambal akak yang nampak mahal di situ... pehh...sure sodappp

    ReplyDelete
    Replies
    1. auwww.. malu kita wak. alaa.. mak dulu2 suka buat sambal tumis cam ni. kering dan hitam. mmg best. akak punya ni ok gak lah. heheheh..

      Delete