Pages

Thursday, May 30, 2019

Lamb Karahi



RECIPE


LAMB KARAHI

I nak share this recipe with you guys. 
masakan Pakistani. 
for me memang sedap. 
Nak ke Pakistan tak dapat kita makan lah dulu ye.. 
INSYALLAH menjadi pergi nya nanti tu. 
hehehehehe


best sangat.
cantik kejadiannya kan. 
puji diri sikit ok kan..



Bahan2nya. 

2 buku bawang besar - hiris nipis. 
1 tangkai cili hijau - potong kecil nipis membulat. 
2 inci halia muda - hiris halus dan panjang2. 
2 /3 biji tomato -  potong 4.
2 tangkai daun ketumbar - potong kecil2. 
4 biji bawang putih - ditumbuk halus. 
1 inci halia - tumbuk halus. 
3 sudu besar fresh yogurt


Bahan rempah. 

2 sudu Kashmiri Chili Powder. ( kalau pakai chili powder kita sini pun ok)
2 sudu teh garam masala. 
1 sudu besar cumin powder.
2 susu teh black pepper coarse. 
1 sudu teh ketumbar kering. 


Kashmiri Chili Powder. 
I gunakan dalam 3 table spoon. 
sebab tu nampak too red masakan i. 
so boleh guna takat 2 sudu besar pun dah cukup. 
takut pedas nanti. 


lamb meat ini digaul dengan garlic n ginger paste merata. 
first trial i perap sama dengan yogurt. 
but i noticed that nantinya daging akan terasa masam. 
so omit yogurt ketika memerap daging.
perap dalam 30 minutes. 
lagi lama lagi ok. 


i guna yogurt yang ni. 


Bawang yang i prepared ternyata sikit.
so i added another half. 
slice kan ye.


cam ni. 
lagi nipis lagi menarik lah kan. 
tapi kalau takat cam ni pun ok dah sangat. 
2 or 3 buku bawang ini dihiris nipis. 



panaskan periuk.


masukkan bawang dan goreng hingga kekuningan malah a bit brown. 



seperti ini. 
caramelize the meat. 
gaul rata meat tu ye. 
biarkan sekata dalam kurang lebih 10 minutes. 
bau dia sangat wangi.


Masukkan tomato yang sudah dipotong2 ini. 
tutup periuk dan biarkan dulu. 


tunggu sampai tomato benar2 layu. 


then lenyek2 kan isi tomato tu. 
tomato skin tu dibuang. 
seelok2nya. 
tak nak buang pun tak pe. 
tapi i buang lah. 


then masukkan segala rempah2 tu. 
first chili powder lah kan. 
then the rest. 
last sekali Serbuk Ketumbar. 
boleh tambah air untuk bagi daging tu empuk betul2. 
nak kan lembut seelok2nya. 


Masukkan fresh and plain yogurt dalam 3 sudu besar. 
ikut kesesuaian. 
kalau rasa nak masam letaklah lebih sikit. 
kalau tak nak pun tak pe. 


then masukkan hirisan halia dan chili hijau. 
gaul lagi rata2. 


sehingga kelihatan begini. 
taburkan daun ketumbar. 


dan last sekali ini lah kejadiannya. 


sedapnya.. 
Makan Porri Roti dengan Lamb Karahi. 
What a dish lah..
sedakkkk...
nanti cuba ye. 
nak cicah roti apa2 pun ok selain nasi. 
good luckkk.

8 comments:

  1. memula sy baca Karachi... eh kak ni jadi ke g pakistan? hahahahaah rupanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. e ehhh.. idok ler. sejenis masakan yg u akan jumpa di sana.. masak pakai api besar2 gitu.
      insyallah next year kot. this year all travel plans semua cancelled.

      Delete
  2. pandai k.yan msak. sy xreti masak mcm ni.. baru tahu letak yogurt ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pandai sangat tu tak lah.. tapi boleh lah takat lepas tekak se family. hehehe.. yogurt sangat bagus actually. ganti santan.

      Delete
  3. pernah makan di kedai Pak Punjab...sedap..kari depa lain sikit..

    ReplyDelete
  4. kalau jumpa lauk kambing, tak toleh kiri kanan dah

    ReplyDelete