Pages

Friday, May 31, 2019

Es Teller jadi pilihan iftar hari ke 13.


May 18, 2019
Saturday.




i love this drink or u cud say dessert lah. 
Es Teller. 
terinspired selepas suka makan di resto makanan padang. 
dah banyak kali buat pun and everyone loves it so much. 


this is for the first time buat dalam  bulan ramadan kali ini. 



i guna air kelapa yang fresh dan juga yang dalam kotak tu. 
hehehhe.. 
tengok ice i tu. 
masukkan je besar2 tu. 
tak berseni betul. 
asal boleh je kan. 
tak pe..
besar sikit ice nya. 


membezakan this drink dari yang lain2 adalah buah avacado dan nangka. 


buah kabung pun kira macam main ingredient bila bercakap pasal Es Teller ni. 
then i gunakan susu pekat and fresh milk. 
this time i lebih suka gunakan fresh milk berbanding evaporated milk. 
not too creamy lah. 
a bit mild. 
but still tak hilang rasanya.


tengok ni. 


i give u guys idea untuk u all jamu buat tetamu di hari raya. 
cuma modal keluar besar sikit lah.. 
jangan sikit2.
nanti tak sedap. 
biar puas semua orang menikmatinya. 

i served this Es Teller on the 13th day of Ramadan.
masa tu makan reramai. 
so baru meriah lah ceduk menceduk Es Teller ni. 


Citi masak Ikan Patin. 
macam rindu pulak nak makan Patin Temerloh ni. 
tunggu lepas raya nanti. 
kita ke sana.


Chef Ciju masakkan Sambal Tumis Udang. 
sedappp. 
udang manis sungguh. 


then Chef Ciju masak Kerabu Pucuk Paku dengan kerang..
wallahhh..
kena buat lagi ni. 
tak cukup. 
i love it so much. 


then Citi gorengkan Cekodok Udang. 


ALHAMDULILAH..
rezeki kami bersama hari ini. 
Ini hari Sabtu so kami dapat makan bersama2 Citi.
Masa ni abang2 masih ada di Bandung lagi. 
so belum ramai lagi di rumah. 
Anyway, syukur YA RABBBI. 


Thursday, May 30, 2019

Lamb Karahi



RECIPE


LAMB KARAHI

I nak share this recipe with you guys. 
masakan Pakistani. 
for me memang sedap. 
Nak ke Pakistan tak dapat kita makan lah dulu ye.. 
INSYALLAH menjadi pergi nya nanti tu. 
hehehehehe


best sangat.
cantik kejadiannya kan. 
puji diri sikit ok kan..



Bahan2nya. 

2 buku bawang besar - hiris nipis. 
1 tangkai cili hijau - potong kecil nipis membulat. 
2 inci halia muda - hiris halus dan panjang2. 
2 /3 biji tomato -  potong 4.
2 tangkai daun ketumbar - potong kecil2. 
4 biji bawang putih - ditumbuk halus. 
1 inci halia - tumbuk halus. 
3 sudu besar fresh yogurt


Bahan rempah. 

2 sudu Kashmiri Chili Powder. ( kalau pakai chili powder kita sini pun ok)
2 sudu teh garam masala. 
1 sudu besar cumin powder.
2 susu teh black pepper coarse. 
1 sudu teh ketumbar kering. 


Kashmiri Chili Powder. 
I gunakan dalam 3 table spoon. 
sebab tu nampak too red masakan i. 
so boleh guna takat 2 sudu besar pun dah cukup. 
takut pedas nanti. 


lamb meat ini digaul dengan garlic n ginger paste merata. 
first trial i perap sama dengan yogurt. 
but i noticed that nantinya daging akan terasa masam. 
so omit yogurt ketika memerap daging.
perap dalam 30 minutes. 
lagi lama lagi ok. 


i guna yogurt yang ni. 


Bawang yang i prepared ternyata sikit.
so i added another half. 
slice kan ye.


cam ni. 
lagi nipis lagi menarik lah kan. 
tapi kalau takat cam ni pun ok dah sangat. 
2 or 3 buku bawang ini dihiris nipis. 



panaskan periuk.


masukkan bawang dan goreng hingga kekuningan malah a bit brown. 



seperti ini. 
caramelize the meat. 
gaul rata meat tu ye. 
biarkan sekata dalam kurang lebih 10 minutes. 
bau dia sangat wangi.


Masukkan tomato yang sudah dipotong2 ini. 
tutup periuk dan biarkan dulu. 


tunggu sampai tomato benar2 layu. 


then lenyek2 kan isi tomato tu. 
tomato skin tu dibuang. 
seelok2nya. 
tak nak buang pun tak pe. 
tapi i buang lah. 


then masukkan segala rempah2 tu. 
first chili powder lah kan. 
then the rest. 
last sekali Serbuk Ketumbar. 
boleh tambah air untuk bagi daging tu empuk betul2. 
nak kan lembut seelok2nya. 


Masukkan fresh and plain yogurt dalam 3 sudu besar. 
ikut kesesuaian. 
kalau rasa nak masam letaklah lebih sikit. 
kalau tak nak pun tak pe. 


then masukkan hirisan halia dan chili hijau. 
gaul lagi rata2. 


sehingga kelihatan begini. 
taburkan daun ketumbar. 


dan last sekali ini lah kejadiannya. 


sedapnya.. 
Makan Porri Roti dengan Lamb Karahi. 
What a dish lah..
sedakkkk...
nanti cuba ye. 
nak cicah roti apa2 pun ok selain nasi. 
good luckkk.

Monday, May 27, 2019

Gulai Udang Nasi Dagang





Recipe. 


GULAI UDANG





Bahan Gulai Udang. 

10 ekor udang yang size besar2. 
3 sudu besar cili kisar
5 ulas bawang putih -  kisar
8 ulas bawang merah - kisar
1 sudu besar kunyit serbuk. kalau nak guna fresh one pun ok sangat. 
1 sudu teh serbuk laDa hitam. 
3 cawan santan
2 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa
1/2 keping  gula melaka
4 sudu besar kelapa parut. 
nak guna chicken stock or bilis stock pun ok. 


Sayur2 sebagai hiasan. 

4/5 biji tomato cherry masuk bulat2. jangan potong. 
2 batang timun jepun - potong  ikut suka lah. 
3 tangkai cili merah dan hijau.  -  belah 2


Cara - caranya:

1. tumis bahan kisar sampai naik minyak 
2. then masukkan cili kisar. gaul rata2 dan buat 3 kali tumis. tumis sampai kering. 
3. Masukkan kelapa parut dan gaul rata dan sampai naik minyak. 
4. Masukkan santan sikit2 sampai naik minyak. 
5. Baru masukkan udang dan make sure kuah jangan terlalu cair. 
6. bila dah mendidih masukkan sayur2an. 
7. check rasanya. 







masukkan serbuk kunyit. 


then chili kisar.



asam keping masukkan. 


then masukkan kelapa parut. 
tumis sampai a bit kering. 


then masukkan santan. 
masakkan seketika.


then masukkan udang. 



jangan letakkan air terlalu banyak. 
sebab udang akan berair. 



then masukkan sayur2an.
ikut suka kita nak letakkan apa2 sayur lah kan. 
yang bersesuaian lah. 




biarkan seketika. 
atau biarkan dan kacau2 hingga naik minyak.
buh lah segala rasa.


thennn..
tadaaaaaa..

selamat mencuba. 
tak rugi mencuba this recipe. 

I made Gulai Ayam.
the procedure is still the same. 
Kuah je nak kena kawal.
jangan terlalu banyak. 


Selamat mencuba. 
insyallah menjadi. 


Nasi Dagang, Gulai Udang dan Gulai Ayam menu iftar ke 14.



May 19, 2019
Sunday. 
Iftar ke 14. 

hari ni i masak Nasi Dagang Kelantan. 
i usha blog blogger masakan terkenal lah..
blog puan @azleetamasammanis. 

then i adjust sikit2 ikut naluri i sendiri plus tanya2 chef ciju. 
kalau bab masak2 ni mudah sikit lah bagi i. 
kalau bab cake tu maybe i will follow exactly dari recipe. 

then kebetulan kami ada tamu.
so ajak lah berbuka bersama2. 
my big table kena bukak besar sikit lagi malam ni. 


setelah berhempas pulas i di dapur.
hehehhee..
maka ini lah yang i sajikan buat semua. 


ALHAMDULILAH.


Lauk2 yang dapat i sediakan. 



Nasi beras dagang. 
bukan jenis pulut ni ye. 
pertama kali cuba memasak. 
memula ikut apa yang diinstruct dalam blog lah. 
masak guna rice cooker. 
but then macam kurang kena. 
nasi tak tanak. 
masih jelantah. 

Mak Bedah panic dah. 
then Chef Ciju suruh guna kukus. 
yeahh..
kukuslah tak lama pun. 
Dan nasi pun jadi. 
Syukur sangat. 


I masak Gulai Udang. 
Udang besar2 dari Kuala Selangor. 
Manis. 


and Gulai Ayam. 
since semua tak nak makan Ikan Tongkol. 
i suka ikan. 
tapi kalau yang lain banyak tak suka buat apa masak. 
betul tak. 


i buat Serunding Ikan. 
Ada yg bertanya kenapa pulak ada serunding. 
bukan ke itu untuk Nasi Kerabu. 
i pun tak sure. 
i just followed je mana yang nampak interesting. 
if salah, sorry lah orang Kelantan. 
tapi i rasa ok sangat. 
almost everyone loved my Serunding Ikan. 


and last time i pernah buat this. 
kurang menjadi. 
sebab takut2 nak guna cuka. 
but for this time ALHAMDULILAH. 
i suka sangat. 
and i feel happy sebab i rasa rupanya pun menawan. 
puji diri sikit tak pe kan. 


for the drink i buatkan Es Teller. 
as a dessert gak kan. 


and salad tu.
saja je this ramadan kami banyakkan salad cam ni. 


and Soup Ceker. 
Soup kaki ayam . 
for those yang tak makan food pedas dan berempah like Mymommi. 


dan kuih2. 
SUBHANALLAHHH. 
dibeli dengan jayanya oleh Abang 'Imran. 
banyak lah weiii. 
plus ada gak Japanese food tu. 


Karipap yang dibeli since puasa ni tak pernah dapat yang memuaskan hati. 
selalu je menyedihkan. 
heran lah orang yang menjual karipap ni. 
tak kesian ke pada pembeli. 
isi kurang lah mostly. 
then sometimes badannya kerasalah sangat. 
macam digoreng semula. 
sampai hati kan. 


and kuih yang dibuat di rumah oleh Citi. 
Roti Santan. 
first time i makan.. 
sedap.
manis lah katakan. 


dan ini lah tamu kami pada hari ni.
ramai at my big table kali ni. 


dan ada gak si baby baju merah tu. 
makin meriah rumah i. 


weekend sure ada je si baby ni. 
dah mula winduuu. 


ALHAMDULILAH..
licin kan kelihatannya. 


bahagia si tukang masak kan. 


saja nak share i punya Nasi Dagang.
seekor udang laut di dalam pinggan. 


lihat serunding ikan dia tu.
selalunya kalau beli nasi dagang tak ada serunding ikan kan. 
tapi kalau dah referred  dari blog @azleetamasammanis kita ikut je lah.
dipanggil Nasi Dagang Kelantan. 


dap ehhhh.


Udang tu kan. 
Actually i seronok menggunakan my camera phone. 
bila clear tu memang sangat clear. 
ALHAMDULILAH.. 

Anyway, now Ramadan dan hampir ke penghujungnya. 
kejap sangat masanya. 
nanti pasti cerita hal raya pulak. 
now anak2 i semua dah berkumpul. 
INSYALLAH kalau kita share nanti boleh lah ceritanya.