Pages

Saturday, April 13, 2019

Sedapnya Bubur Sum Sum Pandan.



RECIPE.
Bubur Sum sum Pandan. 




Pernah makan Bubur Sum sum?
Pernah dengar?
Kuih orang dulu2 ni. 
but somehow nowadays orang dah suka explore kuih2 lama kan.
macam2 rupa. 
so ramai lah tau pasal Bubur Sum sum ni. 

i sebenarnya ter inspired nak buat kuih ni.
i ate this masa di Bandung. 
But different version. 
jadi bila dah puas cari2 kat youtube, 
i pun teringin nak buat Bubur Sum sum. 
mostly dalam youtube tu perisa biasa je. 
in fact masa i kecik2 dulu arwah nenek buat yang putih tu je. 
but i wanna do with pandan. 


ini adalah percubaan pertama i
memula pekat sepekat2 nya i buat..
hahahhaha.
sib baik ada Chef Ciju penyelamat. 
oter2 lah sikit kan. 
then akhirnya menjadi. 
Badan dibuat sama je kalau kita nak buat pudding jagung. 


Air pandan yang didapati dari 2 helai daun pandan dan dikisar dengan 250ml air. 


Santan pekat kotak lah kan. 
ini 200ml. 
kalau nak pakai santan perah biasa tu boleh je. 
Tapi kena yang pekat tu. 
Masukkan dalam air pandan tadi ni. 


then masukkan tepung beras. 
kacau sebati sebelum jerang tau. 
jangan bergentel2. 
nanti adunan tak cantik. 
i buat ni yang agak lembut sangat. 
ada sesetengah orang suka yang agak keras. 
but we all suka yang lembut2 je. 



tanakkan atas dapur. 
kacau jangan stop tau. 
takut nanti berkerak pulak. 
hangit nanti tau. 


ok. 
dah pekat kan. 
kalau nak lagi pekat,
kacau lah lagi lama ye. 
sampai adunan tadi tu meletup2 macam lava volcano  ye. 



ini kira dah siap tau. 
tapi u kena makan lah dengan air gula melaka dan santan pekat. 
1 kotak santan pekat tu i panaskan dan bubuh garam sikit. 
masak sampai pekat. 


satu ni air gula dan satu lagi santan pekat.


dekatkan lagi. 

Yang bawah ni adalah Bubur Sum Sum yang i makan dengan Bubur Candil. 
i made another N3 for Bubur Candil. 



 

ALAHAIII..
sedap bebeno kalau makan sejuk2. 
ada sesetengah orang suka makan panas. 
we all suka makan sejuk2. 
letak ice cube lagi. 
ahhhhh!!!!
heaven lah. 

Nanti cuba ye. 

4 comments:

  1. family saya buat pun versi hijau pandan. berseri sikit kot..hihi

    rajin sgt ni kak siap buat candil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagipun rasanya pun sikit beza kan..

      akak pernah makan di Bandung cara nya cam ni lah.. tu yang teringin nak buat.

      Delete
  2. nama kuih tu pernah dengar tapi rasanya tak pernah cuba makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau first time makan kena cari kuih yg betul2 sedap kira by referral lah.. kalau tak sure nnt serik nak makan.

      Delete