Pages

Tuesday, April 9, 2019

Minum petang dengan Bubur Candil Keledek



Waktu i ke Bandung tempohari, 
(last year lah kan).
Abang Luqman ada share one dessert kat i and Auntie Aini. 
Kami makan.
terus fall in love lah dengan that dessert. 
Tanya lah kat dia. 
apa nama kuih tu. 
Abang Luqman said, 
Bubur Sum2 Candil, bu.

i and Auntie Aini pun apalagi lah. 
terus gugel. 
lepas tu i pun macam bertekad lah nak cuba buat. 
bila tengok2 kat youtube tu, 
macam ok je kalau i buat. 

so hari ni i nak share how to make the candil tu. 
Nanti bila dah buat satu2 part tu, 
baru i tunjukkan how to eat this dessert ye. 
kita mulakan dengan Bubur Candil.

i guna keledek yang orange dalam nya. 
ini dalam 200gm cam tu. 
i potong kecik2 supaya cepat dia empuk. 
i rebuskan atau u can steam kan.
agak2 ye. 
agar lembut isi nya.
(sorry gambar tak de pulak).


then panas2 kita lenyek2 kan dengan senduk je. 
gunalah pelenyek yang sepatutnya lah kan. 


then i gaulkan dengan TEPUNG PULUT. 
sesedap jari2 i menguli lah kan. 
tak melekit2 tu kira dah ok lah tu. 
jangan banyak tepung tau. 
nanti tak best. 
tak rasa keledeknya. 


then i bulat2 kan cam ni. 
kira bulat2 cumel2 tau. 
hagak2 lah.
tak lah jadi kembang semangkuk nanti tu. 
kalau dia mengembang pun sikit je. 


sementara tu, 
panaskan air dalam 500ml. 
then masukkan gula kabung. 
biarkan mendidih. 
letakkan sikit garam. 
jangan lah terlebih masin tau. 
jadi kuah lemak pulak nanti. 


bila air gula tadi tu dah mengelegak, 
masukkan kan bijik2 adunan keledek tu tadi ke dalamnya. 


masukkan je tau. 
dont worry morry. 
tak melekat. 
kita kacau2 sikit je. 


tak lama, 
timbul lah dia. 
Ya ALLAHH..
cantik nya kan. 
Macam tuan yang buat je kan. 
(puji sendiri bebbb). 

Wallahi. 
memang nampak cantik. 
maybe color combination tu agaknya. 
kalau rajin lah,
buat guna keledek putih dan warnakan. 
tapi i nak yang natural cam ni. 

kuah tu kita pekatkan dengan memasukkan 2 sudu tepung pulut. 
tapi kena cairkan dulu ye. 
kacau dan kacau biar agak pekat sikit. 

jom kita makan dulu. 


gambar yang ni adalah bubur yang i buat di waktu lain. 
Warna keledek yang ni kulitnya purple. 
so isi dalam tu lain sikit lah. 
not orangy.


this is the combination kalau i makan Bubur Candil with Bubur Sum sum Pandan. 
Basically nak makan Bubur Candil cam tu je pun ok. 
means makan without Bubur Sum sum. 
But to make it nicer, 
i campur kan dua2 ni.
idea ikut masa i makan di Bandung tempohari. 



i share kan di sini recipe yang i saved dalam my note. 
selamat ber tea timeeee.


Recipe - Bubur Candil Keledek.

Bahan:
250gm keledek
500 ml air 
150gm tepung pulut
2 keping gula melaka.
2 cawan gula pasir/merah.
Sehelai daun pandan.
1 sudu kecil garam
----------------------------------
2 sudu besar tepung pulut.
Setengah cawan air. 
Larutkan kedua2nya.

Cara:
1. Kupas keledek dan potong kecil lalu direbus.
2. Setelah empuk, toskan air.
3. Lenyekkan halus.
4. Campurkan tepung pulut dan digaul sebati.
5. Bentukkan bulat2.
6. Jerangkan air campurkan daun pandan.
7. Masukkan gula melaka dan jerangkan bersama.
8. Biarkan air mendidih masukkan garam dan masukkan bebola keledek.
9. Jerangkan sehingga bebola keledek timbul.
10. Masukkan.tepung pulut yg telah dilarutkan.
11. Kacau sampai air gula sedikit pekat.
12. Kemudian diangkat dan sejukkan.



6 comments:

  1. ooo..ada bebola keledek..menarik jg, boleh dicuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. you buat warna warni punya.. sure lagi nampak cantik.

      Delete
  2. bbebola candil akak tu lawo betul, bulat2 je semua tuh...

    dana kan kak, bubur sum2 pun tak pernah buat hehehhe... klu depan mata suruh mkn laju jelah

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok menguli2nya Dana..
      Mak akak ckp kena kecik2 nanti kembang. tu yang buat kecik2 tu.
      Bubur sum2 ni kejap je buatnya dana.. tapi memang betul.. kalau tak diusahakan betul2 mmg malas gak tu.

      Delete