Pages

Thursday, April 4, 2019

Grilled Salmon for the patient at home.






my life being so hectic almost a month lah. 
kalau tahun sebelum2nya, 
since October till December dah busy with kedai. 
then sambung pulak ke January, 
February then March baru cam lega sikit. 
January till February tu mmg busy dengan hal2 kedai lah. 
ye lah baru lepas Back to School seassion. 
macam2 nak kena kejar. 

this year berbeza. 
even company really busy, 
tapi i pulak yang kurang memberi commitment. 
Hal family pulak yang jadi keutamaan.
Hubby on n off ke hospital.
ICU lagi lah pulak.

Tapi heran gak.
Lari ke sana sini, 
tidur tak cukup, 
berat badan tak gak turun. 
hehehehehee
makan sedap je. 
haru tul.


rumah i memang tak berapa terbela lah. 
tapi tetap Kak Ros, 
our helper akan datang kemas rumah kalau dipanggil. 


so kalau tengok bawah meja ni dah penuh habuk dan sampah sarap, 
Kak Ros penyelamat akan datang lah bantu kami sehari suntuk. 


Lepas operation, 
our TV hall dah jadi patient room. 
Terpaksa lah patient naik turun tangga. 
Kenapa nak kat upstair?
Lebih privacy lah kan. 
Recovery period ni memang kena jaga2 lebih hebat lagi.

Ok lah. 
tu serba panjang lebar mukkadimah i kali ni. 
So kita nak masakkan Grilled Salmon to our patient in the house. 


i beli 2 keping je kat Giant. 
Tak ingat berapa ringgit tah.
Ini i letakkan je dalam frying pan ni. 
letakkan sikit olive oil.


Kalau suka well done, 
masaklah lama sikit. 
but i just did yang sedang2 elok je. 
juicy gitu. 
dah tu angkat.
dan ketepikan. 



now nak buat kuah dia. 
Chef Ciju guna garlic spread je. 
untuk tumis kuah dan mushroom. 


tapi boleh je cinang garlic ni. 


ada Button Mushrooms ni. 


hiris2 cam ni. 


letakkan garlic spread dalam 2 sudu,
saute kan mushrooms ni. 


i tambah kan dengan mushroom yang ni. 
i suka yang ni. 
sedapp..

kita nak buat kuah dia. 
letakkan 2 sudu garlic spread. 


then masukkan tepung gandum dalam 3 sudu, 
kacau kan. 
then masukkan sikit air.
kacau sebati. 


masukkan whipping cream ni dalam 1 cawan.


cam ni. 


kacau2.
biarkan seketika sampai mendidihlah gitu.


sauce yang dimasak tadi. 


meanwhile i saute kan this asparagus. 
sedap tau. 


prepare cam ni ye. 


ready to serve and to eat. 


senang sangat kan. 
malah sedap.
nak diet pun ok kan.
pesakit kami makan dengan licin.
ALHAMDULILAH..
suka sangat..
Nanti kita buat lagi ye..

10 comments:

  1. Sedap tu. Masa berpantang ada gak hari makan salmon sedap je..hehe.. tapi penjaga pantang letak habbatus sauda sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak x berani nak letak apa2 supplement selain dr apa yg doc bagi. Kalau pantang bersalin sure bagus makan habatus sauda.

      Delete
  2. woo..pinggan.. see through..
    nk cari la salmon weekend ni..

    ReplyDelete
  3. simple dan menyelerakan. Ni la menu anak bujang setiap hari sbb dia jaga badan..hehe

    ReplyDelete