Siapa suka kuih - kuih ini..This is my favorite. Teringat masak kecik - kecik dulu arwah nenek suka sangat buat for breakfast. I love this kuih sebab kuih ni ada mengggunakan gula melaka. I pa kuih yang ada gula melaka, memang suka..
Lepat Ubi or we all orang Johor panggil Belebat Ubi.. Susah sangat nak cari kuih lepat ni.. Yang banyak hanya Lepat Pisang. I tak boleh makan sangat Lepat Pisang. Mudah dapat heart burn especially dari pisang - pisang yang agak masam...Last time masa My Mommi ada kat umah i, i terus cakap to her, teringin nak makan lepat ni.. Emmmm...org tua kan.. bila dengar kita cakap nak makan je, sure berrsusah payah.. heee....(sorry Darling, i suka susah - susah kan uuuu)..So, petang dia, waktu tea time, terus she mentioned to me.. "tu, cuba rasa belebat tu, ok ke tidak"...eeeee..kalau air tangan mak kita, mananya ada yang tak sedap.. she goreng ikan bilis with kicap pun sedap kan.. makan bertambah - tambah.. heee...(alaaaa..windu lah kan My Mommi).
Anyway, i wanna share with u guys, this belebat mengikut kefahaman i. tak tiru recipe mana - mana ye.. heee.. recipe campak - campak.."ikut suka - suka hati lahhh"..bak kata Chef Amar..and this is from My Mommi.
Cam ne nak buat ye...
Yang penting kena ada ubi lah kan.. Kupas kulit ubi tu, then parut. (ada orang blend) i tak suka lah.. biar traditional sikit. Exotic sikit lah kann..My Mommi tak tapis, cuma buangkan sikit air dari parutan ubi tadi.Jangan banyak - banyak tau.. I suka lembut - lembut.
Then hiris nipis - nipis gula melaka. (i tak suka gula timbang sebab dia ada bau sikit yang mengikut hasil rasa tekak i, macam bau minyak tanah... heeee). Kemudian masukkan ke dalam parutan ubi. Biar agak gelap warna parutan ubi tu.. Maksudnya biar sampai manis. Kalau gula warnanya memang dah agak gelap tapi masih tak manis, campur kan sikit gula pasir.
Masukkan santan pekat and me, suka letakkan parutan kelapa sikit. sikit je lah kan. jadi nanti macam lemak - lemak gitu.. Plus letakkan sikit tepung gandum.. sikit je tau.. I tak suka yang keras..so sikit je.. Masukkan garam sedikit sebagai penyedap rasa.. Ini kira dan siap bahannya..
Cam ne nak bungkus?
Daun pisang dilayorkan..Jadikan macam pembalut nasi lemak. Ambil sesudu dua dan letakkan dalam pembalut daun pisang. Kemudian dibungkus macam you nak bungkus nasi lemak..
Cam ne nak masak?
Kukuskan lah about 30 minutes. Atau senang cakap, pandai - pandai lah mengagaknya. heee..Nampak dah layu daun pisang tu, masak lah tu kan..
K dah siap, boleh makan.. i suka sejuk. tapi some suka panas - panas.. i tak leh makan panas - panas..tak pandai.. satu lagi, Rasulallah tak bagi makan panas - panas kan.. heee... Ok.. cuba yeee...
**************************************************
Volume 7, Book 65, Number 342 : |
Narrated by 'Aisha |
Allah's Apostle used to love sweet edible things and honey. |
yummmm..tqsn for t recipe k yan, may Allah swt bless u, aamiin..
ReplyDeleteINSYALLAH my dear. just like to share apa yg i suka.. :-)
DeleteBila baca resipi tu, I agak sama kot mcm Lepat Ubi yang Mak I buat masa kami kecik dulu. Cumanya Gula Melaka tu digaul halus. Ohhh I suka Lepat Ubi compare Lepat Pisang.
ReplyDeleteDalam bab ini, I rasa kita betul-betul mcm adik beladik laaa...!
AA,
Deletelepat ubi is the best lah esp air tangan org2 dulu. arwah2nya kann...
hee.. ye lahh.. sama citarasa lah..
ReplyDeletesalam kak yan,
its my fav too.....tp kalo kat kg sebutannya "belebet" (mcam terserlah kejawaannya) heheheheh
emy (silent reeade too heheheh)
emy,
Deletebelebet kejawaan tu biasa dengar.. seddap kan..
alaaa silent reader ni akak nak follow pun tak leh. anyway.. thanks yee..
Kakcik pulak suka sangat makan lepat labu yang mak kakcik buat dulu-dulu. :)
ReplyDeletenanti nak suruh chef ciju buat lah.. sure sedap. dia suka labu.
DeleteSalam. Akak, sungguh klasik & vintage ini kuih... ;)
ReplyDeleteindeed...sedap pulak tu.
DeleteWahh..lama tak makan kueh ni...sedapnya!!
ReplyDeletemmg sedap ..
Deletelamanya tak menjamah lepat ubi ni..memang payah nak jumpa..resepi yan sama macam mak saya jugak, guna parut tapi kat sp payah cari ubi (tak sama macam ubi kita).. camna hah..
ReplyDeletealaahhh siannya.. kok kenapa ye susah sangat ubi kat sana. kat pasar pun tak de?
Deletersnyer org ganu pon panggil belebat ubi jgak..nens pon suka kuih ni..tp xreti buat..lps ni leh ler try
ReplyDeleteaduh meleleh liur nengok belebat ubi tuh kak.... teringat belebat arwah nyai, sedap sgt2... org tua kan mana suke nk blend2 dia parut pakai parut kelapa yg tgn tuh... terasa betul ubi nyer...
ReplyDeletekt sini mmg susah nk jmpa yg mcmtu...
akak bt dana ngences...
org jawa kot suka buat kuih ni kan dana.. arwah nenek sedara akak tu suka buat bingka ubi.. sedepp...
Deletesaya sukaaaaaaaa...sedapnya kak makan time panas2..alahai tetiba teringin plak!
ReplyDeleteakak suka sejuk2.. sedapppp
Deleteooooo huhu....memang sodaaaap....
ReplyDeletememang sodap Yonggg.
Deletetak pernah rasa..
ReplyDeletesedappp..macam bingka ubi lah. tapi kena buat lembut sikit.. lagi sedap.
Deleteyelah...jarang jumpa dengan lepat ubi, selalu lepat pisang jer. tatau rasa macam mana...
ReplyDeleteyess..alaaaa macam bingka ubi lahh.. sama je.. cuma wangi lah sebab daun pisang tu tadi.
DeleteJun kalau bab kuih tradisional ni memang kalah nak membuatnya tapi menang bila nak memakannya...hahaha...boleh gitu?
ReplyDeletesamaaaaa...like meee..
Deletesya pun suka..sedap lepat ubi tapi selalunya lepat pisang je yang ada kan?
ReplyDeletebetul tu sya..susah sangat..
DeleteAs salam Kak Yan,
ReplyDeleteKuih tradisional ni one of my fav! Aduh... teringinnyeee... nnt nak suruh maid tolong belikan daun pisanglah... hish, mcm rajin je nak buat...hehehe :))
thanks kak resepinya itu...campak2lah sodap! :))
sedap Marya.. nanti dah buat, tayang ye kat blog..
DeleteNampak sedapnya..
ReplyDeletemakchaq suka semua berkaitan ubi kayu, lepat, bingka, talam, ubi rebus, ubi goreng, ubi sira, kerepek ubi.. semua pun suka..
same makchaq. sedap kannn.. getok ubi lagi sedap..
DeleteSerius KA x brp minat tapi yg ini feveret my mum... dia buat dia makn sendiri hehehe
ReplyDeleteheee...patutnya tak suka makan kena suka buat for mom lah kann..heee
Deletelepat ubi..... dah lama remy tak mkn.... teringat arwah nenek yg suka buat dulu... dlm inti kelapa masin........
ReplyDeleteMemang sedap kan Remy.. sukaaa..
Deletemy fav. to..sedap tapi nak parut ubi tue yg malas sikit..
ReplyDeletewell, penyakit M ni mmg akak tak leh tulun. hee..
Deleteyup, best juga kan kak lepat ubi...
ReplyDeletetapi dua dua jenis lepat(pisang & ubi)dah lama saya tak makan...susah nak jumpa kedai jual
mmg best.. lepat ubi yg paling susah. kalau pisang massih ok lagi..
Deletelain kali dah siap masak calling2 lah. tak yah masukkan gambar kat blog saja... terliur. kalau my mum still around kan best.. huhuhu rindu gak dgn masakan dia.
ReplyDeletehee... ari tu buat sikit sangat.. nnti2 lah kalau mak minah mai lagi..
Deletetu lah kan.. air tangan cinta kita je yg sedap in the world.
wah sedapnye... lepat antara makanan kegemaran sy... nak sikit...
ReplyDeletealaaa..lambat bagi tau..
DeleteKalau lepat pisang tu ye la selalu dgr ;D
ReplyDeletelepat ubi belum pernah jumpa lgi kat sini hehe
ni gaya menulis ni macam nak suruh kita orang buat je... hehehe... apa ke nama, belebat.... mmg tak pernah nampak, 1st time ni.
ReplyDeletelame mak sy tak buah kuih lepat ubi ni ... mak mertua pun same.. sebab susah nak dapat ubi sekarang.. tanam pun ubi tak berapa nak besar huhuhuhu
ReplyDeleteLepat ubi...sedapnya. Dah lama tak makan.
ReplyDeletesaya suka lepat ni..tapi mesti ada santan bhgian luar..pehhh...sangat2 best
ReplyDelete