Pages

Tuesday, May 31, 2011

Kolak Keladi Keledek.

Kolak??? Bubur lah.. Wong jowo sebut kolak.. Kita sebut bubur.. Lepas tengok Min buat Bubur Keladi (tapi Min pakai gula pasir kan? I mmg tak leh celen dia lah) , dan kebetulan esoknya ke Carefour dan ternampak Tako atau dipanggil Baby Yam. I teringin nak cuba.

1. Nak buat bubur so i kupas 3 ketul Baby Yam, Keladi besar tu takat 1/4 bahagian sama seperti Keledek.
2. Potong agak besar.
3. I rebus kan dulu Baby Yam dan Keladi.
4. Agak - agak 3/4 masak, i buangkan air rebusan tadi.
5. Masukkan air lain dan jerang balik.
6. Terus masukkan Keledek.
7. Agak - agak semua dah empuk, i masukkan santan. I guna santan kotak je. Setengah portion.
8. Masukkan Gula Melaka kurang lebih suku juga.
9. Masukkan sikit garam.
10. Campakkan Daun Pandan.
11. Biarkan sedikit sebati dan mendidih.


I suka yang guna Gula Melaka.


Makan panas - panas pun boleh. Tapi i suka sejuk. Letak ice ketul lagi sedap. Baby Yam ni bit berkanji. Tapi sedap lah.. Cuba lah nanti.. Yan akak nak tayang kat sini.. Hee..

31 comments:

  1. kak, kita suka sangat makan pengat pisang..

    ReplyDelete
  2. hurmm..x penah mkn lg cmni..kalau pengat pisang tau la...ehehe

    ReplyDelete
  3. akak..terbayang2 kemanisan keledek tu..dulu masa saya kat cina..diorg jual keledek bakar besar2..murah dan manis..

    ReplyDelete
  4. ya allah kak..rindu kat arwah opah!seba arwah opah je selalu buat keledek ni...huhu...dh lame tak mkn! :(

    ReplyDelete
  5. wah2 sedap2 .. suke jugak nie .. ermm ooo disana panggil kolak ya .. :)

    ReplyDelete
  6. Pemgat pisang akak takboleh sangat esp kalau pisang tanduk. Masam kan. Mudah mudah dapat heart burn lah Shaza.

    ReplyDelete
  7. Sedap Sha. Hubby makan bertambah2..kembang hati i..

    ReplyDelete
  8. Chichi,

    keledek bakar mmg sedap kan.. so sweet.

    ReplyDelete
  9. Mrs Eddy,

    ni akak campur keladi and baby yam. so ada sticky2 lah sikit. but still sedap lah.

    ReplyDelete
  10. Nieza,

    sedap dari tukang masak amatur ye.. takleh akak nak lawan awak..hee

    ReplyDelete
  11. Ieda,

    kolak ti orang jawa yang panggil..hee. saja je. tambah vocab.

    ReplyDelete
  12. sedap..saya kalo yg ni saya sebut pengat. dh lama x mkn mcm ni, tp last week baru jer buat bubur pulot itam

    ReplyDelete
  13. sedapkan makan bubur ni...sambil minum teh O...

    tapi kat rumah anak2 tak berapa minat sgt...maknye je yg makan sampai habis...

    ReplyDelete
  14. minum petang dengan bubur ni..tambah roti keping..tentu berselera kan..

    ReplyDelete
  15. eh penah makan ni

    rupanya itu la nama die. saya tak tau pon.

    hehe

    ReplyDelete
  16. uihhhh..
    projek bubur lah kak yan yek..
    senaang je resipi nye tu..campak2 jek..nanti nak buat lah..

    ReplyDelete
  17. "senangkan masak bubur kak yan..main lebur jer kan..kebetulan saya ni pon tgh on de way masak pengat pisang untuk pot luck ke kelas ngaji malam ni.."

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum...
    lama tak singgah sini.tgk menu yg mengancam buat baby dlm perut ni menjerit2 ..hik3

    ReplyDelete
  19. Thanks kak yan tuk resipi....nanti pi pasar nak cari la ubi tu..nak buat..

    ReplyDelete
  20. hah...tayang pun akhirnya....sy pun suka guna gula melaka...gula johor ade tak ek????herhehehhehe

    ReplyDelete
  21. Syariza,

    sama je lah tu. CUma kolak tu bahasa org jawa..hee

    ReplyDelete
  22. Sama je lah kita ni ain. cuma hubby yg suka makan pengat ni..

    ReplyDelete
  23. Kak Sal,

    dengan pengat ni,cicah roti boleh, cicah biscuit pun boleh.

    ReplyDelete
  24. Miss B,

    pengat ke, bubur ke, kolak ke, benda sama lah tuu...

    ReplyDelete
  25. Ibuintan,

    mmg saya suka makan sejuk2. siap letak ice ketul lagi. Hubby suka panas.

    ReplyDelete