Malaysia ni kaya dengan makanan. Kaya dengan suku bangsa. So, nak tanya, pernah makan tak makanan orang Bugis. Baulu Pecak. (i sendiri tak tau apa maksud pecak). Kuih ni manis sangat. Tapi i suka. Walaupun i bukan dari keturunan Bugis, tetapi waktu dulu arwah nenek (orang Jawa) rajin belajar masakan orang Bugis. So, merasalah i makan ni. Jom coba tengok macamana nak buat.
Bahan - bahan
10 biji telur B
10 biji telur B
1 cawan beras pulut - disangai dan kisar halus kemudian diayak.
1 st baking powder
1. telur diputar sampai putih dan pekat.
2. masukkan baking powder.
3. masukkan tepung yang telah dikisar tadi sedikit demi sedikit.
4. sementara itu, jerangkan kukusan dengan acuan yang telah disapu minyak.
5. masukkan adunan ke dalam acuan dan kukus.
6. anggaran dikukus adalah lebih kurang 45 minit atau dicucuk dan tak melekat, dah masak lah tu..
Nak makan kuih nya harus lah direndam dahulu di dalam air gula melaka. Jadi buatlah air gula melaka. Sejukkan. Kemudian kuih yang sudah masak dan sejuk, di potong anggaran setengah inci atau 3/4 inci. Kemudian direndam dalam air gula. Masukkan ke dalam peti ice. Makan sejuk - sejuk. Besttt... Dessert yang amat manis. So, watch out bagi yang ada kencing manis.
Selamat Mencuba.
Assalamualaikum Yan
ReplyDeletetak pernah rasa tak pernah dengar
tentu sedap yer
Wassalam
tak pernah makan tapi boleh bayangkan dia punya rasa :)
ReplyDeleteSalam Bro Rozali,
ReplyDeletesaya memang pencinta dessert. SO, memang suka. Manis dgn wangi gula melaka.
Salam Kak Kasihredha,
ReplyDeletekalau akak biasa kenal org Bugis tanya lah.. Kot2 depa leh masak kan utk akak.
Bugis ramai di kampung saya di Pontian Johor.
salam yan..baru ni..tau ada kuih bahulu yang makan dengan air gula.
ReplyDeleteya,..makanan bugis selalunya time kenduri kahwin baru ada di hidangkan di bembengan@bosara,..taip bosara kat internet,..tu lah bosara bugis time merewang,yang masih dikekalkan di sabah oleh orang bugis,..
Deletebapak mentua org bugis, tp x pernah lak nmpak kuih ni...blh tanya ngan mak ni....
ReplyDeleteeemm...dah terasa kemanisannya...
ReplyDeletebolehlah cuba resepi nanti..
nak tanya skit mixer kak yan tu
brand apa?
beli kat mana?
berapa harga?
haa..punyala skit tanya ..hihi
serius nak tau ni ^_^
TQ in advance!
Salam Kak Erna,
ReplyDeletekalau baulu yg biasa tu dibakarkan..Yg ni dikukus.
Salam Kak Erna,
ReplyDeletekalau baulu yg biasa tu dibakarkan..Yg ni dikukus.
Salam Erienz,
ReplyDeleteBugis mana tu..Entah2 dah tak penah buat kot...
tanyalah.. satu lagi burasak or berasak
senang jak mau makan kuih nie,time ada bugis kahwin kat sabah,..datang jak confirm ada kuih nie,..bugis di sabah masih terkenal kuih nie dan lain2,terutamanya perkahwinan,..time raya org x buat,..kuih2 akan beraksi time kahwin ada bosara spesial orang bugis je ada time kenduri,..hhehe,..
DeleteSalam Ati,
ReplyDeletememang manis. akak suka kalau dah letak dlm peti ais tu..sejukk jee..
Ooo..interested ye..
Kitchen Aid - Artisan, model SKSM150, USA product. Akak beli kat shah alam je. Rege RM2600. kalau tak 2800 or 2900.
Minat ke. Ati lambat sikit. Kalau tak leh mintak adik k yan yg duk kat holland beli kan. Dia nak balik sini Feb nanti. Kat sana RM1800 je..
salam kak yan...
ReplyDeletekita tak pernah makan dan tak pernah dengar lagi desert ni....macam best je...macam nekbat sira pun ada rupa dia...he he
Salam emymilia,
ReplyDeletekuih ni kira kuih lama. Rasanya org malas buat. Tak tau lah kalau org bugis celebrate raya. Maybe ada..
Mcm nekbatlah kot. yelah dah bersira2 tu..
x penah dgr pn recipe ni...ermm...boleh la try nnt...tp manis eh? ni yg takot ni...
ReplyDeleteSedap dan sungguh menyelerekan. Rasa macam nak makan bunga bunga tu sekali... hehehe
ReplyDeleteKuih lama sha.. Sebab tu u tak penah tgk dan dengar.
ReplyDeleteManis mmg. tpi jgn selalu lah..
cara buat 'kukus' dah bagus... air gula... hehehehe... kena buat yg tak manis sangat la...
ReplyDeleteSalam Acik,
ReplyDeletelagi sedap kalau sejuk.. Bunga tu termasuk dalam package lah...heee
Salam ejaMaria,
ReplyDeletebetul tu.. Jangan telalu manis lah.. ikut kesuaian sendiri. Tapi akak memang suka manissss...
wow kak sungguh2 manis nie ... aduhhh makan dgn air gule melaka tuu kan adehhhhhhhhhhhh :)
ReplyDeleteSalam Ieda,
ReplyDeletejangan lah buat air gula tu telalu manis, buat sedang2 aje..Sesuaikan dgn tekak kita.
salam kak yan..first time dgr nih..mesti cuba..kukus lagi senang kan..rasa di sama ngan kuih baulu bakar ke kak yan..
ReplyDeletep/s: mixer tu cam best jek..sukelah..hehe
salam k.yan, xpenah cuba..mmg cam manis kan
ReplyDeleteSalam Nurkass,
ReplyDeleteauthentic food ni.. Mmg jarang sangat2..
Mixer tu ye..
Kitchen Aid - Artisan, model SKSM150, USA product. Akak beli kat shah alam je. Rege RM2600. kalau tak 2800 or 2900. Now maybe dah murah sikit kot..
Salam Umiey,
ReplyDeletememang manis dik ooii.. Tapi pandai2 lah kita kurang2 kan..
igtkan sama je rupa ngan kuih2 bahulu yg lain, rupa2nya mmg lain sangat...mcm puding pula
ReplyDeleteTak pernah dengar, lihat dan rasa walaupun orang perak...Leh try ni tapi kena kurangkan kemanisan tu, tapi kemanisan senyuman kena maintain...hehehhe..rasanya kalau tukar, letak bunga raya ke bunga orkid ke, leh merubah rasa dia tak..jangan marah...hehhe
ReplyDeleteNampak sedap walaupun tak pernah tengok dan dengar dessert ni,
ReplyDeletedalam senarai mesti buat ni ^_^
salam kenal..
Salam Syariza,
ReplyDeletetexture maybe cam sama. Tapi tawar badannya. Nak manis tu yg pakai air gula.
Salam Fadzli,
ReplyDeletememang lah org Perak tak penah nampak ke, dengar ke, rasa ke.. Org perak bukan ramai jawa..
ee... tak sesuai. suka2 lak nak ubah bunga org. Apa kata letak terus bunga taik ayam. Ok tak?
Salam Heart, Avelyn, Annie.
ReplyDeletesalam kenal gak..INSYALLAH leh buat. senang je..
rsenya mcm pnh mkn..tpi dil x gmr sgt sbb mnis...dil krg mnis2 ni...hihi..o ye kak..hrtu akk pnh tnye dil kklong dil pontian kt mana kan?kg kelapa kak..dkt je dgn bndr pontian tu...pakcik kaklong tu buat msk2(catering) n dodol..
ReplyDeleteKak Yan, saya ni la orang JAWA a.k.a. Orang Jerman OK...tapi bak kata orang JAWA murtad, tak tau speking jawa...
ReplyDeleteBunga taik ayam...no..no..no...tak sesuai gitu...heheheh
i penah makan....maniss sgt, tak tahan i..heheh...tapi kalau org tanye penah makan, i bangga gak jawab penahhhh..heheh
ReplyDeleteyess..too sweet..
DeleteSalam Dil,
ReplyDeletememang manis dil. Org Kg Kelapa? Nnati Dil tanya detail lah.,.kalau pontianmmg syurga masak memasak esp. nadi bryani ni..
Fadzli, lhoo.. wong Jowo kok orak iso ngomong Jowo.. Pe'ye tho.. heeee..
ReplyDeleteee.. macam mat bunga lah nanti..
ALHAMDULILAH...akhirnya ada yg penah makan.. mmg manis kan.. takleh makan bebanyak. just pemanis mulut..
ReplyDeleteMemang betul ni kuih orang bugis.. selaku anak bugis.. kuih ni memang wajib aku makan.. tapi dah lama tak makan kuih bahulu pecak ni.. Maksud pecak ni adalah lembut.. sebab tu bahulu lembut..hehehe
ReplyDeletei ni ada sikit2 keturunan Bugis.. tapi yg ni my late gmom belajar dr org Bugis.. Now we all still pandai nak makan.
DeletePernah makan baulu pecak ni. kalau ada kenduri kawin mesti ada, bagi makan pada tetamu yang datang..rasanya pun sedap dan manis
ReplyDeleteYA ALLAHH.. u make me teringin balik lah.. heee
DeleteAgagareba...ada sape2 ke bugis dlm nie??kuih nie masih bnyak di buat oleh orang berketurunan bugis di johor trutama nya di pontian dan batu pahat..ia nya selalu di buat pada hari raya atau pun hari majlis perkahwinan..kawan saya orang kelantan suka baulu pecak nie..siap mnte resepi dgn orang tua saya..
ReplyDeleteagagareba..heee..jawabnya apa? yang madricing tu ke.. hee
Deletebaulu ni mmg seddappp..
mohd nasir:kalau nak makan kuih nie dtg lah sabah,confirm ada time kenduri kahwin,dan bnyak kuihnya di bosara,..nak tau lebih lanjut taip bosara kat internet,..bugis sabah yang masih mengekalkan adat bosara@bembengan nie,..huhhu..
Deleteoo ye keee?? tak tau saya..
DeleteYan...Pontian kat mana? Saya pun ramai kenalan bugis di Pontian...dari Tampok hingga ke Serkat...
ReplyDeletePontian kat Permas Kelapa. Dulu duk kat Serkat..
DeleteDulu saya ada recipe ni dan pernah buat...La ni suami sibuk nak makan bauhulu pecak...recipe dah hilang...nasib baik jumpa kat sini...insyaAllah akan cuba sehari dua ni...jangan cik abang tu kempunan plak...
ReplyDeleteALHAMDULLILAH..boleh lah cuba nanti kan...
DeleteSalam kak Yan, satu lagi info tentang baulu pecak ini, baulu ini boleh tahan lama, dengan cara keringkan baulu itu...menurut cerita mak, dulu2 orang nak pergi Mekah naik kapal laut berbulan-bulan, bawak bekalan baulu pecak ke sana. bila nak malan kemudian rendam dalam air gula...saya pun pernah dibekalakan baulu pecak yang kering dulu masa time belajar lagi...tapi mungkin rasa dah lain dari yang dimakan segar....yummy...rasa teringin pulak, dah lama tak makan.
ReplyDeleteMemang akak pun suka.. selalunya mak yg buatkan kalau teringin.. sedap nyaa..
Deleteklu pakai tpg pulut blh? nk kisar beras pulut tu leceh la nk ayak lagi
ReplyDeletetak sure lah pulak.. boleh lah dicuba kot.
Deletetgk yg bugis makasar pki yg dh tepung pulut siap dan disangai mcm boleh aje
Deletetq resepi.dh lm tk mkn nk try buat.klu tepung pulut yg dh siap boleh aje kn tapi disangai.
ReplyDelete