Share recipe sikit lah ye.
nak share recipe NASI DAGANG TERENGGANU.
maybe je cara i berbeza dgn cara nasi dagang asli.
tapi tak salah mencuba lah kan.
i made 2 lauk.
Ada GULAI IKAN TENGGIRI.
ada GULAI UDANG.
i tak buat GULAI AYAM even itu favorite chef ciju.
ada ACAR MENTAH TIMUN/JELATAH.
dan ada SERUNIDNG IKAN.
since semua tak makan Ikan Tongkol maka i substituted dgn IKAN TENGGIRI.
hasilnya WALLAAA..
sendiri masak sendiri puji tak salah kan.
hehehehe..
Kita buat Gulai Udang.
semua suka.
tapi dengan syarat udang MESTI dikupas.
kalau tak, sure tak dimakan.
we all bukan pengemar bawang mentah.
so my Acar Timun ni without bawang.
just i letakkan garam dan gula je.
sebab semua yang di rumah ni pantang tok nenek dgn cuka.
i pulak suka sangat.
tapi daripada i sorang je makan better buat apa yang depa suka.
then licin you.
3 4 hari sebelumnya i made Nasi Kerabu.
ada lebihan SERUNDING IKAN.
so i mixed kan je lauknya.
last time i buat NASI DAGANG KELANTAN katanya ada Serunding Ikan.
so hari ni even i made Nasi Dagang Terengganu tapi i tambahkan satu lauk lagi.
SERUNDING IKAN.
So boleh lah kita panggil Nasi Dagang Terengganu Kelantan.
dah pun senegara kan.
tak salah.
benda yang paling mendebarkan bila buat nasi dagang adalah nasi nya.
ini my first attempt.
last time buat guna beras yang merah tu.
like masak nasi biasa je.
i masak guna rice cooker je.
but this time sgt berbeza.
i mengukus.
cara2 i mengukus nasi dagang.
beras i dah rendam semalaman.
then masukkan dalam pengukus.
ratakan dan buatkan lubang2 macam atas ni.
i steam kan for 20 minutes.
then i angkatkan dan gaulkan dengan santan.
santan ni harus dimasak dulu dengan segala rempah yang ada disediakan bersama beras nasi dagang.
masak kan lah sehinggah mendidih kan dan sejukkan dulu.
once beras dah dikukus for 20 mins gaulkan then kukuskan balik for another 15 minute.
dah siap dimasak terus i masukkan dalam mangkuk dan ratakan.
ALHAMDULILAH..
dapat lah menjamu selera my style my version.
mungkin aja style i berbeza dengan yang asal.
tapi banyak yg direfer sebelum memasak.
esp youtube.
insyallah rasanya sangat tak lari dari nasi dagang yang biasa dimakan.
cuba kekurangannya adalah tak guna IKAN TONGKOL.
kira ok lah kan.
i share kan here recipe for GULAI IKAN TENGGIRI NASI DAGANG.
Bahan:
7 keping Ikan Tenggiri (agak besar)
2 buku bwg merah - kisar
5 biji garlic - kisar
1 inci halia - kisar
3 TBS cili blend
1 TBS kunyit serbuk
1 cawan santan pekat
1 asam keping
1/2 batang timun - potong ikut selera *optional
Cara:
1. Ikan garam kunyitkan dan goreng ala2 je. Jangan garing atau agak masak.
2. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau.
3. Masukkan cili dan tumis lg hingga naik agak kering.
4. Masukkan asam keping.
5. Masukkan sikit air dan langsung masukkan ikan yg telah digoreng td.
6. Masukkan santan dan tgk kepekatan kuah.
7. Masukkan timun dan biarkan seketika. *Optional.
8. Serasakan kan lah kuah.
Dah siapp..
SELAMAT MENCUBA...
Sedapnya. Post akak ni buat saya lapar lah. Hu3~
ReplyDeleteApa-apa pun, terima kasih untuk perkongsian resepi ni.
hehehe... sama2 dear.. nnt bila2 boleh cuba ye..
Deletesuka juga makan nasi dagang ganu tp sbb saya org klate mmg fav masak nasi dagang klate ..mak saya tk percaya anak die bole masak nasi dagang haha...guna noxxa mudah je..7minit ..kalo mak saya yg masak style tradisional kena 3x kukus br berlemak cantik nasinya..yg ni mmg amik masa lama skit la
ReplyDeleteoo gitu ye.. akak suka dua2. tp yang biasa makan yg nasi dagang terengganu. mmg leceh kan nak kena kukus2 gitu. Noxxa lagi senang ye.
DeleteSA suka jugak makan nasi dagang tapai suka yang lauk ikan tongkol tu...dah makan nasi tadi terus rasa lapar lagi plak
ReplyDeleteakak pun suka ikan tongkol. tp org rumah semua tak suka. tu yg tukar ke ikan tenggiri.
DeleteRajinnya sis.
ReplyDeletePernah sekali try buat nasi dagang, alahai renyahnya terus malas dah nak buat haha...
Anyway, your nasi dagang looks so good, dgn udang tu nampak mengancam sangat :D
bila dah ramai2 tu jd seronok nak masakkan. tu yg teringin tu.
DeleteOne of my favorite dish....nasi dagang gulai ikan tongkol...tganu style..
ReplyDeletewah nampak meneyelerakan. Acar darat tu jarang letak cuka. Bubuh gula dan garam dah jadi aka cuka dah tu
ReplyDelete