Pages

Thursday, September 23, 2021

Tapai Pulut Daun Pisang air tangan sendiri



gara2 suka sangat makan tapai maka di musim covid ni i terpanggil untuk mencuba. 
selalu beli je kan. 
tak pernah terfikir pun nak buat. 
i memang suka sangat2. 
pernah beli online. 
kat SINI ada cerita. 
dua bekas terus. 
i yang tukang makan sorang. 
chef ciju sikit2 je pun. 


i buat tak banyak pun,
dalam 3 pot je pun. 
ye lah. 
first time mencuba. 

ragi ada, daun pisang ada, lidi kecik ada, pulut dah tentu2 ada lah kan. 
maka kita pun membungkus lah. 


pulut kena masak 2 kali. 


cantik sudah dibungkus. 
dapat lah dalam 30 bungkus. 
isinya cumel2 je pun. 


so kita tunggu lah kan. 


after 3 days. 
berair banyak. 


bahagianya tak terkata. 
siap bagi2 orang sikit. 
show off sebab dah tau nak buat cam ne. 


nanti nak cuba buat lagi. 
tapi kalau boleh pulut tu tak nak terlalu masak. 
i nak dia sebutir2 sikit. 

then kalau nak buat lagi i nak cuba guna daun getah. 
sekarang tak perlu lah i nak meredah kebun getah orang. 
kat shah alam ni pun mana nak cari kebun getah. 
kita oda je lah kan. 
Shopee kan ada. 


tak sempat pun nak dibuat air ke apa ke. 
makan gitu je dah sedap sangat. 


sesiapa nak cuba, boleh je google. 
boleh je refer kat youtube. 
sekarang ni mudah sangat. 
nak atau tidak je. 
selamat mencuba. 



 

14 comments:

  1. Ingat dulu2 bila arwah Mak buat tapai ni, kena sembunyi2. Katanya kalau org tahu kita buat tapai, nanti tak menjadi haha... don't know how the mitos came but my late mom believe in it and after few days bila tapai dah jadi only then she presented to us :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. mmg macam2 yang disampaikan. kalau period tu lah yang paling kerap dengar. sebenarnya ragi yg memainkan peranan.

      Delete
  2. Dulu arwah opah cakap, kalau nak buat tapai tak boleh time period. Nanti tapai jadi merah. Mak Syu try buat alhamdulillah jadi. 😅. Mitos jer tu🤣. Padahal semua tu bergantung pada ragi. Elok ragi eloklah tapai. Cara masak pulut pun kena betul. Kalau tak nanti pulut jadi mentah bila dah cukup matang jadi tapai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. one day i wanna prove it. nak buat masa period. then tgk apa hasilnya. hehehehe

      Delete
  3. Sedapnya. Dulu selalu beli tapai ni. Tak pernah cuba buat sendiri lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. i ni sesaje seronok2. lagipun banyak free time kan.

      Delete
  4. uish macam terbau-bau kat sini hahaha,senang aje nak buatnya ye kak... sedap betul mesti manisss

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak manis kena banyakkan ragi nya. akak pun baru tau.

      Delete
  5. Replies
    1. terlanjur terlalu banyak masa lebih ni. tu yg mencuba.

      Delete
  6. rindu mak punya tapai.. cepatlah covid 19 beredar dari bumi kita

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. ubi akak takut2 lah. sebab nak rebus ubi pun macam tak berapa ok je.

      Delete