Pages

Friday, September 17, 2021

Sambal Daun Ubi Kayu my style my version


Pernah makan Sambal Daun Ubi Kayu?
i tak pernah makan sebelum2 ni. 
tgk rupa pun i tak pernah. 

then one day Hubby dok suggest utk i cuba buat Sambal Daun Ubi Kayu. 
tgk Youtube lah kan. 
then Hubby suruh tgk Rizalman punya youtube. 
dok lah i tgk sambal i dengar dia menceceh2 sambil masak. 

So i pun mencuba lah. 
ALHAMDULILAH menjadi dan semuanya suka. 
makan ulam dgn nasi je.

then last weekend once kita semua dpt lesen rentas daerah maka we all balik ke Kuala Selangor. 
kat sana i pun dapat rembat DAUN UBI yg ada di tepi Warung Wak Salim. 
Warung Wak Salim ni mmg favorite kitarang lah kalau nak berbreakfast. 
Wak Salim petikan sebeban Daun Ubi. 

memang lembut lah daun ubi ni. 
yang pucuk i rebuskan dan makan dgn kuah kacang pecal. 
sedapnya lembut je. 


then ini lah daun2 ubi yang selebihnya. 
terus i berangan nak buat lagi SAMBAL DAUN UBI. 
dah kemas2 kan daun.
banyak gak lah dapatnya. 
i basuhkan dulu. 


then kena tos dan lapkan. 


then digoreng. 
still ada bunyi nak melotup2 tu lah. 
sebab i tak terlap lah bila dah agak banyak dan nak cepat. 


IKAN BILIS. 
mesti basuh ye..
jangan lah main terus kita goreng. 


CILI KERING dipotong2 dan rendam dgn air panas seketika. 
kalau nak rebus pun ok. 
i malas lah. 
then kena bersihkan, toskan, then blend kering. 


so get ready untuk langkah seterusnya. 


begini lah. 
kalau nak pedas maybe boleh tambahkan cili blend. 


Sambal Daun Ubi Kayu

Bahan:
600 gm pucuk ubi yang telah disiang bersih.
40gm cili kering
3 labu bawang besar - hiris nipis
1 asam keping
150gm ikan bilis
garam, gula dan chicken stock.

Cara.
1. daun ubi dibasuh, tos, dan dikeringkan kemudian digoreng garing.
2. Ikan bilis dibasuh dan digaulkan dgn sedikit tpg beras anggaran 1 TBS dan digoreng garing.
3. Cili kering direndam air panas dan dikisar kering.
4. Tumiskan bawang besar hingga agak kekuningan dan sedikit layu.
5. masukkan asam keping.
6. Kmdn masukkan cili kisar dan goreng hingga agak kering.
7. masukkan garam, gula, dan chicken stock serasanya.
8. kemdn masukkan ikan bilis dan gaul rata.
9. akhir sekali masukkan daun ubi yg telah digoreng garing dan gaul rata.


TADAAAAA..
dah siappp..
memang best. 
makan dia ni je dgn nasi panas pun ok sgt. 

second time buat i kurangkan penggunaan minyak. 
dr Youtube tu mmg agak banyak minyak. 
i ikut style i lah. 
kurangkan minyak. 
so pandai2 lah kita adjust ye.. 

SELAMAT MENCUBA.

4 comments: