mulanya di sini.
Dah tak tau nak tulis apa dah kat blog ni.
tak ada idea dah.
kematu sama macam kematu duduk rumah je.
selalu tu kan keluar ke mana2.
then share macam2 kalau kita keluar dari rumah.
makan sana makan sini.
travel sana travel sini.
so dok lah selongkar all the drafts.
terjumpa gambar2 waktu raya korban baru lalu tu.
then better i tulis kat sini ye.
at least ada benda yang i boleh merepek.
gatai dah jari jemari ni nak menulis2 kat keyboard i ni.
Raya korban dah tahun kedua kita hanya duduk di rumah kan.
era covid lah katakan.
harap2 tahun depan kita dah bebas sepenuhnya.
i share some of the pic yang ada atas my big table ye.
since the eid ni kami celebrated anak beranak je so food yang disediakan pun yang simple2 je.
ada sikit yang dibeli.
then rest i masak sendiri.
takat makan 5 beranak je kan.
lagipun pepagi lagi Hubby dah tak de.
so tinggal i dgn abdul2 je lah.
ni food yang i sediakan for our lunch.
breakfast kami i buat simple2 je.
then abdul2 n me buat lah sembanhyang raya
malam raya lagi i dah prepare my big table dengan all the dinnerware.
i guna pinggan mangkuk antique i.
pinggan mangkuk biru muda tu almost 30 years dah.
some i ambik dr rumah Mymommi.
some i beli pun dah lama belinya.
i bought the antique one lah.
tadaaa..
i made LAMB PULAO.
i used this floral blue tureen.
kita makan nasi hari ni.
no more BERASAK lah.
of coz with some salad.
simple je.
LETTUCE, TOMATO CHERRY dan ZUCCINI.
I made CHICKEN KARAHI.
just to match kan dgn the rice lah.
i suka this pot.
silver pot which i bought at IKEA.
lama dan pot ni.
suka pakai on certain menu lah.
ni BEEF RENDANG yang hubby beli dari kawan dia.
defrost kan je lah.
pun i letakkan dlm this silver pot.
matchy2 lah gamaknya.
sebab nak match kan dgn LEMANG ni.
also dari hubby's friend.
beli takat 3 batang je.
cukup lah tu.
i used this BIG SERVING PLATE.
i love the color.
i tambahkan PAPADOM which i put in a NAVY BLUE BOWL.
this bowl i bought kat IKEA.
pun dah lama sangat dah umurnya ni.
then abang ifan made CORIANDER MINT CUTNEY.
sedap.
i letakkan dalam SUGAR BOWL.
my desssert...
HOMEMADE BAKLAVA..
walla..wallaaaa.
i letakkan my baklava ni dalam bekas PAPER MARCIER dari KASHMIR ni.
mengimbau kenangan.
ada banyak lagi BAKLAVA i ni.
tapi saje nak berhias kita letakkan je lah 4 ketui.
ala - ala MIDDLE EAST taste gitu.
kita buatkan my HOMEMADE KUNAFE..
sedap lah weeiii.
BAKLAVA and KUNAFE ni semua baru first time saya buat.
seronok lah pulak bila menjadi.
i letakkan dalam this big plate.
plate ni gak i guna kalau nak serve NASI AMBENG for 4 persons dalam rumah.
dessert yang lain.
i buat gak some strudels.
i made PEACH STRUDEL n STRAWBERRY STRUDEL.
then i letakkan kat this 2 TIERS.
atas tu i letakkan BAUHU LAPIS NENAS.
PEACH n STRAWBERRY STRUDELS ni pun baru first time i buat.
buat pun just cukup2 for all of us.
then tapau sikit2 for the others lah.
like kunjung2 gitu.
drink for the day .
LEMONGRASS LEMON MINT.
air yang biasa kami buat.
For the special day kita gunalah this glass.
sebelum2 ni memang lagi meriah lah my big table ni.
ye lah since ramai yang berkumpul kan.
tapi ye lah since masalah covid ni tetamu tu tak boleh lah ada, kan.
makan anak beranak je lah kita.
anyway, syukur alhamdulilah masih lagi kita merayakan eid.
simple je but still manis untuk diingati.
semoga tahun depan sambutan akan meriah kembali.
tak de lagi covid kan..
INSYALLAHH.
Rasa nak terkam saja makanan atas meja tu heheheee... terutamanya segala dessert tu! Masya Allah...sedap2!
ReplyDeletehahahaa.. sabar ye Amie. food u pun selalu buat i terliur.
DeleteMeriahnya hidangan raya
ReplyDeleteALhamdulilah.. kena nak meriah sikit. sebab tinggal ber5 je.
DeleteApesal cantik sangat makanan yanaag ada kat dalam gambar tu kak Yan...suka la..kak yan pandai masak masakan timur ni...meriah semuanya
ReplyDeletehehehe.. tactic nak bagi lapar tu SA. HEHEHE. Alaaa.. tgk Youtube je SA.
DeleteSalam. Lama tak BW sini. Bagi saya ni pun dah cukup meriah dan memerlukan kerajinan yang tinggi. Terliur tengok lamp pulao dan strudel tu
ReplyDeletewslm. ye lahh.. akak pun mcm longlai je nak BW sekarang..
Deletesaje suka2 kat hati raya musim covid.
Wah banyaknya juadah. Meriah atas meja :)
ReplyDeletethanks dear. campur beli dan buat.
DeleteCantiknya pot tempat chicken Karahi tu sis :) And kunaffa tu cantik sangat and pasti sedap.
ReplyDeleteitu lah. now dah tak de kat IKEA lagi. kalau tak sure sambar lagi 2 or 3.. hehehe
Deleteyess.. the kunafe tu mmg berbaloi buat.
sedap2 semua menu
ReplyDeletealhamdulilah.. masak sikit2 je tu.
DeleteSukanya pinggan mangkuk semua, makanan yang penting kan. Sambut anak beranak pun Alhamdulillah, ada bavlava tu, dessert barat pun ada strudel lagi, meriah dan menyelerakan semua..
ReplyDeleteSemuanya yg lama2 dah dear. pakai apa yg ada lah kan.
Deleteso kita meriah2kan dgn foood je lah kan.
Oh my suka baklava. Sayangnya dapat makan sekali-sekala.
ReplyDeleteMeriah meja makan dengan aneka makanan.
jgn makan hari2 NA.. manis sgt kan.
DeleteCantik tema decor table ala arabian. Tableware Serveware set cantik cantik kena dengan tema. Makanan pun meriah betul. Ada menu yang tak pernah makan lagi.
ReplyDeletesebenarnya semua dinnerware tu dah berkurun usianya dear.
Deletekonon2 mcm food padang pasir lah gitu. hehehe