Pages

Monday, December 14, 2020

Sambal Setan My Style My Version






Sambal Setan?
ya ampun kenapa kasar dah buruk sangat bunyinya. 
alaaa sebenarnya sekedar suka2 dan ambik nama dari pengalaman kita waktu makan di Indonesia. 
depa suka guna perkataan yang memang vasss lah. 
like gila lah.
menyetan lah. 
macam2 nak attract people makan food depa ni. 
so bila dah seronok makan waktu di sana balik kebetulan Hubby suka sangat makan pedas.
lagi2 dia suka buat sambal. 
bila dah semua kepedasan ramai lak yang bertanya sambal apa ni. 
kita saja lah buat lawak SAMBAL SETAN. 
so since then lah i panggil sambal setan. 
sebab i tak panggil pedas gila. 
tak nak lah sampak gila ye. 
heheheee..
sekadar menyetan ok lah tu. 

i pernah lah share RECIPE gak in 2011. 
ramai kata ikut recipe yang i bagi. 
tapi tu version digoreng. 
dan kali ni version lain pulak. 
semua tu ikut2 dari YOUTUBE. 
nak bagi specific youtube siapa tak de lah. 
sebab cilok sana sikit cilok sini sikit then kita adjust dgn selera kita. 

i share kan dari INSTAGRAM di sini. 




bahan2nya. 


nak guna cili merah pun ok.


dah siap direbus angkat dan kisar kasar.


dah siap. 
simpan dalam bekas. 
letakkan di luar pun ok. 
tahan seminggu. 
nak lebih lama lagi letakkan dlm fridge. 


Recipe my sambal setan, my style my version.
Agak2 je tau.

Bahan:
10 tangkai cili besar merah/hijau (ikut suka lah) - patah dua
6 tangkai cili api merah (nak lebih menyetan, lebihkan sikit lagi. Hehehe)
2 buku bawang besar - potong 4
6 biji bawang putih
2 biji tomato
daun limau purut. optional. 
Chicken stock
Gula
Garam

Cara:
1. Rebus semua bahan2 di atas kecuali gula n garam lah kan.
2. Masak kan agak2 dalam 15 min atau sampai bahan agak lembut. Jangan overcooked.
3. Toskan dan disejukkan.
4. Bila dah sejuk sikit boleh terus dikisar. Tp jangan halus sangat2. Agak kasar sikit lah.
5. Panaskan minyak dan masukkan bahan yg telah dikisar tadi.
6. Guna api slow dan masak sampai naik minyak.
7. Letakkan chicken stock sikit.
8. Sedapkan rasa dgn garam n gula.
9. Dah siapppp..


 

14 comments:

  1. sedap nih kak... kalau dana suka buat pedas-pedas, guna cili bangla yang merah menyala tu tahap kepedasannya memang buat telinga berasap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. favorite hubby dana yg pedas2 ni. mcm nak terkeluar urat perut. hehe

      Delete
  2. letak kat luar pun tahan seminggu ! senang la klu mcm ni

    ReplyDelete
  3. sambal setan ya hehhee
    sy bookmark dlu nanti cuba, thank u share resepi nya kak yan :)

    ReplyDelete