Nak share satu lagi recipe yang kira authentic lah gitu di Johor.
BEBOTOK atau BOTOK - BOTOK.
bukan botox ye.
kalau kat Johor lauk ni memang semua orang kenal lah.
boleh gerenti lah.
i pulak dah lama sungguh tak buat.
sebab nya BEBOTOK ni sedapnya dan jadinya kalau ada daun BEBUAS.
some maybe tak pernah jumpa dan kenal daun bebuas ni.
some people suka buat ulam.
dicelur atau direbus daun ni then makan dengan sambal belacan ke apa lah.
anyway, hari ni kita mencuba and i wanna share with u guys how to make it.
ini lah daun BEBUAS.
banyak i dapat dari kampung.
tak de daun ni memang kureng rasa BEBOTOK.
then boleh ditambah dengan daun2 ulam lain.
cari lah daun yang pahit sikit like DAUN BETIK atau DAUN MENGKUDU.
tapi i tak ada daun2 tu but then i dapat DAUN TENGGEK BURUNG.
daun yang pahit tu.
then carik lah daun yang sikit kelat.
like DAUN GAJUS.
itu pada i kelat2 rasanya.
ada daun kira lemak2 like DAUN PEGAGA dan DAUN UBI.
DAUN UBI pada i mesti kena ada.
tak de daun ubi pun pada i kurang menjadi di tekak i.
DAUN ULAM RAJA pun sedap.
then kalau ada daun puding orang biasanya gunakan DAUN PUDING SEMANGKUK.
tapi i memang tak mendapatlah daun2 ni.
ni adalah daun2 yang i dapat dari Pasar Mak Datin tu.
kira dah cukup sangat lah ni.
DAUN KUNYIT dan DAUN KADUK tu dari kebun kekangkang monyet i.
hehehee.
sebab kat rumah i ni selalu ada monyet dah memakan segala buah yang i tanam.
so sekangkang monyet lah.
basuh semua daun2 ni.
daun kunyit dihiris halus ye.
yang lain2 tu cuma disiang2 sikit2 je lah.
dan dah pasti i gunakan DAUN PISANG untuk membungkus.
ada macam2 cara bungkus. buat lah cam ne sekali pun.
asalkan isi dalam tak terkeluar ye.
bahan2 paste yang i gunakan.
4 buku bawang besar (medium size). i mmg suka menggunakan bawang yang banyak.
10 biji bawang putih.
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
seinci lengkuas.
4/5 batang serai.
1/2 bijik kelapa parut.
1 sudu besar kerisik.
3 sudu besar serbuk kari. i hanya ada serbuk kari daging ke kat rumah. pakai je lah.
3 susu besar cili blend.
1 cawan santan pekat.
1/2 bijik kelapa parut.
3 sudu besar gula. - ikut citarasa sendiri nak manis atau kurang manis.
garam dan perasa.
potong2 semua untuk dikisar halus.
kalau tak nak merecik2 bahan ni bila ditumis gunakan minyak untuk menumis tu dalam bahan yang dikisar.
so kurang lah kita gunakan air, kan.
dan dah tentu2 minyak kita akan gunakan waktu menumis nanti.
bahan2 yang telah dikisar halus tadi ditumis sampai naik bau.
minyak tu agak2lah.
sikit je sebab dah ada dalam bahan yang dikisar tadi tu.
jangan terlalu berminyak sangat nanti.
lagi satu dalam bahan ni dah ada kelapa parut.
akan ada santan dan kerisik.
dah pasti berminyak nanti kan.
bahan2 lain dah ready.
i gunakan Ikan Tenggiri dan Ikan Kembung.
i garam kunyit kan ikan2 ni.
bahan yang sudah siap dimasak tadi tu i campurkan dengan daun kunyit yang sudah i racik halus.
gaulkan bersama.
then mula lah kita menyusun dedaun.
nampak kan.
Ikan yang sedap selalunya IKAN TENGGIRI.
ada gak letak IKAN PARANG.
ehh.
terpulang lah nak ikan apa pun.
ikut selera ye.
ini cara yang biasanya i lipat dan biasa kita nampak.
tapi ada je orang lipat macam2 cara.
just because i tak dapat daun pisang yang cukup panjang maka memang kurang menarik bungkusan Bebotok i ni.
sepatutnya dilipat ikut ira daun.
tapi i terpaksa bungkus melintang.
tak pe lah.
kira ok gak lah kan.
last kita kena sematkan dengan lidi.
i ada buluh sate yang terpakai.
so gunakan lah.
daun pisang ni kurang besar.
so kureng sikit penampilannya.
then dah siap dibungkus time untuk mengukus.
i kukus dalam 30 minutes to 45 minutes.
tergantung besar mana bungkusan yang dibuat.
tadaaaaa..
dah siap untuk dihidangkan.
jom kita tengok Bebotok yang sudah siap kita masak ni.
Ready to eat daaaa...
ini IKAN TENGGIRI.
blur lah pulak gambarnya.
ini IKAN KEMBUNG.
since itu je lauk yang i buat kita tambahkan dengan SAMBAL UDANG.
kalau nak buat BEBOTOK UDANG pun ok.
gorengkan sikit KEROPOK IKAN.
sedap dah lunch kami tadi.
sedappp.
tambahkan dengan MANGGA yang manis ni sebelum makan.
ahhhh..
nikmat lahhh..
Those yang nak mencuba buat BEBOTOK all the best.
buatlah guna daun apa pun.
yang penting daun2 ulam lagi sedap.
ok.
all the best.
Wah...pandai akak buat botok botok.
ReplyDeleteSaya pandai makan je, dulu masa arwah bapak ada..mmg selalu buat. Daun bebuas dll mmg ada keliling rmh..rmh kampung kan..
boleh lah buat makan family.
Deletetak de bebuas macam tak sah Bebotok. kena ada baru umphh..
Pertama kali dengan tentang resepi ni. Daun bebuas pun first time nampak.
ReplyDeletesedap tu. rasa pahit2 sikit.
DeleteMinat juga makan bebotok ni.
ReplyDeletesedap kan wak..
DeleteOk, senang2 kita gi pasar tan sri puan sri tu cari ulam, a must try buat botok..
ReplyDeletehehehe... lagi up nama pasar awak ye.. Pasar Mak Datin pun banyak akak dapat ulam2 tu.
Deleteteringin nak rasa botok
ReplyDeletekalau ada daun bebuas tu baru lah sedap. kalau tak seems like makan ulam biasa je. macam makan pais ikan.
Delete