Pages

Sunday, July 14, 2019

Ambeng Engkong dan Punten Makanan Orang Jawa



I masih lagi nak bercerita hal Ambeng Engkong.
Sebenarnya Hubby cakap tak perlu sebut Ambeng pun.
Just Engkong so that tau lah orang yang memang sedia tau.

i memang tak tau cam ne nak masak dia ni.
never seen never heard before.


begini lah rupanya bila i served.


ayam diletakkan seekor besar cam ni. 
masa nak makan hanya dilerai2kan dengna tangan.
supposedly ayam ni letakkan dalam dulang lah kan.
or talam yang besar tu.


ayam ni direbus selama 3 or 4 hours. 


dalamnya  diletakkan segala rempah ratus.
then kaki dan peha ayam ni mesti diikat. 
katanya air rebusan ayam ni digunakan untuk memasak nasi.
kalau nasi ambeng biasa tu kan pakai nasi putih. 
terlupa lah pulak i nak ambik gambar nasinya. 


lauk2 sampingan bagi Engkong ini. 
Kat sini dibagi Tumisan Suun. 
Kerabu Pucuk Paku tu Hubby requested. 



ada Telur Rebus dan ulaman seperti Timun. 
But m not sure all these is  A MUST dalam  engkong ni atau tidak. 
tapi ini lah yang diberi pada kami. 


ada ikan masin. 
kalau ambeng biasa pun ada ikan masin gak. 
kata Hubby kalau ikut2kan Ambeng tak ada pun ikan masin. 
m not so sure about that..
biasanya memang ada lah kan. 


Bahan2 yang ada tadi tu disediakan macam hat atas tu lah ye.
macam ambeng dalam dulang.
tapi yang ni i gunakan big plate yang i ada lah.



Ayam yang direbus tu letakkan kat atas sekali. 
nampak gitu. 
then susun2 segala dishes yang ada tadi tu.



dari segala sudut ye.


gitu yeeee..


satu lagi dishes yang baru to me, PUNTEN.


Cara masaknya katanya beras dimasak bersama santan dan garam.
masak macam nak buat nasi impit cam tu.
kemudian dibentuk2kan.
Ada yang kata just buat cam nasi impit zaman dulu2 tu.
yang dalam acuan.


then makan dia dengan sambal hijau tu. 
yang i biasa buatkan..
Sambal Setan tu.


memang menyelerakan.


begini lah hidangan yang i sediakan.
menjamu selera semua. 
alhamdulilah sedap2 belak. 

12 comments:

  1. Alhamdulillah, masih berkesempatan merasa hidangan tradisi Jawa. Kebanyakan generasi muda hari ini walaupun keturunn Jawa sudah tidak mengenali masakan nenek moyang mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. best sangat. memang rare lah. ingat tiap tahun nak order this for guests. best kan..

      Delete
  2. ambeng memang dah selalu jumpa... tapi punten tu...first time nampak dan dengar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap sangat you. ingat nanti nak share the place lah.

      Delete
  3. Assalamualaikum kak..ayam ingkung memang sedap 😁. Mak saya selalu buat. Kami jawa sungai besar pun masih masak juadah jawa jugak..ayam ingkung, nasi ambeng (jarang buat sebab dah ramai yg jual 😂), punten tu memang selalu sangat buat. For breakfast. Memang makan dengan sambal cili padi. Sedap sangat 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. wahhh.. macam makanan rugi awak lah ye. akak memang first time makan dan tengok. Hubby tu dia biasa lah. cuma dah lama sangat katanya tak makan. punten tu memang best sangat.

      Delete
  4. engkong tu xpernah makan.. ambeng biasa makan.. punten memang favorite.. sedapppppppp tgok menu k,yan ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Punten akak pun baru pertama kali makan. nnt boleh ulang lagi lah nampaknya.

      Delete