Recipe
Mutton Stew
i tukar cerita sikit ye.
tak nak cerita raya je.
lagipun banyak gambar yang i belum transfer ke blog.
so kita cerita recipe sikit.
mana tau boleh bagi idea menu Open House you all nanti.
i made this recently in Ramadan.
sedapp.
cicah roti sedap weiii.
i rasa makan dengan Nasi pun sedap sangat.
jom kita buat ye.
i will share the recipe here.
I share kat sini satu2 ye.. kita mulakan step by step.
biar mudah u all nak buat.
so that's why i boh bahan A n bahan B.
Bahan A.
1 kg mutton/lamb/ beef. (Ikut selera) - A
1 tsp salt - A
1 tsp serbuk lada hitam - A
1 tsp salt - A
1 tsp serbuk lada hitam - A
1 tsp tumeric - A
1 tsp rosemary (whole n dried one) - A
1 tbs tepung gandum - A
1/2 cawan minyak untuk menumis.
1 tsp rosemary (whole n dried one) - A
1 tbs tepung gandum - A
1/2 cawan minyak untuk menumis.
1. Mutton/Lamb dibersihkan dan toskan airnya. jangan berdarah2 sangat ye. I suka guna yang banyak tulang. but u guys boleh guna daging lebih pun ok.
2. Semua bahan atas digaul.
3. then gaulkan dengan tepung dan biarkan seketika. like perapkan.
Bahan B.
2 buku bawang Holland - dice kasar - B
3 cloves garlic - hancurkan kasar - B
4 tbs tomato paste. ( i guna tomato organic yg dihancurkan kasar and i m sure kalau u all pakai yang tomato puree tu agak masam. so boleh kurangkan. ) - B
2 helai Bay leaves. kalau ada yang fresh bagi bagus. but i used the dried one.
3 cloves garlic - hancurkan kasar - B
4 tbs tomato paste. ( i guna tomato organic yg dihancurkan kasar and i m sure kalau u all pakai yang tomato puree tu agak masam. so boleh kurangkan. ) - B
2 helai Bay leaves. kalau ada yang fresh bagi bagus. but i used the dried one.
1. Bawang dipotong dadu kasar2 sikit. kecik2 lagi pun ok.
2. Bawang putih just smash kan je sikit. kalau nak sebijik2 pun ok je.
3. Panaskan minyak dalam 1/2 cawan.
4. Kemudian masukkan daging yg telah diperap tadi dan gorengkan seketika sekedar menukarkan warna daging.
5. Kemudian angkat daging yg telah digoreng seketika tadi dan ketepikan.
4. Kemudian masukkan daging yg telah diperap tadi dan gorengkan seketika sekedar menukarkan warna daging.
5. Kemudian angkat daging yg telah digoreng seketika tadi dan ketepikan.
6. Tumiskan bawang holland then masukkan bawang putih dan goreng hingga layu.
7. Masukkan sedikit air dlm 1 cawan dan masukkan daging tadi tu and masukkan Bay Leaves.
8. Gaul rata dan biarkan daging agak tenggelam.
9. Masukkan tomato chunk dalam mutton tadi. i guna 4 sudu. kalau tak nak masam, letakkan 3 or 2 sudu pun ok dah.
10. Biar seketika dan biarkan empuk. memasak lamb or mutton memakan masa yang agak panjang. kalau nak guna pressure cooker pun ok.
Bahan C.
6/7 biji baby kentang. Kalau yg besar boleh potong 4.
1 batang celery potong serong.
1 batang carrot potong serong.
6/7 biji baby tomatoes.
2 tangkai fresh thyme.
1 batang celery potong serong.
1 batang carrot potong serong.
6/7 biji baby tomatoes.
2 tangkai fresh thyme.
1. i masukkan kentang dulu. yang lain2 later. kentang ni i tak buang kulit dia. better lah. cantik nanti kejadiannya.
2. Then masukkan sayur2an yang lain bila boleh dikatakan daging dah almost empuk. takut awal2 nanti lecuh pulak sayur2 tadi tu.
3. last sekali masukkan fresh thyme.
4. bubuhlah garam last sekali dan biarkan lagi mutton biar betul2 lembut.
5. boleh kita nak dia cair sikit or lebih pekat. tak kesah lah kan.
tadaaaaaaaa.
sedap makan dengan Garlic Bread.
I buat agak pekat.
sedap sangat weiiii..
makan dengan nasi pun ok sangat.
Selamat mencuba.
Nampak sedap
ReplyDeletePebret kambing.
iyo wak . nanti mintak bojo ne masakkan yo.
DeleteRare betul menu ni sis yan, menarik utk di cuba, kat mana rumah sis yan? Boleh julia datang beraya kalau dekat hehe selamat hari raya maaf zahir batin sis.
ReplyDeletehehehe... Julia nak mai bagi tau je. i stay kat Seksyen 7 ni hah.
DeleteSelamat hari raya maaf zahir batin.
fuhhh...tengok aje dah kecur ailio...
ReplyDeletehehehe.. memang best.
Deletenampak sedap...saya belum pernah try masak stew. eh..makan pun tak pernah kot! haha
ReplyDeletenanti cuba lah ye Ujie.. memanng best sgt.
Deletesedapnya k.yan . sy tak reti masak macam ni
ReplyDeleteJM ikut je step2 akak ni.
Deletepasti jadi lah.
ada garam semua boleh je jadi.
Sedapnya.. selamat hari raya aidilfitri..
ReplyDeleteAlhamdullilahhh..ramai yg suka. Selamat hari raya to u too.
Delete