Pages

Monday, May 27, 2019

Nasi Dagang, Gulai Udang dan Gulai Ayam menu iftar ke 14.



May 19, 2019
Sunday. 
Iftar ke 14. 

hari ni i masak Nasi Dagang Kelantan. 
i usha blog blogger masakan terkenal lah..
blog puan @azleetamasammanis. 

then i adjust sikit2 ikut naluri i sendiri plus tanya2 chef ciju. 
kalau bab masak2 ni mudah sikit lah bagi i. 
kalau bab cake tu maybe i will follow exactly dari recipe. 

then kebetulan kami ada tamu.
so ajak lah berbuka bersama2. 
my big table kena bukak besar sikit lagi malam ni. 


setelah berhempas pulas i di dapur.
hehehhee..
maka ini lah yang i sajikan buat semua. 


ALHAMDULILAH.


Lauk2 yang dapat i sediakan. 



Nasi beras dagang. 
bukan jenis pulut ni ye. 
pertama kali cuba memasak. 
memula ikut apa yang diinstruct dalam blog lah. 
masak guna rice cooker. 
but then macam kurang kena. 
nasi tak tanak. 
masih jelantah. 

Mak Bedah panic dah. 
then Chef Ciju suruh guna kukus. 
yeahh..
kukuslah tak lama pun. 
Dan nasi pun jadi. 
Syukur sangat. 


I masak Gulai Udang. 
Udang besar2 dari Kuala Selangor. 
Manis. 


and Gulai Ayam. 
since semua tak nak makan Ikan Tongkol. 
i suka ikan. 
tapi kalau yang lain banyak tak suka buat apa masak. 
betul tak. 


i buat Serunding Ikan. 
Ada yg bertanya kenapa pulak ada serunding. 
bukan ke itu untuk Nasi Kerabu. 
i pun tak sure. 
i just followed je mana yang nampak interesting. 
if salah, sorry lah orang Kelantan. 
tapi i rasa ok sangat. 
almost everyone loved my Serunding Ikan. 


and last time i pernah buat this. 
kurang menjadi. 
sebab takut2 nak guna cuka. 
but for this time ALHAMDULILAH. 
i suka sangat. 
and i feel happy sebab i rasa rupanya pun menawan. 
puji diri sikit tak pe kan. 


for the drink i buatkan Es Teller. 
as a dessert gak kan. 


and salad tu.
saja je this ramadan kami banyakkan salad cam ni. 


and Soup Ceker. 
Soup kaki ayam . 
for those yang tak makan food pedas dan berempah like Mymommi. 


dan kuih2. 
SUBHANALLAHHH. 
dibeli dengan jayanya oleh Abang 'Imran. 
banyak lah weiii. 
plus ada gak Japanese food tu. 


Karipap yang dibeli since puasa ni tak pernah dapat yang memuaskan hati. 
selalu je menyedihkan. 
heran lah orang yang menjual karipap ni. 
tak kesian ke pada pembeli. 
isi kurang lah mostly. 
then sometimes badannya kerasalah sangat. 
macam digoreng semula. 
sampai hati kan. 


and kuih yang dibuat di rumah oleh Citi. 
Roti Santan. 
first time i makan.. 
sedap.
manis lah katakan. 


dan ini lah tamu kami pada hari ni.
ramai at my big table kali ni. 


dan ada gak si baby baju merah tu. 
makin meriah rumah i. 


weekend sure ada je si baby ni. 
dah mula winduuu. 


ALHAMDULILAH..
licin kan kelihatannya. 


bahagia si tukang masak kan. 


saja nak share i punya Nasi Dagang.
seekor udang laut di dalam pinggan. 


lihat serunding ikan dia tu.
selalunya kalau beli nasi dagang tak ada serunding ikan kan. 
tapi kalau dah referred  dari blog @azleetamasammanis kita ikut je lah.
dipanggil Nasi Dagang Kelantan. 


dap ehhhh.


Udang tu kan. 
Actually i seronok menggunakan my camera phone. 
bila clear tu memang sangat clear. 
ALHAMDULILAH.. 

Anyway, now Ramadan dan hampir ke penghujungnya. 
kejap sangat masanya. 
nanti pasti cerita hal raya pulak. 
now anak2 i semua dah berkumpul. 
INSYALLAH kalau kita share nanti boleh lah ceritanya. 

16 comments:

  1. Mak saya tak bagi tanak dalam rice cooker. Nanti rasa dia macam nasi lemak je. Nasi dagang kukus baru la betul jadi nasi dagang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahh.. i have no idea pasal tu. mmg tau pakai kukus. but then bila azleeta kata boleh pakai rice cooker i pun guna. but then macam kurang masak. tu yang tukar guna kukus. alhamdulilah.. menjadi lah gak. kira half nasi dagang lah tu..

      Delete
  2. serunding ikan tu depends.
    mcm mak ayah saya suka je mkn nasi dagang dengan serunding tu.
    if takde pun xpe :)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. terima kasih wak. dah reramai makan, kena meriah lah kan.

      Delete
  4. Meriah sungguh dapat berkumpul dan berbuka ramai2 dengan keluarga begini Yan. Menu oun sedap! Gulai udang fav saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. weekend je boleh kumpul ramai2. gulai udang tu first time i buat style pantai timur lah tu kot.

      Delete
  5. sedapnya kak... akak guna beras ns dagang kelantan yek...
    kalau cara nasi dagang terengganu mil dana biasa buat mmg kukus
    3 cwn beras biasa + 1 cwn beras pulut kukus lps tu bila separuh masak kuarkan, gaulkan dengan garam gula, hirisan bwg merah, halia, halba n santan... gaul rata pastu kukus semula hingga masak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ye Dana. Nnt akak cuba cara yr MIL. Tp portian kena kecik sikit la. Tq dana.

      Delete
  6. sedapnya nasi dagang kelantan, udang tu menggoda betul.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah..kena lah dgn tekak org Johor ni. Org selangor pun kata sedap. Kira pass lah kan.. hehehehe

      Delete
  7. ya kak....beras nasi dagang siam ni kena kukus...mula2 letak santan cair...last sekali letak santan pekat sikit...

    serunding ikan (sambal ikan kami panggil) mmg ada...tp lately ni ramai yg malas nak buat...kalau ada mmg lengkap laaa....

    acar tu selalu set nasi dagang terengganu....kalau kelantan jarang ada acar....tp no hal la kan....janji sedap...

    errrrr tak nak jemput kami ke??? hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke Liza. akak tgk kat Azleeta Masam Manis dia hanya masak kat rice cooker je. maybe akak kurang perhati betul2 instruction dia kot. but after kukus tu mmg rasa puas hati. Thanks for the tip. Serunding ikan aka Sambal Ikan ye..mmg sedap sangat. Acar tu sebab org terengganu neighbor tu selalu buat. then akak selalu makan ada acar dan mmg suka pun acar, maka akak buat lah. kira puas hati lah. hehehehee... tq again.

      Delete