Pages

Friday, May 17, 2019

Fruit Custard with jelly




Nama kuih nama mat tolleh. 
susah nak bubuh nama melayu. 
Pertama kali buat ni tau. 
but then ALHAMDULILAH terus menjadi plus no FAILED. 
gara2 permintaan Hubby lah ni. 
teringin nak makan dessert ala2 jelly katanya. 
dok whatapps kat i gambar2 dessert like this lah. 


akhirnya menjadi. 
so i nak share with you guys. 
i buat ni tak banyak. 
lagi lah i nak share those yang teringin nak buat tapi tak nak bebanyak. 
tak nak bazir2kan..
if ok, kita buat lagi nanti. 
betul tak. 


so i buat dalam 4 dessert glass je. 
kira ok sangat sebab dalam peti ice i tu masih banyak lagi dessert2 yang i dah buat. 
tak nak lah buang nanti. 
sayang. 


Jom kita buat. 
I bought this jelly. 
kat Giant dah habis segala perisa. 
yang ada Apple and Orange. 
so i think better ambik yang apple lah ni. 
ini dalam 90gm
kalau nak buat semua 90 gm i rasa terlalu banyak. 
so i made just half of it. 
guna jelly ni dalam 45gm sahaja. 


i larutkan dalam 1 1/2 cawan air masak. 
kacau rata sebelum letakkan atas api. 


to dissolve the gel tu, 
kacau2 tau. 
jangan hangit pulak. 
i noticed the color agak pale. 
so i letakkan setitis warna hijau. 

kalau nak letakkan pandan macam tak kena je. 
sebab ini perisa apple. 
pelik pulak nanti kan. 


kacau rata2 ye. 
i masukkan sikit gula.
dalam sesudu je. 
jangan bebanyak sebab i rasa ini dah ada rasa. 
tapi manis2 buah je. 
dah mendidih biarkan kejap then terus tuang dalam dessert bowl.
bagi sama ratalah kan. 


then untuk custardnya pulak. 
i guna fresh milk. 
sebab evaporated milk i rosak. 
so i guna kan fresh milk. 
rasanya lagi sedap fresh milk. 
kalau evaporated milk i rasa macam agak heavy and creamy. 


masukkan custard flour dalam 2 sudu besar dan kacau kan. 
then masukkan 3 sudu besar susu pekat. 
kacau rata dan jerangkan atas dapur. 
sentiasa dikacau ye. 
takut hangit nanti. 


jelly tadi tu masukkan dulu dalam peti ice ye. 
bagi sejuk sikit dan kalau boleh biar jelly tu agak mengeras. 
tadi dalam jelly tu i masukkan isi longan sikit. 
kalau u all nak letakkan apa2 buah pun ok. 
i letakkan longan sebab just nak bagi contrast warna je. 


then bila agak keras sikit lah jelly tu terus masukkan custard. 


then hiaskan lah with any fresh fruit. 
i letakkan mango, kiwi, fresh cherry and red pomegranate. 
bagi i kira berseri lah tu. 
nak cari yang berries semua tak de lah pulak tadi. 
even strawberry i tak dapat di kedai buah tadi. 
so pakai buah2 ni. 
kalau nak berseri lagi letakkan limau dalam tin tu. 
or maybe peach. 


tapi ini dah kira ok kan. 
cantik tak?


tak nampak lah pulak buah delima kat sini.




sorry lah.. 
terlebih sudah menayang. 
sebab nya i tengah syok tangkap gambar bebanyak. 
hilang penat sediakan food bila dapat tengok gambar yang kita ambik. 
betul kan. 
tapi i bukan lah pro macam orang lain dalam IG tu. 
cantik2 gambar yang diambik. 
full an effort lah. 
i kira kurang lebih lah. 
kira bersyukur sangat. 
ALHAMDULILAH..
ehhh.. 
cuba tau nanti dessert ni. 
all the best. 

12 comments:

  1. Bahan dah ada ni tinggal tepung kastard je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba anis.. insyallah menjadi punya. kalau boleh biar badan hijau keras betul . even the custard pun biar keras betul. akak nak cepat hari tu.

      Delete
  2. Replies
    1. kalau habis dihidangkan tu insyallah sedap lah kan Wak.

      Delete
  3. Pergh buah cherry dia mengancam sungguh warna merahnya.

    ReplyDelete
  4. fuhh.. mcm hotel la.. hahah ni kalau anak sy dia kutip buah je . hehehe

    ReplyDelete
  5. Tak reti masak guna jelly tu...dah beberapa kali cuba...dia jadi keras dan liat...tak macam jelly pun...so dah merajuk dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. sp easy dear. ikut je apa yang akak cuba ni. Insyallah menjadi. in fact akak tak ikut aturan dia sebab buat separuh je. sure jadi. cuba lagi ye.. dont merajuk.

      Delete