Pages

Saturday, April 27, 2019

Mutton and Lamb Nihari




Helloooo..
dah masak?
masak apa tu?

today i nak share one recipe which i pernah buat sekali dulu lah.
long back masak tu. 
then masa gather2 dengan family tu, 
i decided nak masak this menu. 
MUTTON LAMB NIHARI. 

amboiii..
nama dia kemain kan. 
nihari.
recipe from Pakistan.
sebenarnya this rempah ada 2 kotak lagi tak terpakai. 
almost expired this september.
so daripada terbuang, 
better i masak. 
maka jadi lah Nihari. 


Ini ke?
ehhh..
tak.
Ini adalah Curry Lamb.
takut Hubby tak terima my new recipe,
so i masakkan Curry Lamb for him. 
in fact, he requested.
since appetite dia dah mulai pulih. 


3 buku bawang besar dihiris nipis.
memang banyak pakai bawang besar. 
manis je rasa. 
kiranya kalau sekilo pakai 3 buku bawang besar. 
nak leih sikit lagi pun ok. 


gorengkan sampai kuning. 
some ada yang almost chocolate gitu. 


then i masukkan Mutton and Lamb.
Kalau ikutkan better Lamb je or mutton je. 
since ada lagi lebih2 daging dalam peti tu, 
better i langsaikan. 
Kalau tak sure lama2 ke tong sampah lah gamaknya. 

gaul rata2 mutton/lamb tadi tu dengan bawang yang digoreng. 
bau dia best sangat tau. 
wangi bau bawanglah gitu.

then masukkan garlic paste and ginger paste (yang ditumbuk).
2 2 dalam 2 sudu besar. 
gaul2 rata lagi. 
minyak tak perlu tambah tau. 
sebab minyak goreng bawang tadi tu i bubuh banyak. 


and this is the main item dalam this menu.
Nihari powder. 
i beli yang brand SHAN ni.
popular brand ni di India. 
nak cari, 
pegi lah ke Haniffa di Jalan TAR.


untuk 1 kilo mutton/lamb tu, 
i pakai 3 sudu besar serbuk Nihari ni. 
Kacau rata ye.
i rasa ada balance dalam 4 sudu lagi kot dalam ni bila dah digunakan. 


then i letakkan 1 sudu Kashmiri Chili Powder. 
pedas ni tau. 
so kalau nak kurangkan pun ok. 

then i masukkan dalam pressure cooker. 
letakkan dalam 30 minutes sampai daging lembut. 
i tak ada gambar.
sebab baru mencuba pressure cooker yang baru tu. 
tak terambil lah gambar. 

after 30 minutes,
i masukkan larutan tepung gandum dalam 2 sudu ke dalam periuk ni. 
nak bagi pekat sikit kuah Nihari ni. 
dan squeeze kan setengah biji perahan lemon. 

Kuah agak berminyak tau. 
biarkan je.
tapi kalau takut banyak minyak tu,
buang sikit pun ok. 


tak lama masaklah our new recipe ni. 
Taburkan dengan hirisan halia muda dan hirisan chili hijau dan daun ketumbar. 
sesiapa yang suka 3 bahan ni dimasak sekali pun ok. 
tapi last sekali.
Makan dengan nasi putih saja pun ok. 
Nice to try this recipe. 
Maybe raya nanti kita masak lauk ni kot. 
INSYALLAH.


10 comments:

  1. Nampak sedap. Mesti rasanya pun sedap...nyum nyum...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah kak. Akak boleh beli bahan dia ni kat Haniffa Store. Memacam ada.

      Delete
  2. sampai ke sini terasa bau wangi bwng goreng tuuu..




    ReplyDelete
  3. Wooww....rajinnya akak masak....
    sy suka kambing walaupun ada darah tinggi. Tadi pun makan sup kambing...tp masak sendiri mmg tak rajin.

    ReplyDelete
  4. kak yannnn hntr ke sini sepinggannnnnnnnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe.. bukak pintu now.. insyallah one day ye..

      Delete