Ok guys. Hari ni i just nak share sumthing which is so new to us sefamily. Kami orang Johor. So, this recipe kami tak pernah cuba. Recipe east coast. Kelate punyo. My bro in law is Kelantanese. So banyak lah food orang Kelantan kami boleh share. And last Eid Ul Adha, my sister CiTi made Serunding Ikan.. Kami memang tak perrnah buat.. So, CiTi pun menunjukkan kan kepakarannya. Belajar dari Mok Mertuo...
Memula ikan direbus. CiTi buat takat 5 6 ekor je.
Isi ikan dicarik - carik kan. Pisahkan dengan tulang nya.
Potongkan bawang besar dalam sebuku. Halia lebih kurang 1 inci dengan bawang putih dalam 4 biji ditumbuk bersama.
Kelapa kering kena ada. Kelapa ni bukan disangai tau.. Tapi dijemur sampai seakan - akan garing sangat. Dan kelapa ini dicampur bersama - sama ikan tadi dan segala perabah tadi tu.
Kemudian dikisar halus. Kisar bersama garam dan gula. Ikut sesedap rasa kita. Kalau orang Kelantan, sure lagi manis kot. Yang kami makan ni agak - agak lah rasanya..Sedap weiii.. Tak perlu digoreng pun.. Lecehnya cuma nak leraikan isi ikan je..Kami makan serunding ni dengan Ketupat Lo atau Berasak.. Seddapppp...
Ni lah yang tukang buat nya...CiTi..
p/s: I tau maybe my recipe ni tak berapa nak padan dengan orang Kelantan. Tapi itu lah yang diceritakan dan i tengok sikit - sikit masa CiTi buat Serunding Ikan ni. Kalau salah, tolong betulkan yeeee...
**************************************************************
Narrated by Anas |
The Prophet halted to consummate his marriage with Safiyya. I invited the
Muslims to his wedding banquet. He ordered that leather dining sheets be spread. Then dates,
dried yoghurt and butter were put on those sheets. Anas added: The Prophet consummated
his marriage with Safiyya (during a journey) whereupon Hais (sweet dish) was served on a
leather dining sheet.
Hadith Sahih Al Bukhari
|
amboi sedapnyaa serunding tu, lagi berbaloi bila buat sendiri kan..guna ikan apa tu?
ReplyDeleteeh, takyah masak ek kak..nampak cm senang je..
ReplyDeletesenang jerk nak buat...boleh try kalu rajin..kihkih.
ReplyDeletemakan dgn nasik kerabu buleh juga kan?
ReplyDeletesaya tak reti makan seruding... huhuhu...
ReplyDeleteSaya mmng suka serunding ikan...tapi tak reti nak buat...
ReplyDeletemcm sedap je nk2 kalu mkn dgn pulut
ReplyDeleteYan...rasanya orang yang buat serunding mestilah orang yang sabar... dan rajin...hehehe... akak ni tak berapa nak rajin...makan rajinlah...
ReplyDeletenampak mudah saje
ReplyDeletetapi bab nk jemur yg payah ye :)
Ooooo... macam tu caranya buat serunding ikan. Tak payah godek2 atas kuali, ya? :)
ReplyDeletemak saya selalu buat, makan dgn nasi impit. sedapp
ReplyDeletetengok cam senang kak yan...tapi tak taulah bila nak cuba..hehehe
ReplyDeletesimple tp nmpak msti sedap...
ReplyDeletedana penah mkn serunding ikan ni masa gi umah mertua kt kerteh... kt sana biasa mkn ngn nasi impit mmg agak manis... rasa lain skit lah sbb dana kt johor biasa mkn serunding kelapa yg pds+manis
Assalamualaikum Yan
ReplyDeletesalam CiTi...tolong buatkan untuk saya...he he
Wassalam
duh sedapnya...
ReplyDeleteInfo Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/
mak aih, nampak sedap je. meh kirim sini sket...
ReplyDeleteala2 serunding terengganu gak ni kak, kitaorang panggil sambal ikang;)
ReplyDeletewah pandainye. pernah mkn, tp tak pernah buat. gitu ye buatnya. menarik kan! :D
ReplyDeleteassalamualaikum...
ReplyDeletesedap nampaknya resepinya blh cuba nanti n nak tambah cili api kut kasi pedas kaw...
kalau letak kelapa goreng x boleh ke?
ReplyDeletekalau cara mak saya tetap kena goreng atas api sampai garing macam serunding daging tu....xde kelapa pun.tapi resepi semua orang tak sama dan banyakkan...boleh try ni...nmpk simple je..:)
ReplyDeletesy sebagai anak jati klate pon tatau buat neh. mkn hajor...huuhuhuu
ReplyDelete