Pages

Thursday, October 29, 2020

Macam2 pucuk daun dapat dari kampung





suatu pagi minggu seminggu sebelum PKPB terjadi. 
me and hubby ke Kuala Selangor. 
memang dah boleh dikatakan kami akan ke KS hampir setiap minggu. 
ada je yang nak dicari. 
sambil2 breakfast atau lunch di sana. 


agak gelap suasana pagi tu. 


makin lama makin gelap. 


maka hujan selebat2nya. 
tak nampak jalan. 
risau gak. 
tapi hubby kata dia ok je boleh drive. 
tapi pelan2 lah kan. 
tak lama berhenti lah hujan. 


puas ke sana sini i singgah ke rumah my SIL. 
memacam daun2 diberi oleh my SIL. 
sedap2nya..
esp serai tu. 
so fresh. 
dapat ubi dan pucuk ubi.  
daun kunyitlah. 
bunga kunyit gak. 
memang seronok.


my SIL pun bagi i daun ni. 
Katanya daun betik jepun. 
i buat Bebotok. 
sedap. 
tak pahit pun. 


dan yang best nya dapat ni. 
Bunga kunyit. 
MyMommi dok buat ulam. 


sebenarnya sebelum ke rumah my SIL i sempat singgah Pasar Ahad Sungai Buluh. 
dapat lah beli ni. 
Lemper.
buatan orang kg ni mmg menarik. 


inti AYAM dalam ni. 


i beli ni gak. 
Belebat Ubi. 


menarik gak. 
cuma kurang manis. 
i kalau belebat ubi ni kena manis baru kick. 
but still ALHAMDULILAH lah. 


beli ni gak. 


ini pun i beli. 


dan kalau balik KS kena ada pasar malam sure i beli ni. 
Pecal. 


Pecal kg mmg suka guna taugeh kecik2 ni. 
sedap. 


kena benar dengan kuah nya. 
nanti kalau ke sini lagi boleh lah i beli lagi di Pasar Minggu Sungai Buloh ni. 
harga pun memang elok sgt. 

tapi dah almost 2 weeks tak balik kg ni. 
PKPB buat kepala pun jadi stuck. 
tak dapat cuci mata keluar dari rumah. 
mudah2an cepatlah berlalu wabah ni. 
YA RABBB..









 

Tuesday, October 27, 2020

First attempt memasak ala2 Wazwan





Ok lah.. 
hari ni nak cerita pasal makanan lagi. 
dah kita tak berjalan ke mana2 kan. 
kerjanya duduk rumah masak2 makan. 
so i pun nak tulis pasal travel2 memang tak masuk lah kan. 

anyway dah lama i planned nak masak ala2 wazwan ni lah. 
apa tu wazwan?

Wazwan (Kashmiriوازِوان) is a multi-course meal in Kashmiri cuisine, the preparation of which is considered as an art and a point of pride in Kashmiri culture and identity. Almost all the dishes are meat-based using lamb or chicken with few vegetarian dishes. It is popular throughout the Kashmir. Moreover, Wazwan is also served internationally at Kashmiri food festivals and reunions

In the Kashmiri language, waz means 'cook' or 'cooking' and wan means 'shop'. The ultimate formal banquet in Kashmir is the royal wazwan. Of its thirty-six courses, between fifteen and thirty can be preparations of meat, cooked overnight under the supervision of a master chef called a wouste waze. Guests are seated in groups of four and share the meal out of a large copper plate called the traem. A ritual washing of hands in a portable basin called the Tash-t-naer, which is taken around by attendants. Then the traem arrives, heaped with rice, quartered by two seekh kababs and contains four pieces of methi maaz, (mutton intestines flavored with a spice mixture containing dried fenugreek (methi) leaves), two tabakh maaz (twice-cooked lamb ribs, initially braised with ground spices , then browned in ghee), one safed kokur (chicken with white sauce), one zafran kokur (chicken with saffron sauce), and the first few courses. 

Yogurt and chutney are served separately in small earthen pots. Up to about 20 items are served thereafter by waza (the junior cook). Seven dishes are a must for these occasions — tabakh maaz, rista (meatballs in a red, paprika-saffron-fennel spice gravy colored with dyer's alkanet), rogan josh, daniwal korma (lamb roasted with yoghurt, spices and onion puree, topped with coriander leaves), aab gosh (lamb chunks cooked with a fennel-based spice mixture, cardamom and partially evaporated milk), marchhwangan korma (chicken legs/thighs cooked in a spicy browned-onion sauce) and gushtaba (meatballs cooked in a spicy yoghurt gravy). The main course usually ends with gushtaba. The Gushtaba is a large meatball which signals the end of the main course. After that, desserts are served. In winters, the dessert can be a hot sweet dish and in summers, it is usually something cold.

ok lah i dah google kat situ. 
just to share the info lah. 
Bagi sesiapa yang kalau lah diizinkan ALLAH berkunjung ke Kashmir boleh lah mencuba wazwan diarang ni. 
in fact kalau tak ke Kashmir sekalipun takat ke Delhi maybe boleh je merasa this kinda menu. 
tapi kena makan kat resto2 besar lah kot. 
Maybe ye. 

so hari ni i nak share apa yang telah i prepared kan last Thursday.
tak lah i prepared lauk yang berbagai ragam tu. 
takat masak 3 jenis lauk dia je. 

1. TABAK MAAZ
2. CHICKEN YAKHNI
3. DUM ALOO. 


and tadaaaaaa..
lepas masak kena lah ambik mood makan ala2 di negara bollywood ni. 
alas pun i dok guna alas yang i beli di Ladakh last time. 


all the pots pun kunun2 macam ala2 resto hindia gituuu.. 
napkin lama dah tu which i bought from British India. 
so berbollywood kami hari tu. 


ini lah dia. 
cuma tambahan kuih2 yang hubby beli. 
salad pun kena penuh bowl tu. 


and this is TABAK MAAZ. 
this is like the starter tau. 
cara penyediaannya agak sikit lari dari yang asal. 
supposedly lamb ni direbus seketika dalam size yang belum dipotong2 lagi. 
tapi disebabkan i memang idok lah bertenaga nak potong ke size yang kecik2 tu. 
so i suruh je butcher tu kerat mcm atas tu siap2. 
plus bahagian yg seelok2nya bukan bahagian ni. 
tapi tak kesahlah. 
i boleh sediakan pun dah besar bahagianya jiwa. 
menjadi lah..


lemak dia weiiii. 
proses nak masak memang leceh. 

first kena rebus ala2 sekejap. 
then angkat dan dibasuh dengan air sejuk. 
ini i skipped sebab terlupa nak basuh. 
takat i rebus je. 
then rebus kali kedua dalam jangka masa yang lama. 
rebus dgn air yang dicampur bersama rempah2. 

then toskan bila dah rasa lembut lah. 
and gorenglah dalam minyak ghee. 
goreng garing baru umph.


then second dish. 
kat Kashmir i pernah makan Lamb Yakhni. 
masakan yang dimasak berkuahkan yogurt. 
tekak org melayu ni lain sikit. 
susah rasanya nak makan food yang berasaskan yogurt. 
unless yang berketurunan DKK lah kan. 
atau yang berkahwin dgn orang2 Desi ni. 

so i improvised kan. 
i guna chicken. 
then i tambahkan bawang agak banyak. 
kalau ikut2kan mostly lauknya tak pakai bawang. 
tapi bila i tengok youtube ada je yang guna bawang. 
tapi tak lah banyak. 
then i banyakkan. 
and the kids loved it so much. 
bahagia hati i lagi. 


and this is DUM ALOO. 
aloo is kentang. 
some i tengok masak dengan yogurt. 
tapi bila i tanya dengan org Kashmir sepatutnya tak perlu yogurt for Wazwan. 
so i omitkan yogurt. 
Alhamdulilah. 
ini pun diarang suka kecuali Abang 'Imran. 
berlemak katanya. 
tak kesah lah. 
yang lain suka. 


nak melengkapkan menu atas meja i preparedkan salad je. 
daun2 hijau menghiasi meja kami. 
habis salad. 
cuma i tak lah letakkan yogurt atas ni. 


nak menaikkan mood tu saje je nasi kita hiaskan gini. 
mint tu buatkan ulam je. 

i prepared MINT TEA. 
sepatutnya i buatkan KAHWA.
tapi bila cari2 almond tak de. 
ada banyak mint leaves tu so i buatkan je teh pudina ni. 
guna lah pulak this glass yang i beli di Turkey last time. 
set perhiasan yang sentiasa digunakan. 


berbaloi rasa bawak balik dr turkey berat2 ni. 
i suka the design sebab kan hammered design tu. 


angan2 nak buat KHEER.
rice kheer. 
tapi tak cukup masa lah. 
then ada balance agar2 yang my SIL bawakkan hari tu. 
i pun buatkan je kuahnya. 
hiaskan je cecantik gini. 


then i added up dgn lychee tin. 
supposedlah guna longan. 
tapi tak de lah pulak stock kat rumah. 
pakai je lah gini. 
kuah nya tu i guna susu cair plus susu pekat. 
tambahkan ice. 
menjadi lahhh. 


tu diaaaa..
nasi sikit je ye.. 
kita makan lauk2 dia. 


ALHAMDULILAH..
syukur dapat sediakan. 
then kids makan pun berselera. 
memang membahagiakan jiwa raga gituuu..
next time kita ke negara mana pulak ek. 
m thinking dan teringin nak buat MOROCCAN TAGINE lah.. 
nak kita mencuba ye..

Wednesday, October 21, 2020

Asam pedas ikan kembung on CMCO hari ke 8





CERITA SEMALAM...


lama dah tak cerita bab makan ni. 
dah balik CMCO pulak ni so i pun busy lah semula di dapur. 
memang plan nak masak memacam dari last week.
tapi kan Selangor 'Hari Tanpa Air' selama 2 hari. 
memang stress i. 
dah siap2 beli sayur - mayur. 
tup2 tak jadi nak masak. 
i pulak kalau masak tak berapa nak ada air, memang idok ler i masak. 
kurang selesa. 


jadi hari ni i macam melepas geram
pepagi buat breakfast. 
selalu beli je..

rare kalau i masak. 
tapi tadi i buat Mee Goreng. 
ingatkan nak buat Masala Bread.
tup2 tak de stock roti rupa2nya.


i ulamkan dengan coriander leaves. 
tak dapat makan masala roti kita makan coriander leave pun macam ada masalaaa laaa..


2 packs mee kasar i masak. 
boleh lah ulang makan petang nanti. 
minum #kopiratu kita dengan HOT LEMONGRASS. 
nak detoxified lah kunun2. 

plus i took BLACK GARLIC. 
dah tuek2 kena banyak supplement lah gamaknya. 


tengah2 ready nak masak tetiba ada pulak meeting with the staffs. 
all the sudden. 
stopped dulu. 
then started masak at 1. 
Alhamdulilah menjadi semua lauk di atas. 
1 hour gak nak siap masak. 


memula i ingat tak nak makan nasi. 
bila dah ada ni tak tahan lah. 


i memang nya sangat2 jarang memasak asam pedas sejak memula kawin. 
cik abe tak suka masam pedas. 
tapi bila semua abduls dah ada kat rumah i pun masak lah. 
semua suka. 
no complaint. 
tak de daun kesum i pakai je bunga kantan. 
ok je. 
so jadi lah ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG. 


ada sikit taugeh.
ada kucai yang separuh dah lecuh. 
ada sikit brocoli yang tinggal separuh.
i campurkan semua. 
so jadi lah TAUGEH BROCOLI GORENG. 


dah ada asam pedas kena lah ada TELUR DADAR. 
berbijik2 telur i buat. 


andddd..
tak de SAMBAL SETAN memang tak kick. 
so sempat lah i buatkan sikit. 
all abduls suka. 
selalu tanya ada sambal tak. 
so ibu pun buat lah. 


ALHAMDULILAHHH..
rezeki kami pada hari ni. 
syukur. 

 

Monday, October 19, 2020

Rindu Kashmir





rindu nak travel. 
rindu yang lepak2 kat kedai minum di mana2. 
rindu nak hidu bau alam di kawasan tanah tinggi. 
hanya ada gambar2 yang dikirimkan teman2 jadi penghibur. 
seronok benar bila boleh melihat sesuatu yang indah. 
i lagi rindu nak balik kampung. 
hhhhhh.
rindu Kashmir. 


ini all the way nak ke Doothpatri. 


sedap gak kalau dapat makan kat situ ek. 
boleh picnic. 
jauh dari hawa Covid ni. 


Babaaaa..
ek minit. 
tunggu saya....
hehehheee..


hakikatnya tak lah cantik mana. 
tapi kalau dah suka tu kan...
gini pun rasa cantik. 


kawasan2 kampung rasa segar. 
depan rumah ladang apples ada. 
ladang almond ada. 
cherry ada. 
memacam lah. 



ada pulak sungai. 
dengar deruan air tu. 
allahuuuu.
seger...

Semoga ALLAH cepat2 angkat wabah ni. 
boleh lah kita menjelajah ke mana2 lagi tanpa rasa takut. 

kalau pun wabah ni tak mengurangkan mungkin kita dah mula terbiasa berada di sekeliling nya. 
cuma kita lah yang kena kuat dari segi mental dan kesihatan. 
Tidur dulu. 
malam ni mimpi Kashmir. 
😴😴😴😴







 

Friday, October 9, 2020

Wedding invitation di Boraombak Marina Putrajaya.



got wedding invitation on September 25, 2020, Friday. 
majlis dibuat di Bora Ombak, Marina Putrajaya. 
Invitation dari kawan sekolah dulu. 
Sis Narimah dapat menantu anak pertamanya. 

it was my first time ada invitation di sini. 
nak pegi sendiri maybe tidak lah. 
so i ajak Abang Irfan dan Abang Luqman. 
Abang Luqman drive kan je. 
Abang Irfan my date ke sana. 


gerak dalam pukul 6.15pm dan jumpa Abang Luqman di area AEON Mall. 
lepas class terus Abang Luqman ambik we all dan terus lah ke Putrajaya. 
jalan waktu mak aiii. 
traffic sungguh lah kan. 
al maklumlah. 
friday.
hujan pulak lah tu. 

i ambik  first session. 
7.30 - 8.30 pm. 
but then tiba sana pun almost time to the second session. 
kelam kelibut lah wei..


tiba di majlis terus register. 
ambik temperature semua lah. 


ramai dah guests di dalam. 
ingatkan dapat lah sesama kawan2 yang dah janji2 nak jumpa tu. 
tup2 depa dah datang awal dan tempat duduk dah penuh. 


i pun dapat je tempat kosong duduk je lah sama Abang Irfan. 
memang cantik lah hiasan di dalam ni. 


tak sampai 10 minutes i tiba pengantin pun sampai lah. 
berseri2 pengantin. 


ada rasa sikit takut lah bila berada dalam dewan yang ramai guests ni. 
masa ni dah sibuk yang covid kita ni kira almost second wave dah. 


MC pun dah announced that the guests hanya boleh berada dalam dewan setakat 20 minutes je. 
waduh..cepat nya. 
kelam kabut lah i makan. 


tengok kejap pengantin bersanding dan i pun terus lah keluar. 
memang kurang nyaman jadinya. 
agak tergesa - gesa. 
kena lah kita hadap new norm ni kan. 


bergaya dia pendamping i ni. 
lepas makan tangkap gambar dan tunggu abang dreba mari ambik.
pegi makan ghupa2 nya dia. 


sempatlah tangkap gambar dgn mak perantin. 
dah cuak dia sebab pengantin dah sampai sedangkan kami sibuk nak tangkap gambar dgn dia. 
kenangan kan.


ramai gak kawan2 masa sekolah dulu yang hadir ke majlis my friend ni. 
so kita pun ambik je lah kan. 


tadi tu tak sempat lah nak tangkap gambar2 food. 
agak kurang selesa ditu. 
so tangkap apa yang kita makan je lah. 


door gift.


ini dia. 
beras dan bag kecik. 

ALHAMDULILAH balik terus ke rumah. 
tak de chance nak picca2 sebab hujan. 
thot bila dah di PJ ni nak lah rewang2 kejap. 
malangnya ye.. 

INSYALLAH di lain masa lah. 
esoknya ni ada satu lagi undangan..