Pages

Friday, July 17, 2020

Serawa Durian dari Durian D24 dan Dato Nina




Melepaskan gian di tekak. 
nak sangat buat Serawa Durian. 
memula makan i makan durian IOI. 
beli 2 biji makan ber3. 
sikit2 makan nak buat Serawa sure tak cukup kan. 


memang dah lama tak makan. 


jadi one day last Thursday hubby ajak cari durian. 
cari punya cari dapat kat Seksyen 18. 
diperkenalkan dengan durian Dato Nina. 


kucing tiduq semua.  
katanya dipanggil dengan nama ni sebab dia yang mengkacukkan benih derian ni. 
i bought 2 bijik. 
sekilo RM22. 
tapi dengan adik ni i dapat kurang lah. 


ini Dato Nina. 


puas hati. 
i makan D24 gak. 


tak caya ye..
ni i tunjuk signage  yang dia tayangkan gerai dia. 


puas hati. 
adik yang melayan ni baik. 
lebih kurang je dia ambik. 
siap dapat free sebijik. 
i bought dalam 6 bijik. 
campur2. 
Dato Nina dengan D24. 


ini orang nya. 
Azril, 01110215679.
contact dia untuk tanya ada durian apa kat gerai dia. 


selang beberapa hari orang tak makan durian yang ada. 
yang makan nya i dengan Abang Irfan. 
takut nak makan bebanyak. 
jadi i buat lah serawa. 


Derian dalam 8 ulas i masakkan sama dengan santan cair then jerangkan. 
bila dah mula meluap i masukkan sebuku gula melaka. 
then 2 pinch garam untuk bagi rasa lemak. 
bila nampak pekat sikit tu i tambah sikit lagi air. 
then kurang manis i tambahkan dengan 2 sudu gula perang. 
then dah siappppp. 


then pulut dalam 2 cawan i rendam dengan air pandan dan biarkan selama 1 jam. 
then i kukuskan. 
dalam 30 mins gak tunggu. 
then i keluarkan i gaulkan dengan santan pekat. 
i guna sangat kotak je. 
i letakkan dalam 1 cawan santan yang dah i campurkan dengan garam sikit lah. 
ikut rasa memasing. 
i letakkan sikit lagi pewarna. 
just nak naikkan warna lah. 
itu pun pudar je. 
tak pe lahh. 
then i kukuskan lagi another 30 minutes. 
sejukkan. 

i suka makan dengan Serawa yang sejuk. 
so masukkan dalam peti ice kejap then makan dengan pulut. 
walah.. walahhhh. 
enak banget. 

eemmmmm. 
ingat nanti nak pekena durian TEKKA lah pulak. 

Thursday, July 16, 2020

Mee Bandung cara saya.




Hari ni nak share recipe buat Mee Bandung. 
It was my first attempt. 
and really not bad. 
tak tau nak masak apa lah ni maka i dok searched kat internet how to make it. 
then i tak cedok dari satu web je pasal mee bandung ni. 
so cilok sini sikit cilok sana sikit then i came up with this recipe. 
no one can claim ini recipe depa ye. 
coz the way we cook of coz tak sama. 
ikut kesesuaian tekak dan citarasa. 


memang sedap. 
i mengaku sendiri lah. 


sedap sebab rasa pedas dan manis bergabung. 


jom check the recipe. 






bahan2 yang disediakan. 


bahan utama adalah 
Kacang Tanah
Udang Kering
dan Biskut Marie. 


dah siap untuk dimakan. 


accessories untuk Mee Bandung. 


Kuah menjadi pekat dan manis. 


Mee Kuning dari Gardenia pilihan kami. 

ALHAMDULILAH. 
menjadi gak Mee Bandung i buat pertama kali nya. 
enak laaaa..


Tuesday, July 14, 2020

Lunch di Warung D'Bagan Awang lagi then makan durian.






June 24, 2020 sekali lagi kami ke sini. 
nak makan tengahari. 
kali ni dgn Chef Ciju. 
tiba kat Warung dalam pukul 2.45pm cam tu. 
memang lewat sangat for lunch. 
but as promise lah kan. 

tiba di warung ada lah satu family yang dah habis makan. 
once tiba terus food dihidangkan. 
perut pun memang sedang elok rasa lapar dah. 
kami memang dah alas perut bebetul sebab memang nak late lunch pun. 


air pasang masa ni. 


memasing busy petik gambar once sampai. 


get ready to eat daaa..


as usual no ikan masin. 
Kailan Goreng je. 


tambahan satu lagi sayur. 
Kangkung Goreng. 
jugak no ikan masin or belacan. 


Sotong Goreng yang disukai. 


Sambal Udang yang sedia berkupas. 
tak kupas pakai nampak Ibu depa lah yang tukang kupas nanti. 
kalau tak memang tak dimakan lah udang ni. 


Udang Goreng Kunyit berkupas gak. 


Ikan Kembung Goreng. 
sedap. 
manis. 


Asam Pedas Jenahak.
Next time nak request jangan terlalu masam. 
suka dah asam pedas depa ni. 
but then nak mintak kurang masam sikit. 
kalau kurang masam tu i siap boleh menghirup kuah nya gitu. 


Air Kelapa yang memang selalu i mintak kalau ke sini. 
Pokok kelapa berderet depan warung. 


ready to eat. 
tapi menggambar itu is a must lah kan. 


kekenyangan semua. 


selamat dah. 


ambik gambar lagi tu. 


busy beno begambo


kami decided nak terus balik. 
ehhh.. 
hubby ajak ke Kampung Bukit Kucing. 


kunun2 nak cari Soto. 
then terjumpa pasar malam. 
dah lama tak ke Pasar Malam kan. 
so kami singgah. 


macam2 ada.



ada orang busy dengan camera. 
minat photography dia. 
layan je lah. 



japanese food pun ada gitu. 


beli food je lah. 
tak berapa nak ada apa yang dihajati. 
kami beransur balik. 


tiba area Parit Mahang ternampak orang jual durian tepi jalan. 
kami singgah. 
ada jual mangga gak. 


katanya manis bebeno. 
mintak dibukak kan di sini gak sebiji. 


ehhhhh..
masam sungguh. 
sebiji tu je lah kami beli. 
bila kami kata masam penjual tu kata "Ohhh, saya tak pernah rasa lagi yang ni".
Boleh gitu ye. 
hehehee.. 
apa2 lah ye bang. 


nak cuba durian lah pulak. 
kami mencuba IOI. 


cantik gebu gebas. 
RM28 sekilo. 
sedap nyaaaaa..


kami makan 2 bijik durian IOI. 


tengok tu. 
Langau pun seronok nak makan sama. 


then kami mintak Musang King. 


RM35 sekilo.


we were enjoying our durian. 
yang tak makan adalah Abang Luqman dan Hubby. 
ALHAMDULILAH.. 
almost maghrib kami sampai rumah. 
lebihan durian kami bawak balik rumah. 
sedap lah weiiii..
nak makan bebanyak i tak berani. 
al maklumlah kan. 
umur dah segini2 ni. 
kena beringat2. 
teringin nak cuba TEKKA lah pulak nanti.