Pages

Tuesday, June 30, 2020

Nasi Lemak Kembung Goreng my version





Breakfast dah ke tu?
i saje je hari ni nak share my home made breakfast which orang lain pun boleh buat. 
hehehee..
no idea nak tulis apa lah ni. 
i nak share hari ni i cooked Nasi Lemak Ikan Goreng. 
Selalunya admired sangat dgn Nasi Lemak Ikan Goreng Warung Wak Minan di Kuala Selangor kan. 
so since i dapat beli ikan kembung segar2 pada weekend lalu so i pun goreng lah ikan ni dan buatkan nasi lemak. 
I masakkan Sambal Tumis Ikan Kembung Goreng. 


Nampak ni. 
Ikan segar. 
 

Ini Sambal Tumis yang lama tapi i panaskan balik tambah lah bawang besar dan bawang putih. 
sayang nak dibuang. 
so still leftover yang boleh dimakan. 


blur lah pulak ye. 
Ikan Kembung yang digoreng agak garing. 
sedap makan segala tulang belulang dia kan. 


Then i masakkan sambal. 
letakkan Ikan Goreng maka jadi lah Sambal Ikan Goreng.


Telur rebus sorang sebijik. 
baru puas ye. 


semua bahan yang lama2 di dalam peti ice i. 
masih boleh dimakan. 


selalu mintak dimasakkan nasi lemak guna beras wangi. 
kali ni i masak nasi lemak guna brasmathi. 
nak lembutkan beras ni i letakkan semua bahan dalam nasi ni. 
then i masukkan santan. 
then i biarkkan dulu selama 30 minutes baru i masakkan.
jadi lembut sangat nasi lemak ni. 


Alhamdulilah..
Sedapnya nasi lemak masak sendiri. 
nasi tak terlalu lemak. 
Ikan pulak goreng garing. 
sambal tak terlalu pedas.
telur pulak tak bersulfur. 
ahhhhh..
syukur. 

Monday, June 29, 2020

Gara - gara Baulu Gulung Nenas Masri






sambungan cerita ni ye.. 
dari SINI. 
kami nak ke Sekincan. 
tapi sempat lagi singgah Bandar Lama Kuala Selangor. 


waktu anak2 kecik dulu rajin kami stayed kat mana2 hotel di Kuala Selangor ni. 
walau semalam pun. 
kadang2 sehari je pun kami check in hotel lagi bila bulan syawal. 
nak ziarah tapi tak larat nak full swing. 
so lepak kejap kat mana2 hotel area ni then sambung ziarah. 
gitu lah kami. 


habis segala ceruk area pekan ni kami dibawak hubby. 


gara2 Abang Luqman cakap dengan Hubby dia nak pegi shooting area movie Mohsin dulu ni. 
tapi sayang tempat ni dah tak berapa nak molek dah. 
pokok2 pun banyak yang dah ditebang. 


lepas cuci mata kat sini kami terus menghala ke Sekincan. 


all the way jalan ke Sekincan ni tak lah elok sangat. 
tapi alhamdulilah tak de masalah traffic. 
ye lah. 
orang masih berkurung di rumah. 
but still jalan sibuk gaklah. 
lagi2 pulak ada banyak construction di buat. 
ada divider di tengah tu. 
memang agak sulit nak cari tempat nya. 
kami kena cari U Turn dan Wisma Masri ni sebelah kanan all the way back ke Kuala Selangor kalau dari arah Sungai Besar. 
and kereta semua laju2. 
kena hati2. 


yeayyyy!!!
sampai ke sini akhirnya. 
i nak beli Baulu Gulung Nenas.
ramai gak pelanggan dia. 


ada sample yang disediakan dan TAK LOKEK. 
besar dan tebal2 sample bagi kat orang untuk rasa. 
baru lah betul ni kan. 


ini lah yang i nak beli sangat sampai datang ke Skinchan ni. 
Sebatang ni dalam RM5 je. 
sedap weiiiiii.. 
i memang suka sangat2. 
tapi a bit manis lah. 
but i dont care. 
just love it sooo much. 
dah habis 2 batang wei. 


rambang mata masuk sini. 
tak leh cuci mata je lah. 


i beli ni gak. 





tak beli ketupat ni. 
tapi i beli Suun. 



macam2 ada. 


kalau ikut nafsu serakah mau je i beli semua ni. 
sabaqqqq.


ini i beli. 
so nanti boleh buat2 air lah kan. 


kerepek2 banyak. 
tapi i tak beli. 
i beli yang bawah tu. 
biskut pinang. 


beli ni gak.
Florentine Cookies. 
ini dalam RM17. 
i beli dua for MyMommi kunun2 nya. 
tapi bila she is not around sebalang tu dah habis wei. 
hehehe


i bought this Biskut Planta.
beli 2 bungkus. 


sebungkus dah habis. 
sedap. 
tak hapak. 
selalu kalau beli tu sure dapat yang dah berbau hapak. 


assistant kemain lagi tu. 
macam2 yang disambar.


apa yang diambik tu?


ini haahh. 
sedap ni. 
Durian Crepe. 
derian dia tak letak kat cream je. 
tapi setepek ada kat dalam tu. 
puas hati. 
Abang Irfan suka sangat. 
murah katanya. 
entahlah i pun tak sure. 
tapi yang penting memang sedap. 


tengok tu. 
2 baskets ni tau. 
segala mak nenek dibeli. 
macam lepas gian bershopping kan. 
😆😆


then dah habis shopping kami terus nak balik. 
cuaca memang agak panas leting masa ni. 
masuk area sawah padi. 
some parts masih belum masak. 
some part dah tuai malah dah bergembur balik tanahnya. 


puas hati dapat tengok area ni. 


kawasan yang memang selalu masuk dalam camera phone lah. 


jalan memang agak jem. 
tapi kami bo je lah. 
nak buat cam ne kan. 


berhenti beli air kat sini. 
siap ada drive thru lagi tau. 


satu cup dalam RM3.50. 
manis dia buat. 


kami berhenti kejap area Pantai Remis. 
ya ampun manusia.. 
macam orang lepas niat lah dapat keluar dari sarang. 
meremut manusia kat sini even waktu tu dah jam 6.30petang. 


no wonder masa nak masuk tadi wowww...
panjang sungguh Q nak keluar ke main road. 
kami lalu jalan lain. 


tup2 jumpa lori jual ikan segar. 
Ikan Kembung. 
i memang siap2 ada bekas ice cream tu haahh..
jadi boleh isi kat situ. 
tak bau lah kereta. 


sekilo RM9. 
kalau beli 3 kg dalam RM25. 
ehhh..
i beli lahhh..


maghrib baru kami sampai Shah Alam. 
capek weiiii..
malam ni balik mandi2 then kita terus berehat dan 💤💤
kami pun tadi melepaskan niat. 
ALHAMDULILAH..

Saturday, June 27, 2020

jom masak Botok - botok/Bebotok



Nak share satu lagi recipe yang kira authentic lah gitu di Johor. 
BEBOTOK atau BOTOK - BOTOK. 
bukan botox ye. 
kalau kat Johor lauk ni memang semua orang kenal lah. 
boleh gerenti lah. 
i pulak dah lama sungguh tak buat. 
sebab nya BEBOTOK ni sedapnya dan jadinya kalau ada daun BEBUAS. 
some maybe tak pernah jumpa dan kenal daun bebuas ni. 
some people suka buat ulam. 
dicelur atau direbus daun ni then makan dengan sambal belacan ke apa lah. 
anyway, hari ni kita mencuba and i wanna share with u guys how to make it. 


ini lah daun BEBUAS. 
banyak i dapat dari kampung. 
tak de daun ni memang kureng rasa BEBOTOK. 


then boleh ditambah dengan daun2 ulam lain. 
cari lah daun yang pahit sikit like DAUN BETIK atau DAUN MENGKUDU. 
tapi i tak ada daun2 tu but then i dapat DAUN TENGGEK BURUNG. 
daun yang pahit tu. 
then carik lah daun yang sikit kelat. 
like DAUN GAJUS.
itu pada i kelat2 rasanya. 
ada daun kira lemak2 like DAUN PEGAGA dan DAUN UBI. 
DAUN UBI pada i mesti kena ada. 
tak de daun ubi pun pada i kurang menjadi di tekak i. 


DAUN ULAM RAJA pun sedap. 
then kalau ada daun puding orang biasanya gunakan DAUN PUDING SEMANGKUK. 
tapi i memang tak mendapatlah daun2 ni. 
ni adalah daun2 yang i dapat dari Pasar Mak Datin tu. 
kira dah cukup sangat lah ni. 
DAUN KUNYIT dan DAUN KADUK tu dari kebun kekangkang monyet i. 
hehehee.
sebab kat rumah i ni selalu ada monyet dah memakan segala buah yang i tanam. 
so sekangkang monyet lah. 


basuh semua daun2 ni. 
daun kunyit dihiris halus ye. 
yang lain2 tu cuma disiang2 sikit2 je lah. 

dan dah pasti i gunakan DAUN PISANG untuk membungkus. 
ada macam2 cara bungkus. buat lah cam ne sekali pun. 
asalkan isi dalam tak terkeluar ye. 



bahan2 paste yang  i gunakan. 

4 buku bawang besar (medium size). i mmg suka menggunakan bawang yang banyak. 
10 biji bawang putih. 
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
seinci lengkuas.
4/5 batang serai. 
1/2 bijik kelapa parut.
1 sudu besar kerisik. 
3 sudu besar serbuk kari. i hanya ada serbuk kari daging ke kat rumah. pakai je lah. 
3 susu besar cili blend. 
1 cawan santan pekat. 
1/2 bijik kelapa parut. 
3 sudu besar gula. - ikut citarasa sendiri nak manis atau kurang manis.
garam dan perasa.


potong2 semua untuk dikisar halus. 
kalau tak nak merecik2 bahan ni bila ditumis gunakan minyak untuk menumis tu dalam bahan yang dikisar. 
so kurang lah kita gunakan air, kan. 
dan dah tentu2 minyak kita akan gunakan waktu menumis nanti. 


bahan2 yang telah dikisar halus tadi ditumis sampai naik bau. 
minyak tu agak2lah. 
sikit je sebab dah ada dalam bahan yang dikisar tadi tu. 
jangan terlalu berminyak sangat nanti. 
lagi satu dalam bahan ni dah ada kelapa parut. 
akan ada santan dan kerisik. 
dah pasti berminyak nanti kan. 


bahan2 lain dah ready. 


i gunakan Ikan Tenggiri dan Ikan Kembung. 
i garam kunyit kan ikan2 ni. 


bahan yang sudah siap dimasak tadi tu i campurkan dengan daun kunyit yang sudah i racik halus. 
gaulkan bersama. 
then mula lah kita menyusun dedaun. 
nampak kan. 


Ikan yang sedap selalunya IKAN TENGGIRI. 
ada gak letak IKAN PARANG. 
ehh. 
terpulang lah nak ikan apa pun.
ikut selera ye. 


ini cara yang biasanya i lipat dan biasa kita nampak. 
tapi ada je orang lipat macam2 cara. 
just because i tak dapat daun pisang yang cukup panjang maka memang kurang menarik bungkusan Bebotok i ni. 
sepatutnya dilipat ikut ira daun. 
tapi i terpaksa bungkus melintang. 
tak pe lah. 
kira ok gak lah kan. 


last kita kena sematkan dengan lidi. 
i ada buluh sate yang terpakai. 
so gunakan lah. 


daun pisang ni kurang besar. 
so kureng sikit penampilannya. 


then dah siap dibungkus time untuk mengukus. 
i kukus dalam 30 minutes to 45 minutes. 
tergantung besar mana bungkusan yang dibuat. 


tadaaaaa..
dah siap untuk dihidangkan. 


jom kita tengok  Bebotok yang sudah siap kita masak ni. 
Ready to eat daaaa...


ini IKAN TENGGIRI. 
blur lah pulak gambarnya. 


ini IKAN KEMBUNG. 


since itu je lauk yang i buat kita tambahkan dengan SAMBAL UDANG. 
kalau nak buat BEBOTOK UDANG pun ok. 


gorengkan sikit KEROPOK IKAN. 
sedap dah lunch kami tadi. 
sedappp. 


tambahkan dengan MANGGA yang manis ni sebelum makan. 
ahhhh.. 
nikmat lahhh..

Those yang nak mencuba buat BEBOTOK all the best. 
buatlah guna daun apa pun. 
yang penting daun2 ulam lagi sedap. 
ok. 
all the best.