Pages

Tuesday, December 31, 2019

Cara - cara membungkus Ketupat Loi






good day buat semua.. 
i sebenarnya tak ada cerita nak share. 
tengok2 drafts banyak rupa2nya. 
one of it ini. 
nak share with you guys cara2 nak bungkus or melipat Ketupat Loi. 
apa tu Ketupat Loi?

Well ini lah main dish yang family kami buat every year during Eid.
dish orang Bugis even kami bukan orang Bugis. 
Arwah nenek dulu yang belajar how to make this. 
and since then kami dah memang terbiasa dengan this dish instead of Ketupat or Lemang. 
banyak kali dah i share pasal benda ni. 
but today just nak share how to bungkus2 lah. 


yang paling penting kena ada DAUN PISANG lah kan. 
daunnya kena yang betul2 lembut. 
warna putih cam tu. 
in fact nak kena letak kejap kat luar matahari. 
tapi jangan sampai kering ye. 
yang putih ni lah yang elok untuk buat KETUPAT LOI. 
yang hijau sikit tu elok untuk BERASAK.
jenis pisang apa yang sesuai?
biasanya Daun pisang abu/nipah/kapok yang paling bagus. 


Pulut yang sudah 3/4 masak. 
ataupun boleh je yang sudah masak tapi tak tanak betul2 tu. 
ok je. 
caranya sama cam kalau kita nak masak PULUT makan dengan kuah durian. 
kena bersantan dan agak lemak masin sikit. 


ambik dalam sesudu lebih sikit. 
letak atas daun cam atas ni. 


bentuk2 kan.
sama cara kalau kita nak buat KUIH JONGKONG.


gini cara lipat daunnya. 


cam ni rupanya. 


pasti ada lebih daun tu kan. 
itu harusnya dipotong supaya nampak kemas. 
Ini baru buat ketupatnya. 
nanti nak kena rebus pulak. 
tapi tak bolehlah rebus seketul2 cam atas ni. 
tinggal daun je nanti. 


kena kumpulkan macam atas ni. 
5 ketul boleh. 
6 ketul pun boleh. 
 then kena balut atas daun pisang yang agak besar dan keras sikit. 


dibungkus cam atas ni. 


cam ni nak kena dibungkus. 
kena ikat kuat dengan tali rafia. 
  

i show sikit how to bungkuskan BERASAK ye. 
lain sikit cara dari bungkus KETUPAT LOI. 


kena panjang2 cam atas ni. 
beza dengan KETUPAT LOI ye. 


then lapis2 dan baru boleh dibungkus dengan daun yang besar dan sedikit keras. 
letakkan dalam 6 keping cam tu. 
then baru lah boleh direbus. 
rebus selama 4.
baru semuanya masak. 
kalau terlebih rebus nanti akan lembik isi dalam daun pisang tu. 
so anggaran 4 jam lah. 
so selamat mencuba ye...
walau eid masih jauh sangat2 ye. 

Monday, December 30, 2019

Gather2 cuti christmas





Last christmas u all pegi mana?
buat apa?
makan apa?
me pulak last christmas ada gather2 dengan family and frens. 
kebetulan My kids ada semua kat rumah cuti 2 minggu. 
so decided to have some food and shared with the family and frens. 


ini lah family frens kami. 
Brother Azmi and Sis Aisyah sama anak2. 
kawan hubby since college. 
then kami jadi rapat sampailah sekarang. 


waktu my family trip ke KK last few years and depa masa tu masih tinggal di Sabah dan melayan kami sekeluarga dengan begitu baik sekali. 
semoga ukhwah antara kami kekal hingga akhir hayat. 


sambil tu kami anak beranak lah yang makan2. 
peluang dapat kumpul bila anak2 yang di Bandung balik bercuti. 
jadi apa teringin nak makan boleh kita sediakan. 


makan reramai. 


bila dah berkumpul sedara mara pun ada sama lah. 


ini lah yang sempat disediakan. 



ada barat ada timur citarasa. 


Hubby requested Kari Daging. 
then Chef Ciju masakkan Ayam Masak Merah. 


nak makan dengan Nasi Sausage.


and i did this.
Lamb Karahi. 
ALHAMDULILAH ramai yang suka. 


i prepared this too. 
Acar Nanas. 
penambah rasa. 
masam2 manis gitu.


kita tambahkan sikit lagi menu.
Chef Ciju buat Spaghetti Salted Eggs. 
then i just buatkan Simple Salad je. 
tambahkan sikit Crouton.


belah petang kita sediakan lagi untuk tetamu yang lain. 
lama menunggu tup2 kata hanya boleh datang malam. 
so orang lain pulak lah yang makan. 


i sediakan Sirap Longan buat guests. 



and our dessert. 
Ada Fruit Cake. 
Second one tu Cheese Bundt cake yang dibawak oleh Sis Aisyah. 
sebelah the cake adalah Tepung Bungkus. 
sedapppp..
suka sangat. 
and the last one Chef Ciju buatkan Tres Leches.
sedap gakkk..
tapi tak dapat makan banyak sebab peminat nya ramai sangat. 
kena buat lagi. 


akhir kalam..
hehehheee..
ada cake?
yess..
beli je kat BS.
ada birthday gurls and birthday boys. 


ni yang lahir dalam bulan December. 
kurang lagi 2 orang kat sini. 
ehhh.. 
yang si kecik tu tidak. 
dia awal tahun nanti baru sambut birthday yang ke dua. 
cibuk2 je kat situ. 


akhir yang sambut birthday, Mymommi. 
december 27, 2019. 


Abang Irfan December 14.
Chef Ciju December 13.


kesayangan dan anje2 Chef Ciju. 

ALHAMDULILAH..
dapat sama2 kami lagi pada hari ini. 
semoga ALLAH pelihara kami.
hidupkan perasaan kasih sayang antara kami. 
berkahi kami dan penuhi kami dengan limpah rahmat. 
Himpun kan kami bersama2 nanti YA RABB di syurga firdausi Mu. 

beberapa hari lagi dah tahun baru ye. 
sekejap je masa berlalu. 
semoga tahun mendatang lebih membahagiakan dan menyenangkan kita semua. 
AMEEN.





Saturday, December 28, 2019

Quick Getaway to Ipoh





Cerita ni sebenarnya sambungan dari cerita di  S I N I
lepas majlis kami pegi makan then terus check in. 
Panas lit - lit tu buat kami semua macam orang apa. 
kepala ngap2 sakit.
memasing dah lembik. 
masuk bilik relax kejap. 

then i dapat jumpa Nurul. 
sembang kejap then naik bilik semula then kami semua except Hubby pegi cari makan malam. 
banyak perut nak kena isi tu. 
kelaparan dah pasti lah kan. 
hujan pulak tu. 


tanya kat receptionists kat mana nak makan malam. 
terus depa bagi tau this place. 
dekat bebeno dengan hotel . 
jalan 3 minutes je pun. 


dalam ni Hubby yang tak de. 
Kalau ikut2kan tambah anak2 yang lain supposedly 15 orang lah. 
kalau campur family CikRah dalam 20 orang gitu. 
tapi ini lah selalunya ahli rombongan mak bedah. 


sementara tunggu food mai. 


more to makanan kelantan lah. 


yang penting ada ayam kampung ni. 
Nasi Lemak Ayam Kampung. 
specialty depa kat sini. 


i cant resist bila nampak ni. 
cam ne tak gebu gebas. 
memalam makan nate ni. 
waduhhh.


and this bubur. 
tapi tak boleh lawan bubur serupa ni di Restoren Hartinie. 


then sesiapa yang ordered this Nasi Lemak pun sampai. 
Ini dengan Ayam Goreng. 


Ini dengan Kerang. 



I ratah je Ayam Kampung dia. 
tak nak makan nasi lemak. 


I nak makan Mee Celup dio. 
sedak wehhh..


lepas makan tak rasa nak terus balik hotel. 
perut dah penuh. 
dan dah agak lewat pun. 
tak kan terus2 nak tidur kan. 
kami ke Dataran Ipoh kejap. 


saje2 tak de kerja. 


lepas hujan. 
rasa agak fresh memalam ni. 


esoknya kami makan di cafe hotel dan terus nak gerak balik. 



penting ni.
kena ambik gambar.


lepas check out kami singgah kejap rumah member lama Mydaddi. 


penuh rumah orang. 


kami dijamukan dengan Laksa Utara. 
tak lama kami pun bertolak balik.


singgah kejap nak beli ni. 
Limau Bali. 
semua pakat beli lah kan. 


beli yang cam ni gak. 
tapi i beli yang dah siap kupas tu. 
tinggal makan je. 
mudah kan. 




last before i tutup this N3.
Makan cendol tepi jalan. 

Badan dah penat bebeno jenjalan kali ni. 
tiba rumah pun almost 9pm. 
lepak sungguh lah. 
apa2 pun happy bila dapat travel sama2 dengan family. 
ada bonding time lah kunun2 kan. 
now lagi tengah melayan anak2 yang sedang bercuti. 
hope masih ada masa untuk i menulis ni. 
INSYALLAH..