Pages

Wednesday, September 30, 2015

Cerita Eid Qurban kami...




Cerita Japan??? Aduiiii.. entah bila nak habis.. i rasa better i cerita pasal raya dulu.. sementelah 

semangat lagi berkobar - kobar ni..nak upload gambaq Japan, i still got some problem.. and all these 

pictures adalah dari my handphone.. so i loaded all these pics to blog thru my phone. but i buat entry 

by using my laptop.. i rasa i got problem with MacKeeper.. nanti lah.. now lagi malas nak betulkan.. 

biarkan i settle all these story telling dulu then fix my Macbook. 




Okkkk.. balik kampung on Tuesday.. we arrived there at nite.. bit tired lah even the traffic was so 

smooth.. ye lah.. tadak orang balik lagi kot..  So esoknya on Wednesday, we went to pekan Serkat.. 

(activity yang sentiasa dibuat, pegi beli sarapan langsung tinjau Tanjung Piai.).  Ada pasar lambak.. 

sooo





i bought something.. teringin nak buat Rendang Ayam dan Sambal Tahun. Mesti ada yang pedas 

bagi menyenangkan selera HB. Suka tengok sayur - sayur segar even udara tak segar. heeeeee.. Balik 

i terus masak sambal tahun.  dan late evening baru i mulakan buat Rendang Ayam. 







since banyak barang dapur My Mommi menghilang entah ke mana gara - gara bikin new kitchen, i 

just cooked my rendang guna rice cooker. ALHAMDULILAH ok je.. 







meanwhile, My Mommi buat   B E R A S A K. (ramai dah tau sekarang pasal berasak).  kat sini i 

link kan some of my N3 about BERASAK.. Kat    S I N I,   S I N I,  dan   S I N I.  so those yang nak 

mencuba buat,  boleh refer sini ye... 






bagi yang kurang expert, memang ada besar kecik lah berasak My Mommi ni.. so as the expertise in

 this bungkus membungkus berasak, i altered some of the berasak yang sudah dibuat.. so yang atas 

ini  hasil tangan i.. cewahhhh!! sama besar, sama nipis, sama cantik. heeeeee... ye lahhh... dah 

berpuluh tahun asyik buat benda ni.. dari zaman kecik sampai dah zaman hampir - hampir boleh jadi 

nenek ni lah kan.. apa tak ok nya kannzzz.. dah siap tinggal bungkus balik dan rebus.. 








anyway,, ini sebahagian yang dibeli oleh HB di Rambah. My Daddi ada gak beli berasak.. tapiiii.. 

memang tak leh lawan yang My Mommi bikin.. totally out lah.. heeeee.. but stil boleh makan lahh. 

cuma standard tu memang very high. 







ok.. balik cerita food pagi raya kami.. we all masak gak Sambal Goreng .. yang tak pernah miss.. 

yang kalau makan berasak kena makan dengan yang ni.. Jawa kita kawin kan dengan Bugis.. ok lah 

kannn muhibbah..  tu yang i goreng tempe tu.. 





dan ini lah My Mommi big table for the morning eid. Berasak yang sudah diservekan dengan i 

potong - potong kan dua.. saje je nak kasik cantik kunun. 






dah siap sedia menanti wong lanang balik dari masjid.. 





gambar kami semua tak ada.. ada tak de, gambar My Abduls.. MASYALLAHH.. they are so TALL, 

so BIG.. 






dan Atuk Yayi pun almost tenggelam dibuat depa.. 






Ok lahhhh. serba sikit cerita eid i.. dan atas ni adalah sajian yang i dah letakkan atas my pinggan.. i 

took 2 pcs of ketupat lo (yang ni sama macam berasak cuma menggunakan beras pulut dan yang ini 

adalah yang dibeli.. rasanya better dari berasak yang dibeli tu..). and i took one pcs of berasak yang i 

buat. Rendang Ayam, be specific, i took ceker you.. wallahhhhhh... sambal tahun, dan i tambah 

perasa tekak i, i ulam dengan daun ketumbar.. MASYALLAH BARAKALLAHHH.. enak banget 

deh.. ok lahhh. ni je yang boleh i share.. i need to start back my Japan's story. so sooonnnn..

Tuesday, September 29, 2015

Suasana kampung bila jerebu


baru balik cuti.. cuti raya.. raya kat my hometown lak kami this raya haji.. 

since last year, we celebrated eid qurban kat kampung after almost 15 years beraya di KL dan Shah 

Alam. 

memang happy lah kan kalau raya di kampung.. 

tapi raya kali ni malah lebih tepat lagi balik kampung kali ni tak seenak waktu - waktu sebelumnya..

kenapa?? hhhh Jerebu lah sebabnya..

kurang enjoy sebab kita hilang nikmat udara segar di kampung. 





lagi di highway dah terasa.. ini waktu on the way back to my hometown.  Highway Seremban kalau 

tak silap.. scary.. macam masuk ghost town. 






bila di kampung, keesokan harinya haze makin teruk.. we went to Pontian.. ke town.. singgah tepi 

pantai.. Hubby kata cantik area ni.. kawasan tebus laut. tempat orang pancing ikan dan dating - dating gitu.. 

sedih.. kami ke sana,  tapi tak dapat nikmat pemandangan indah tepi laut.. kapal - kapal besar lenyap 

ditelan dek haze.. memang menakutkan..


kalau di kampung gak, kebiasaanya tiap pagi i n hubby akan ronda kampung. sampai tanjung piai..

suka tangkap gambar kat kunci air tu.. 





tapi hari tu, tengoklah matahari pagi tu.. sedih nak keluar dia. merah je cam tu.. matahari sakit.






another shot.. tempatnya my favorite.. tapi hari tu.. sendu.. 






tak seperti ni.. ini shot 3 bulan lalu.. raya puasa lalu.. sinaran mentari pagi tu buat kan this view looks 

so awesome. i just touch up sikit je.. sebab nak letak kan di Instagram.. 






sehari sebelum balik Shah Alam, i ronda lagi kampung dengan Hubby.. memang our habit lah. hari 

ni 


haze agak berkurang.. so nampak hijau sikit..






nampak lak buah seletop ni.. 









jenjalan sampai ke Jetty Sungai Boh..suka..









another jetty.. i tak ingat apa tah..










ini lak suasana di Kampung Sungai Kuali. 






rumah kayu under construction menarik minat i.






ini yang i edit for instagram..






berhadapan lak dengan rumah ni..






ini yang sudah i edit sikit.. dan close up.. Rumah Traditional Daeng Haddadek.






and another new modern mosque in progress..





ok lahhh.. penat dah cerita haze.. cerita ronda kampung.. nak cerita sikit pasal makan pisang goreng..

kat Johor ni, orang makan pisang goreng pasti cicah dengan kicap.. 

yang ni pun sama.. cuma kicap cili dia tu ada letak sikit kacang tumbuk. sedap weiiii..

kalau sesiapa yang bercuti ke Taman Negara Tanjung Piai, or bercuti ke selatan Pontian, boleh lah 

singgah di sini.. On the way, belah kanan dekat dengan Simpang Tenggayun. sedappp 

weiii..sedappp..







dan yang ini lak.. Lontong Kering.. pun sedap..  boleh cari dekat area Tanjung Piai tu..Warung Mak 

Uda.. sebelah Warung Mee Tongkang..


Ok lahh. tu lah cerita haze.. cerita kampung, cerita makan - makan..balik semalam kami makan jem 7 

jam dalam kereta.. Ya ALLAHHH.. capek banget aku..





tambah menakutkan. ini lah suasana semalam.. memang macam dalam ghost town.. berjerebu 

sepanjang jalan... anyway, still cuti yang membahagiakan.. bahagia perut gak...hopefully jerebu akan 

cepat berlalu pergi.. 

Monday, September 21, 2015

Sambal Tahun my version


I bukan 100% jawa.. tapi HB adalah 100% jawa.. his tekak is 95% tekak jawa.. since kawin i bukan jenis yang pandai bebeno masak masakan jawa ni.  tapi ada lah belajar sikit - sikit favorite HB ni.. but i know i m not a good wife lah.. pandai nak masak selalu for him..


but some times tu bagi lah surpriseeee!!!.. i ada buat Sambal Tahun for him.. bila dapat lauk ni, mak aiii. makan bertambah - tambah.. simple je pun nak buat..






ini bahan yang ditunjuk ajar kan kat  i.. i dapat guideline dari HB then masak je lah.. lepas masak, baru dia comment. 


Yang i buat.. 


1 1/2 bungkus cili api
Ada 3 bungkus tempe,
3 keping tauhu, 
6 biji bawang merah
4 biji bawang putih
seinci lengkuas.. (kalau jawa betul, depa suka guna bebanyak lengkuas ni)
halia seinci.. racik memanjang.lengkuas gak tau. 
santan sekotak
1/4 sudu teh serbuk kunyit. 
5 or 6 ekor udang sedang - sedang





Cam ne nak buat????

i tumiskan bawang merah dan bawang putih

then masukkan lengkuas dan halia

tumis lagi sampai naik bau, 

masukkan udang,

masukkan santan dan campurkan air.

masukkan cili dan masak kan cili tu sampai agak layu.

kemudian masukkan tempe

last sekali masukkan tauhu yang telah digoreng dan dipotong. 

nak bagi warna, i campurkan serbuk kunyit.. 

masukkan garam dan sedikit gula. bagi orang pure jawa ni, depa tak tumis tau. macam rebus je sekali dengan santan.. 







tauhu tu i goreng dulu ikut arahan HB.. ada orang campur dengan sayur kacang panjang.. ini semua terpulang.  udang boleh tukar pada babat, tukar pada pedal dan hati ayam pun boleh, kerang pun boleh.. pendek kata, buh lah ikut suka hati. yang penting cili dan lengkuas tu.. 





ini lah ghoper nya.. yang penting kat sini, cili tu umpama sayur lah.. macam masak sayur lemak cili lah gamaknya.. 





ini hasilnya.. sedap nya kalau nak makan, HB kata tunggu esoknya makan.. baru serap pedas kesemua bahan tadi.. apa - apa pun, selamat mencuba yeeee...

Saturday, September 19, 2015

Arigato Nipon (12) - Kami ke Nara, ke Kasuga Taisha Shrine dan Todaiji Temple


Ok..ok... kita cerita cepat2 pasal Japan ni ye.lama nya nak abis.. i sud habiskan N3 about Japan ni sebab nanti kan nak jalan tempat lain pulak kannn.. ada nanti tak habis cerita Japan, i cerita tempat lain lak... 

anyway, even i tak leh nak bagi details  pasal Japan ni, i just wanna share my experience lah ye.. share the moment.. okkk. hari ni nak cerita pasal deers di Nara.. ini dah hari ke berapa ye... kejap kira.. okk.. Day 5.  Seperti biasa, we all tak lah rushing beriya - iya sangat.. sebab bukan seluruh tempat kat Japan ni we all nak jelajah.. kena free and easy.. biar kenangan tu betul2 serap di hati.. no need to rush lah..






Jadi hari ni nak ke Nara, nak tengok deers.. seronok tengok segala orang yang ke Japan ni, tak nak lepas kan peluang nak tengok deers.. kat Malaysia tak lah pulak i beriya nak nengoknya.. kot ke Japan lak.. heeee.. well dah namanya travel kan.. sure nak ada kan activity kalau ke tempat yang istimewa tu kan.. 


macma biasa, we all tak lah breakfast kat ryokan.. (sebenarnya dari mula sampai Japan pun kitarang tka beriya breakfast kat hotel, sebab kitarang amik kat luar je.)  ari ni agak lembab cuaca di Kyoto... Haiiii!! rezeki kami di sini.. My Japanese friend cakap, this early spring dipanggil  wet spring.. sebab hujan je.. apa - apa pun, tak kesahlah. bukan selalukan main hujan. heeeeee... just enjoy the moment lah..






we took Nara Line.. tickets tak hengat dah berapa hengget.. the distance by Nara Line dalam 35 kilometeres lah cam tu.. kalau jauh sikit pun maybe dalam 40 kilometeres.. (sorry .. nanti experience lah sendiri, tapi kurang lebih tu lah distance nya..).. tak pee...ni haaahhh!!



JR Nara Line: Y690, 45 minutes by express (kaisoku), 70 minutes by local (futsu), departs from JR Kyoto Station in Kyoto and arrives at JR Nara Station in Nara
Kintetsu Nara Line: Y1110, 35 minutes by express (tokkyu), departs from Kintetsu Kyoto Station (on the south side of JR Kyoto Station) in Kyoto and arrives at Kintetsu Nara Station in Nara.

i copy paste kat sini some information about Nara Line. so cam kat atas tu ye.. tu lah gara - gara dah lama sangat.. and some  notes pun i dah lupa campak kat mana.. apa - apa pun just enjoy my pictures ye...





keluar je dari train, pergghhh!!! sejuk nya bebbb.. angin tok sah kata lah.. gegel lutut yang dah sedia gegel ni.. sejuk bebeno.. kami terus ke Information Counter.. (my tip, dont worry lah kalau tak faham ke, tak tau ke, just cari any information counter, dan tanyalah apa2 pun yang berkaitan, atau paling tidak, just ringankan bibir tu.. tanya je kat sesiapa..trust me, depa pasti akan RELA HATI menolong).  dan kita tak akan sesat even di negara yang cakap itik dan kita berbahasa ayam.. heeeee






once dapat info, kami terus dapatkan map di information counter tu. bila tengok - tengok tu, makkk aiii.. jauh nak menapak tu.. dah tu hujan.. nampak gayanyaaaa... cab lah.. heeee






tapi apa - apa pun, kita breakfast dulu.. kan tadi tak breakfast lagi.. jommm.. 
ni haahh !! yang kami makan ni je.. tapi banyak weii.. lapaq sungguh.. coffee lagi.. lepas breakfast baru kami turun dari station dan terus amik cab.. dan terus kami cakap kat pakcik taxi tu nak ke Kasuga Taisha.. Zuppp!! laju je dia.. sepanjang jalan memang hujan je.. memang cantik area Nara ni... verangan gak nak jenjalan.. tapi kan masa kami kat dalam cab tu dah rasa yang Kasuga Taisha ni jauh bebeno dan tak layak untuk insan seperti kami. heeeeee... tak larat nak jenjalan.. i tak hengat lah berapa kami naik taxi tu.. kira - kira plus minus dalam RM20 lah cam tu...





sampai je, dah banyak dah deers di situ.. sibuk makan depa ni... i selit kan kat sini sikit info pasal Kasuga Taisha ni ye.. 


Kasuga Grand Shrine  is a Shinto shrine in the city of Nara, in Nara PrefectureJapan. Established in 768 AD and rebuilt several times over the centuries, it is the shrine of the Fujiwara family. The interior is famous for its many bronze lanterns, as well as the many stone lanterns that lead up the shrine. The architectural style Kasuga-zukuri takes its name from Kasuga Shrine's honden (sanctuary).
Kasuga Shrine, and the Kasugayama Primeval Forest near it, are registered as a UNESCO World Heritage Site as part of the "Historic Monuments of Ancient Nara". The path to Kasuga Shrine passes through Deer Park. In Deer Park, deer are able to roam freely and are believed to be sacred messengers of the Shinto gods that inhabit the shrine and surrounding mountainous terrain. Kasuga Shrine and the deer have been featured in several paintings and works of art of the Nambokucho Period. 





memang seronok kami.. banyak sangat lanterns kat sini.. Kalau ikut info, over three thousand stone lanterns line the way..just imagine lah.. dan deers tu lak roaming around the forrest and lanterns tu.. 





Abang Luqman and Chef CiJu lak kemain seronok bagi makan kat deers ni.. kena beli biscuits depa ni...











sebenarnya shrine tu lagi ke atas tu.. tapi tak kose lah Mak Bedah nak naik ke sana tu.. cukup lah takat sampai di bibir shrine ni je.. lagipun hujan (heeee...alasan kan.. sebenarnya malas). 





even nampak cam tak ganas deers kat sini, but we need to be very careful.. sebab depa ni jenis liar.. mana tau all the sudden, disondolnya kita kan.. heeee





memang berebut - rebut sungguh depa ni.. tak sopan langsung. 












larikan diri kejap dari si anak - anak dan mak bapak rusa tu sume.. let us berposing dalam hutan cantik ni.. memang best lah.. 





berhujan kami di sini.






tak kuasa kan nak naik dan tengok shrine tu.. so ini dah kira bukti i sampai sini tau. heeee tak adventerous langsung kann.. hhhhh. ok lahh.. hujan memang langsung tak berhenti.. sampai kan nak bukti hujan masa kat situ, tu haahh our gambar pakai payung. 


lepas tu kitarang pun beredar dan terus ke bus stop.. tunggu je lah bus dalam hujan tu.. sambil jumpa one gurl dari Thailand.. ke Japan sorang - sorang lagi. dan dia bagi tau, dia asyik sesat memanjang.. tapi she took quite a long time to spend in Japan. almost 3 weeks kalau tak silap i.  then kami sesama naik bus dan stop kat area Todaiji Temple.. (i hampir - hampir kehilangan my camera masa dalam bus ni.. ) tapi that gurl terus bagi tau i yang i tinggalkan camera atas seat.. berderau darah you... hhhh..masih rezeki i.. thanks to the gurl. 






turun dari bus, jalan pelan - pelan dan pandang keliling.. memang best.. deers pun masih bersepah - sepah.. sorry lah ye.. terpaksa menayang muka je i.. alaaa... sesekali kann.. apa salahnya.. kat shah alam mana ada pintu ni kan. heee




tangkap je lah gambo ..





tengok kanak - kanak ni... ada assignment lah tu kan...






dan kami menuju ke sini.. at first kitarang tak nak lah ke temple ni.. tapi memandangkan dah berhenti tadi di bus stop, terus je lah singgah kejap.. tak tau sebenarnya yang kami ni di area Todaiji Temple. heeeee.. bila nampak signage, terus je lah pegi.. ingatkan jauh lagi..





me and Chef CiJu tak kuasa lah nak jalan lagi.. i suruh je Abang Luqman ke sana.. we all sibuk shopping food kat kedai berderet tu.. sambil beli lah biscuits si rusa ni..






sambil memandang keliling. memang best.. hijau je.. so fresh so cool. 






agak gondol je kan tanahnya tu.. 





kami cari tempat yang sesuai.. we all lapaq you.. time to have our lunch.. makan senang je.. onagiri je.. sambik ditemani si rusa - rusa ni lahh.. eeeeee...tak kenyang - kenyang depa ni.

















ada ke dia sondol my vont..ttt.. eee.. sebab i tak bagi tadi tu. bukan tak nak bagi.. tapi bit panic lah..










After some times we spent here, we decided to leave.. ada banyak tempat lagi yang memang kami nak pegi before leaving for Tokyo tomorrow.. so we just have few times left.. tu yang terus amik cab, then ke Nara Station amik  train dan terus menuju balik ke Kyoto. 



Eeeehhhh!!! kat Kyoto Station sempat lagi singgah Manneken Waffle.. kena rasa you.. i lak jenis yang suka manis - manis ni, terus je suruh Chef CiJu sambar barang satu dua kann..









jangan tak beli Chef CiJu. Lepas dari ni kami terus balik ke Ryokan dulu dah bersihkan diri... kami nak all out lepas ni.. nak pegi jenjalan lagi dan pegi makan.. Okkk.. nanti i share ke mana kami pegi yeee.. tungguuu.. sambil layan video kat bawah ni..